Laporan pekerjaan Ogos yang kukuh meninggalkan satu lagi kenaikan kadar Fed jumbo di atas jadual pada bulan September

AS pertumbuhan pekerjaan disejukkan pada Ogos tetapi pengambilan pekerja berkemungkinan kekal sihat bulan lepas untuk Federal Reserve meluluskan satu lagi kenaikan kadar faedah jumbo apabila ia bermesyuarat akhir bulan ini.

Majikan menambah 315,000 pekerjaan pada Ogos, Jabatan Buruh berkata dalam laporan gaji bulanan yang dikeluarkan Jumaat, sejajar dengan unjuran 300,000 pekerjaan oleh pakar ekonomi Refinitiv. Itu menandakan kenaikan bulanan terendah sejak April 2021 dan merupakan penurunan besar daripada lonjakan 526,000 yang dicatatkan pada Julai.

Kadar pengangguran, sementara itu, secara tidak dijangka meningkat kepada paras tertinggi enam bulan sebanyak 3.7% apabila kadar penyertaan tenaga buruh meningkat.

Gaji juga terus meningkat, tetapi masuk lebih rendah daripada ramalan. Purata pendapatan setiap jam meningkat 0.3% untuk bulan tersebut dan 5.2% daripada tahun sebelumnya, sedikit di bawah anggaran masing-masing 0.4% dan 5.3% daripada Refintiv.

FED NAIKKAN KADAR FAEDAH SEBANYAK 75 MATA ASAS DALAM LANGKAH BERSEJARAH LAGI UNTUK MENANGANI INFLASI

Kini papan tanda Sewa dipamerkan di hadapan restoran di Pantai Rehoboth, Delaware, pada 19 Mac 2022. ((Foto oleh STEFANI REYNOLDS/AFP melalui Getty Images) / Getty Images)

Walaupun pasaran bertindak balas secara positif kepada laporan itu pada mulanya, saham ditutup lebih rendah pada hari Jumaat selepas data pekerjaan membuka kemungkinan kenaikan kadar faedah 75 mata asas lagi pada akhir bulan ini. S&P 500 berakhir turun 1.1%, manakala Purata Perindustrian Dow Jones turun 1.1% dan Nasdaq jatuh 1.3%.

Ticker Keselamatan Terakhir Ubah Ubah %
Saya: DJI DOW JONES PURATA 31318.44 -337.98 -1.07%
SAYA:COMP INDEKS KOMPOSIT NASDAQ 11630.864481 -154.26 -1.31%
SP500 S&P 500 3924.26 -42.59 -1.07%

“Data ini sedikit sebanyak menjejaskan Fed daripada laluan dasar monetari semasa,” kata ketua ekonomi RSM Joe Brusuelas. “Kami menyeru Fed untuk menaikkan kadar dasar sebanyak 75 mata asas, dan ia sepatutnya cuba menaikkan kadar Dana Persekutuan kepada 4% menjelang akhir tahun ini.”

Walaupun data pekerjaan bulanan sentiasa penting, data Rizab Persekutuan sedang memerhatikan laporan khusus ini dengan teliti untuk melihat tanda-tanda pasaran buruh mula perlahan daripada kadar kegilaannya apabila penggubal dasar cuba mengatasi inflasi, yang masih berjalan menghampiri paras tertinggi 40 tahun, kembali kepada 2%.

Penggubal dasar telah meluluskan kenaikan kadar faedah 75 mata asas berturut-turut pada bulan Jun dan Julai dan telah memberi isyarat bahawa satu lagi peningkatan magnitud itu berada di jadual pada bulan September, bergantung kepada data ekonomi yang akan datang.

Laporan hari Jumaat memberikan sedikit gambaran tentang sama ada Fed akan meneruskan kenaikan tiga suku peratusan mata, atau kenaikan separuh mata yang lebih kecil tetapi masih besar. Pakar mengatakan kesamarataan laporan menyebabkan pintu terbuka untuk kenaikan ketiga, 75 mata.

Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell

Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell bercakap semasa sidang akhbar di bangunan Lembaga Rizab Persekutuan di Washington, Rabu, 27 Julai 2022. (Foto AP/Manuel Balce Ceneta / Imej AP)

“Walaupun perolehan pekerjaan yang lebih lemah sepanjang Ogos dan peningkatan dalam kadar pengangguran, tidak mungkin angka ini akan menghalang Fed daripada kenaikan mendadak dalam kadar faedah semasa mesyuarat FOMC September,” kata Ben Ayers, pakar ekonomi kanan di Nationwide. “Inflasi yang tinggi kekal sebagai tumpuan utama dengan pasaran buruh masih menunjukkan tanda-tanda kekuatan berterusan.”

Pedagang sudahpun menetapkan harga dalam peluang 58% untuk kenaikan 75 mata asas lagi pada akhir mesyuarat dua hari Fed pada 21 September, menurut alat FedWatch CME Group, yang menjejaki dagangan. 44% lagi, bagaimanapun, berpendapat Fed akan pergi dengan kenaikan separuh mata sebaliknya.

Laporan itu datang hanya seminggu selepas Pengerusi Fed Jerome Powell menakutkan pasaran dengan ucaptamanya di Jackson Hole, Wyoming, di mana beliau memperbaharui momok Fed yang semakin hawkish yang bertekad untuk melawan inflasi, tanpa mengira potensi kejatuhan ekonomi.

KENAIKAN KADAR FED TIDAK AKAN MENGHENTIKAN INFLASI JIKA PERBELANJAAN KERAJAAN KEKAL TINGGI, KERTAS KATA

“Walaupun kadar faedah yang lebih tinggi, pertumbuhan yang lebih perlahan dan keadaan pasaran buruh yang lebih lembut akan menurunkan inflasi, ia juga akan membawa sedikit kesakitan kepada isi rumah dan perniagaan,” kata Powell. “Ini adalah kos malang untuk mengurangkan inflasi. Tetapi kegagalan untuk memulihkan kestabilan harga akan bermakna kesakitan yang lebih besar.”

We want to give thanks to the author of this short article for this incredible web content

Laporan pekerjaan Ogos yang kukuh meninggalkan satu lagi kenaikan kadar Fed jumbo di atas jadual pada bulan September


We have our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/