Laporan pekerjaan Mei dijangka menunjukkan pengambilan pekerja berkurangan seperti yang diberi amaran oleh Rumah Putih

Pertumbuhan pekerjaan AS mungkin reda pada bulan Mei, menunjukkan bahawa angin tolak daripada inflasi tertinggi dalam empat dekadkekangan rantaian bekalan global dan kekurangan pekerja yang semakin teruk mula membebankan pasaran buruh.

Jabatan Tenaga Kerja pada pagi Jumaat mengeluarkan siaran yang diawasi rapi Mungkin laporan pekerjaan, yang diunjurkan menunjukkan bahawa senarai gaji meningkat sebanyak 325,000 bulan lepas dan kadar pengangguran menurun kepada 3.5%, menurut anggaran median oleh ahli ekonomi Refinitiv. Itu akan menandakan bulan terburuk untuk penciptaan pekerjaan sejak April 2021, apabila senarai gaji meningkat sebanyak 263,000.

“Kami telah menikmati pertumbuhan gaji selama 12 bulan berturut-turut di utara 400,000, tetapi rentetan itu hampir berakhir,” kata Greg McBride, ketua penganalisis kewangan di Bankrate.

“Pertumbuhan pekerjaan akan berterusan, tetapi pada kadar yang lebih sederhana pada bulan-bulan akan datang kerana Rizab Persekutuan berusaha untuk memperlahankan ekonomi dan inflasi berkarat.”

BEN BERNANKE MENILAI FED, POWELL DAN INFLASI

Tanda-tanda kelembapan pengambilan pekerja sudah mula kelihatan. yang baru Laporan Rizab Persekutuan yang dikeluarkan minggu ini menunjukkan bahawa beberapa perniagaan mula memulakan pembekuan pengambilan pekerja, manakala Laporan Pekerjaan Nasional ADP menunjukkan bahawa pertumbuhan gaji swasta meningkat hanya 128,000, jumlah terendah sejak wabak itu mencetuskan jutaan pemberhentian pekerja pada April 2020.

Salah satu masalah terbesar bagi perniagaan ialah kekurangan pekerja yang ada. Perniagaan tidak sabar-sabar untuk mengambil pekerja baru dan menaikkan gaji untuk menarik pekerja ketika mereka menghadapi kekurangan pekerja. Terdapat kira-kira 11.4 juta pekerjaan terbuka pada akhir April — berhampiran rekod tertinggi. Bilangan rakyat Amerika yang berhenti kerja juga menghampiri paras tertinggi dalam rekod, menurut laporan kerajaan yang berbeza dikeluarkan hari Rabu.

DAPATKAN PERNIAGAAN FOX DALAM PERJALANAN DENGAN KLIK DI SINI

Secara keseluruhan, terdapat jurang kira-kira 5.46 juta antara pembukaan pekerjaan dan bilangan pekerja yang ada, menunjukkan pasaran buruh masih sangat ketat.

Akibatnya, berjuta-juta pekerja melihat keuntungan gaji terbesar dalam beberapa tahun, kerana syarikat bersaing antara satu sama lain untuk bilangan pekerja yang terhad. Banyak daripada keuntungan tersebut telah terhakis, bagaimanapun, oleh inflasi terhangat dalam hampir empat dekad yang telah mendorong harga keperluan harian seperti petrol, pakaian dan makanan lebih tinggi dengan ketara.

Papan tanda “sedang mengupah” di luar kedai Lowe di Dublin, Calif., 11 Mei 2022. (David Paul Morris/Bloomberg melalui Getty Images / Getty Images)

Kenaikan harga telah menjadi berita buruk bagi Presiden Biden, yang menyaksikan penarafan kelulusannya menjunam apabila inflasi meningkat lebih tinggi. Awal minggu ini, dalam a Wall Street Journal op-ed,Biden memberi amaran mengenai pertumbuhan pekerjaan yang perlahan.

“Kami berkemungkinan akan melihat lebih sedikit bilangan pewujudan pekerjaan yang direkodkan, tetapi ini tidak akan membimbangkan. Sebaliknya, jika purata penciptaan pekerjaan bulanan beralih pada tahun hadapan daripada tahap semasa 500,000 kepada sesuatu yang lebih hampir kepada 150,000, ia akan menjadi petanda bahawa kami berjaya melangkah ke fasa pemulihan seterusnya — kerana pertumbuhan pekerjaan seperti ini konsisten dengan kadar pengangguran yang rendah dan ekonomi yang sihat.”

– WSJ op-ed: Joe Biden: Rancangan Saya untuk Melawan Inflasi 5/30/22

Inflasi juga telah memaksa Rizab Persekutuan untuk bergerak lebih agresif. Penggubal dasar bank pusat menaikkan kadar faedah sebanyak 50 mata asas pada Mei untuk kali pertama dalam dua dekad dan telah memberi isyarat bahawa kenaikan bersaiz serupa akan dibincangkan pada mesyuarat akan datang.

Pendirian Fed yang semakin hawkish mungkin akan menimbulkan beban baru untuk perniagaan. Kadar faedah mendaki cenderung menghasilkan kadar yang lebih tinggi pada pinjaman pengguna dan perniagaan, yang melambatkan ekonomi dengan memaksa majikan mengurangkan perbelanjaan. Semakin banyak firma Wall Street, termasuk Bank of America, Deutsche Bank dan Fannie Mae, kini meramalkan kemelesetan ekonomi dalam tempoh dua tahun akan datang.

KLIK DI SINI UNTUK BACA LEBIH LANJUT MENGENAI PERNIAGAAN FOX

Bekas Pengerusi Fed Ben Bernanke, yang mengetuai bank pusat itu dari 2006 hingga 2014, telah memberi amaran bahawa walaupun beliau berpendapat pembuat dasar akan berjaya menjinakkan inflasi, beliau menjangkakan pengangguran meningkat akibatnya.

Namun, Bernanke, bercakap minggu lalu semasa perbincangan di Institusi Brookings, berkata dia tidak menjangkakan kembali kepada kemelesetan gaya 1970-an, apabila pengangguran meningkat kepada 10%.

“Saya yakin, kecuali kejutan baharu yang luar biasa besar, kita tidak berada hampir dengan situasi jenis Volcker 1981-1982,” katanya, merujuk kepada bekas Pengerusi Fed Paul Volcker, yang mengawal ekonomi melalui tahap ultra tinggi. era inflasi pada tahun 1970-an.

We want to give thanks to the writer of this article for this amazing material

Laporan pekerjaan Mei dijangka menunjukkan pengambilan pekerja berkurangan seperti yang diberi amaran oleh Rumah Putih


Find here our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/