LinkedIn Bersetuju Membayar $1.8 Juta kepada Wanita Atas Tuntutan Diskriminasi

LinkedIn, platform rangkaian profesional, telah mencapai persetujuan dengan Jabatan Buruh AS untuk membayar $1.8 juta kepada pekerja wanita yang menurut agensi itu menerima pampasan jauh lebih rendah daripada rakan sekerja lelaki mereka dari 2015 hingga 2017, kata jabatan itu pada hari Selasa.

Menurut a kenyataan dikeluarkan oleh agensi itu, LinkedIn menafikan 686 wanita gaji yang sama di pejabatnya di San Francisco dan di ibu pejabatnya di Sunnyvale, Calif. Wanita itu bekerja dalam bidang kejuruteraan, pemasaran dan peranan produk.

Semasa penilaian rutin, agensi itu mendapati bahawa wanita terbabit telah dibayar “pada kadar yang lebih rendah secara statistik” berbanding rakan lelaki mereka walaupun selepas mengambil kira “faktor penjelasan yang sah,” menurut perjanjian pendamaian antara LinkedIn dan Jabatan Buruh.

“Perjanjian kami akan memastikan LinkedIn lebih memahami kewajipannya sebagai kontraktor persekutuan,” Jane Suhr, pengarah wilayah Pejabat Program Pematuhan Kontrak Persekutuan Jabatan Buruh, berkata dalam kenyataan agensi itu.

Didalam kenyataan pada hari Selasa, LinkedIn, yang dimiliki oleh Microsoft, menafikan bahawa ia mendiskriminasi pekerja tertentu.

“Walaupun kami telah bersetuju untuk menyelesaikan perkara ini, kami tidak bersetuju dengan tuntutan kerajaan,” kata kenyataan itu.

Penyelesaian itu termasuk kira-kira $1.75 juta dalam bayaran balik dan lebih daripada $50,000 faedah yang perlu dibayar kepada wanita, menurut perjanjian perdamaian.

Sebagai sebahagian daripada penyelesaian, LinkedIn juga bersetuju untuk menghantar laporan agensi itu dalam tempoh tiga tahun akan datang kerana ia menilai dasar pampasannya dan membuat pelarasan gaji, kata Jabatan Buruh. Syarikat itu bersetuju untuk menjalankan program latihan pekerja mengenai “kewajipan tanpa diskriminasi.”

LinkedIn melaporkan bahawa, tahun lepas, pekerja wanitanya memperoleh $0.999 untuk setiap dolar yang diperoleh pekerja lelakinya. Syarikat itu berkata padanya laman web bahawa ia menggaji lebih daripada 19,000 orang di seluruh dunia.

“LinkedIn membayar dan telah membayar pekerjanya secara adil dan saksama apabila membandingkan kerja yang serupa,” kata kenyataan syarikat itu.

Di bawah tahun 1965 perintah eksekutifkontraktor persekutuan, termasuk LinkedIn, mesti memberikan “peluang yang sama” kepada pekerjanya dan tidak boleh mendiskriminasi berdasarkan jantina, identiti jantina atau faktor lain.

Secara umum, wanita di Amerika Syarikat telah dibayar kurang daripada lelaki. Pada 2021, wanita yang bekerja sepenuh masa memperoleh kira-kira 83 peratus daripada apa yang dilakukan oleh rakan lelaki mereka, Biro Statistik Buruh AS dilaporkan pada bulan Januari.

Syarikat teknologi telah menghadapi penelitian khusus mengenai apa yang dikatakan pengkritik sebagai kegagalan untuk memberikan peluang yang sama kepada wanita dan orang kulit berwarna.

Pada Februari 2021, Google mencapai a $3.8 juta penyelesaian dengan Jabatan Buruh di tengah-tengah tuduhan bahawa ia membuat keputusan pengambilan pekerja dan pampasan yang mendiskriminasi pekerja dan pemohon wanita dan Asia.

Di bawah perjanjian dengan pihak berkuasa negeri di Rhode Island, Pinterest menjanjikan $50 juta pada November 2021 untuk membuat pembaharuan, untuk menyelesaikan dakwaan bahawa ia mendiskriminasi wanita dan orang kulit berwarna.

We want to give thanks to the author of this article for this incredible web content

LinkedIn Bersetuju Membayar $1.8 Juta kepada Wanita Atas Tuntutan Diskriminasi


Explore our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/