‘Lelaki kereta’ Biden menggembar-gemburkan kenderaan elektrik di pameran kereta Detroit

DETROIT (AP) — Presiden Joe Biden“lelaki kereta” dengan Corvette vintajnya sendiri, mempamerkan usaha pentadbirannya untuk mempromosikan kenderaan elektrik semasa lawatan Rabu ke pameran kereta Detroit.

Biden mengembara ke Pameran Auto Antarabangsa Amerika Utara yang besar-besaran untuk melengkapkan undang-undang iklim, cukai dan penjagaan kesihatan yang besar yang menawarkan insentif cukai untuk membeli kenderaan elektrik. Dia melawat gabungan kenderaan hibrid, elektrik dan pembakaran buatan Amerika dari Chevrolet, General Motors, Ford dan Stellantis di tingkat pusat konvensyen tertutup, dan menyapa pekerja kesatuan sekerja, CEO dan pemimpin tempatan.

“Anda semua tahu saya seorang lelaki kereta,” Biden memberitahu sekumpulan pekerja kereta yang gemuruh, sambil menambah bahawa kereta “hanya memberi saya rasa optimis — walaupun saya juga suka kelajuannya.”

Walaupun Biden telah mengambil kredit untuk ledakan baru-baru ini dalam pengumuman bateri kenderaan elektrik dan kilang pemasangankebanyakannya sedang dalam kerja-kerja lama sebelum Akta Pengurangan Inflasi ditandatangani menjadi undang-undang pada 16 Ogos. Perundangan infrastruktur Biden 2021 mungkin ada kaitan dengannya — ia menyediakan $5 bilion selama lima tahun untuk membantu negeri mewujudkan rangkaian stesen pengecas EV.

Di Detroit, Biden mengumumkan kelulusan wang infrastruktur pertama $900 juta untuk membina pengecas EV merentasi 53,000 batu sistem lebuh raya negara di 35 negeri.

“Perjalanan jalan raya Amerika yang hebat akan mendapat bekalan elektrik sepenuhnya,” kata Biden.

Beliau juga menekankan pembiayaan undang-undang yang menyokong projek infrastruktur di Detroit dan di seluruh Michigan.

“Apabila anda melihat projek besar ini di bandar asal anda,” kata Biden, “Saya mahu anda merasakan apa yang saya rasa: Pride. Bangga dengan apa yang boleh kita lakukan apabila kita melakukannya bersama-sama.”

Presiden memuji United Auto Workers dan kesatuan sekerja lain yang menyokongnya dalam bidaan 2020 untuk Rumah Putih. Beliau menyerlahkan bagaimana pentadbirannya telah berusaha untuk mempromosikan kontrak kesatuan untuk projek besar, memanggil pekerja kesatuan sebagai “paling mahir” di negara ini.

“Kelas menengah membina Amerika, dan kesatuan membina kelas menengah,” kata Biden.

Dia meluangkan masa untuk politik parti juga. Dia memuji Gabenor Demokratik Michigan, Gretchen Whitmer, yang akan dipilih semula pada bulan November, memanggilnya “gabenor yang hebat” yang telah menggunakan sumber persekutuan untuk negerinya sepenuhnya. Biden juga mengambil bahagian dalam pengumpulan dana Parti Demokratik Michigan bagi pihak kempen pemilihan semulanya.

nisbah
Lakaran kecil video Youtube

Semasa lawatan ke tingkat pusat konvensyen, presiden Demokrat itu, yang baru-baru ini mengambil bahagian dalam Stingray hijau pain 1967 bersama Jay Leno untuk segmen di “Garaj Jay Leno” CNBC, melompat ke tempat duduk pemandu Chevrolet Corvette berwarna jingga terang. Z06 — yang bermula pada $106,000 dan bukan EV — dan menghidupkan enjinnya, bersama Ketua Pegawai Eksekutif GM Mary Barra.

“Dia berkata dia memandu pulang,” dia bergurau.

Biden kemudian melawat Ford Mustang Mach-E elektrik baharu, mengagumi pengerusi eksekutif Ford, Bill Ford pada prestasi model itu. “Sungguh menakjubkan kelajuannya,” kata Biden, sambil menambah, “Adakah ia mempunyai butang pelancaran?” Dia juga meneroka kenderaan yang kurang terang, seperti van E-Transit semua elektrik Ford dan trak F-150.

Biden akhirnya berada di belakang roda SUV elektrik Cadillac Lyriq semua, yang bermula pada $63,000, secara ringkas memandunya ke lorong di dewan berkarpet biru. Ia menandakan satu peristiwa yang jarang berlaku untuk memandu — walaupun pada kadar berjalan kaki — bagi presiden, yang biasanya diangkut dengan kenderaan Perkhidmatan Rahsia AS berperisai apabila keluar di khalayak ramai.

“Lompat masuk, saya akan memberi anda tumpangan ke Washington,” katanya bergurau kepada pemberita. “Ia kereta yang cantik,” katanya, “tetapi saya suka Corvette.”

Di bawah undang-undang baharu, kenderaan elektrik mesti dibina di Amerika Utara untuk layak mendapat kredit cukai persekutuan sehingga $7,500. Bateri untuk kenderaan yang layak juga mesti dibuat di Amerika Utara, dan terdapat keperluan untuk mineral bateri dihasilkan atau dikitar semula di benua itu. Kredit itu bertujuan mewujudkan rantaian bekalan kenderaan elektrik AS dan menamatkan pergantungan kepada negara lain, terutamanya China.

Langkah langkah itu mencetuskan perebutan oleh pembuat kereta untuk mempercepatkan usaha mencari bateri buatan Amerika Utara dan mineral bateri dari AS, Kanada atau Mexico untuk memastikan EV layak mendapat kredit.

Pada bulan April, Ford mula membina trak pikap elektrik di kilang Michigan yang baharu. General Motors telah merombak sebuah kilang lama di Detroit untuk membuat Hummers elektrik dan pikap.

Lama sebelum penggubal undang-undang mencapai kompromi mengenai perundangan, setiap syarikat mengumumkan tiga kilang bateri EV, semua usaha sama dengan pembuat bateri. Sebuah kilang bateri GM di Warren, Ohio, telah pun memulakan pembuatan. Pinjaman kerajaan yang diumumkan pada bulan Julai akan membantu GM membina kilang baterinya.

Ford berkata pada September lalu ia akan membina pikap elektrik generasi akan datang di sebuah kilang di Tennessee, dan GM telah mengumumkan kilang pemasangan EV di Lansing, Michigan; Spring Hill, Tennessee; dan Perbandaran Orion, Michigan. Pada bulan Mei, Stellantis, dahulunya Fiat Chrysler, berkata ia akan membina satu lagi kilang bateri usaha sama di Indiana, dan ia telah mengumumkan kilang bateri di Kanada.

Hyundai mengumumkan kilang bateri dan pemasangan pada Mei akan dibina di Georgia, dan pembuat kereta Vietnam VinFast mengumumkan kilang di North Carolina pada bulan Julai. Honda dan Toyota kedua-duanya mengumumkan kilang bateri AS selepas akta itu diluluskan, tetapi mereka telah dirancang selama berbulan-bulan.

Biden telah lama bercakap tentang kepentingan membina rantaian bekalan EV domestik, dan itu mungkin telah mendorong beberapa syarikat untuk mencari kilang di AS Tetapi ia juga berfaedah untuk membina bateri berhampiran tempat EV akan dipasang kerana bateri adalah berat dan mahal untuk dihantar dari luar negara.

Dan syarikat auto sedang melancarkan pilihan elektrik yang lebih berpatutan walaupun kos bateri. Yang terbaru datang minggu lepas dari General Motors, SUV kecil Chevrolet Equinox. Ia mempunyai harga permulaan sekitar $30,000 dan julat setiap caj 250 batu, atau 400 kilometer. Pembeli boleh mendapatkan jarak 300 batu, atau 500 kilometer, jika mereka membayar lebih.

Ekuinoks memeriksa kotak pemasangan Amerika Utara. Ia akan dibuat di Mexico. Syarikat itu tidak akan menyatakan di mana bateri akan dibuat tetapi ia sedang berusaha untuk memenuhi kriteria lain untuk mendapatkan kredit cukai.

Ia akan mengambil lebih daripada wang kerajaan untuk membina stesen pengecasan yang mencukupi untuk mengurangkan kebimbangan orang ramai kerana kehabisan jus dengan kenderaan elektrik, kata Christian Meunier, Ketua Pegawai Eksekutif jenama Jeep Stellantis. Tetapi wang yang diumumkan Biden sepatutnya membawa lebih banyak pelaburan swasta, katanya.

“Terdapat pembinaan momentum. Akan ada kes perniagaan untuk syarikat swasta melabur lebih banyak,” kata Meunier di lantai pameran kereta itu. “Ia akan berkembang secara eksponen.”

___

Krisher melaporkan dari Detroit. Penulis AP Zeke Miller di Washington menyumbang.

We would love to give thanks to the writer of this post for this remarkable web content

‘Lelaki kereta’ Biden menggembar-gemburkan kenderaan elektrik di pameran kereta Detroit


Check out our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/