Lupakan pendaratan lembut. Harapan terbaik pasaran ialah kemelesetan ‘pertumbuhan’ | Perniagaan CNN

Versi cerita ini mula-mula muncul dalam surat berita CNN Business’ Before the Bell. Bukan pelanggan? Anda boleh mendaftar di sini. Anda boleh mendengar versi audio surat berita dengan mengklik pautan yang sama.


New York
Perniagaan CNN

Pelabur tersedar dengan realiti pahit tentang betapa sakitnya ekonomi mungkin terpaksa bertahan kerana Rizab Persekutuan meneruskan perjuangannya menentang inflasi yang sangat tinggi.

The Fed menggelapkan nadanya akhirnya mesyuarat dasar minggumemberi amaran tentang kesusahan ekonomi yang serius akan datang, dan pasaran akhirnya menerima kata-kata bank pusat itu.

S&P 500, sudah berada dalam pasaran menurun, mengalami satu lagi penurunan besar pada hari Jumaat. Dow jatuh seketika ke dalam wilayah lemah dan ditutup pada paras terendah sejak 2020.

Tetapi sementara pelabur telah mengetepikan antara sama ada Fed akan mencapai pendaratan “keras” atau “lembut”, terdapat satu pertiga, di antara kemungkinan di mana segala-galanya terasa macam buruk untuk jangka masa yang lama. Pada ketika ini, api penyucian ekonomi itu mungkin menjadi harapan terbaik pelabur.

Apa yang sedang berlaku: Fed mempunyai matlamat yang sama sejak ia mula menaikkan kadar faedah untuk melawan inflasi pada bulan Mac. Ia mahu mencapai pendaratan yang lembut — bahawa Goldilocks ideal untuk menyejukkan ekonomi cukup untuk menurunkan harga tetapi tidak cukup untuk menyebabkan kemelesetan. Tetapi idea itu telah berkembang semakin tidak dapat dipertahankan kerana kadar inflasi kekal tinggi sementara data ekonomi menjadi lemah.

Matlamat baharu nampaknya adalah untuk apa yang dipanggil kemelesetan pertumbuhan: Tempoh pertumbuhan kecil yang berpanjangan dan peningkatan pengangguran. Kesakitan adalah lebih tajam dan bertahan lebih lama daripada pendaratan lembut, tetapi kemelesetan “pertumbuhan” tidak menarik keseluruhan ekonomi ke dalam penguncupan seperti kemelesetan yang sepatutnya. Ia kelihatan seperti kemelesetan, dan terasa seperti kemelesetan, tetapi ia bukan kemelesetan — sekurang-kurangnya tidak secara rasmi.

Unjuran ekonomi terkini bank pusat minggu lepas menunjukkan bahawa ia menjangkakan akan berada dalam senario ini. Penggubal dasar menyemak semula unjuran mereka untuk keluaran ekonomi hingga akhir 2024 dan menaikkan ramalan untuk kadar pengangguran daripada unjuran terakhir mereka yang diterbitkan pada bulan Jun.

Minggu lalu, Pengerusi Fed Jerome Powell mengakui bahawa impian pendaratan lembut telah berakhir. “Mengurangkan inflasi berkemungkinan memerlukan tempoh pertumbuhan yang berterusan di bawah aliran,” kata pengerusi itu selepas mengumumkan kenaikan kadar faedah tiga perempat lagi mata peratusan. “Kemungkinan besar akan ada keadaan pasaran buruh yang semakin lemah,” tambahnya.

Kemelesetan pertumbuhan adalah masih menyakitkan. Dalam senario terbaik, kata Joe Brusuelas, ketua ekonomi di RSM US, antara lima dan enam juta pekerjaan AS perlu hilang untuk menurunkan inflasi kepada sasaran 2% Fed.

Pengisytiharan kemelesetan mungkin hanya satu latihan akademik, kata Kevin Gordon, pengurus penyelidikan pelaburan kanan di Charles Schwab, kerana orang ramai sudah menderita dari segi ekonomi.

Rakyat Amerika yang berpendapatan rendah mengalami pertumbuhan gaji benar yang negatif, pelabur kehilangan wang yang serius merentasi pelbagai kelas aset, pembeli rumah ditutup daripada pasaran perumahan yang terlalu mahal dan penyewa bergelut untuk membayar pajakan mereka.

Garisan bawah: Harga perumahan yang tinggi, saham teknologi yang teruk, inflasi panas dan peperangan di Eropah membebankan pelabur. Amaran baharu Rizab Persekutuan bahawa ia tidak takut untuk mencetuskan kesakitan ekonomi menambah bunyi. Goldman Sachs dan Bank of America kedua-duanya menurunkan sasaran S&P 500 tahunan mereka minggu lepas.

“Kami boleh menjangkakan pergolakan pasaran berterusan untuk beberapa waktu,” kata Brad McMillan, ketua pegawai pelaburan untuk Commonwealth Financial Network.

Tetapi ada lapisan perak. “The Fed sedang melakukan pembedahan sekarang ke atas ekonomi,” kata McMillan. “Dalam jangka pendek, ia menyakitkan. Tetapi dalam jangka masa panjang? Ia adalah proses penyembuhan dan satu yang menetapkan peringkat untuk ekonomi dan pasaran yang lebih sihat.”

Kerajaan baharu Britain mengumumkan satu tindakan menyeluruh merancang untuk menyelamatkan ekonomi British daripada kemelesetan pada hari Jumaat.

Mengumumkan pemotongan cukai terbesar dalam tempoh 50 tahun pada masa yang sama dengan meningkatkan perbelanjaan, Menteri Kewangan Kwasi Kwarteng mempertahankan tumpuan kerajaan terhadap pertumbuhan walaupun berdepan masalah inflasi yang berterusan sebagai “pendekatan baharu untuk era baharu.”

Pasaran serta-merta menjelaskan bahawa mereka bukan peminat besar pendekatan itu, lapor rakan sekerja saya Julia Horowitz.

Pound Britain jatuh di bawah $1.10 pada pertengahan petang, mencecah paras terendah baru dalam 37 tahun berbanding dolar AS, sebelum terjun ke tahapnya. paras terendah pernah berbanding dolar AS awal hari Isnin. Bon kerajaan UK juga telah dijual secara mendadak, menyebabkan hasil meningkat.

Pelabur menyatakan kekeliruan pada pendekatan tidak konvensional yang akan menyaksikan kerajaan meminjam berpuluh bilion lagi untuk merangsang perbelanjaan, sama seperti Bank of England cuba menyejukkan ekonomi untuk menurunkan inflasi. Bank pusat pada hari Khamis menolak kadar utamanya kepada tahap tertinggi sejak 2008. Ia merupakan kenaikan kadar faedah ketujuh sejak Disember.

Perdana Menteri baru Liz Truss mempertahankan pengumuman kontroversi kerajaannya dalam sebuah wawancara eksklusif dengan Jake Tapper dari CNN pada hari Jumaat. Truss memberitahu Tapper bahawa dengan memotong cukai, kerajaannya “memberi insentif kepada perniagaan untuk melabur dan kami juga membantu rakyat biasa dengan cukai mereka.”

Marc Benioff dan Elon Musk mempunyai persamaan.

Tenaga Jualan pengerusi dan CEO bersama, suka Twitter. Jika hanya dia, dia memberitahu Poppy Harlow CNN dalam temu bual, dia akan “benar-benar” membeli platform media sosial.

Tetapi tidak seperti Musk, dia sebenarnya tidak akan membuat tawaran.

“Saya tidak akan pernah membeli Twitter,” jelas Benioff kepada Harlow. “Oleh kerana saya mahukan sesuatu tidak bermakna saya akan memilikinya…Saya ingin menikmati sundae sekarang dengan tiga sudu ais krim, sos coklat dan krim putar serta sebiji ceri. Tetapi saya tidak akan memilikinya.”

Komen beliau datang di tengah-tengah Pertarungan undang-undang Twitter dengan Elon Musk, yang menawarkan untuk membeli syarikat itu tetapi kemudian menamatkan perjanjian itu, lapor rakan sekerja saya Paul R. La Monica.

Namun, dia berpendapat bahawa mungkin terdapat peningkatan yang besar dan tidak direalisasikan kepada syarikat itu. Twitter, katanya, “adalah jenama yang paling hebat, paling tidak direalisasikan, paling tidak diwangkan” dalam teknologi, sambil menambah bahawa “ia adalah syarikat yang menakjubkan, jenama yang menakjubkan, platform yang menakjubkan dan boleh melakukan perkara yang luar biasa untuk masa depan.”

Salesforce mempertimbangkan perjanjian Twitter pada 2016. Tetapi ia tidak berlaku, kerana pelabur Salesforce menolak idea pengambilalihan Twitter.

Salesforce akhirnya membuat satu lagi tawaran besar, membeli apl kerjasama tenaga kerja Slack untuk $27.7 bilion pada akhir 2020.

Presiden Fed Boston Susan Collins, Presiden Fed Atlanta Raphael Bostic, Presiden Fed Dallas Lorie Logan dan Presiden Fed Cleveland Loretta Mester semuanya bercakap.

Lewat minggu ini: Keyakinan pengguna AS, jualan rumah baharu AS dan penghujung suku ketiga.

We would love to give thanks to the author of this post for this awesome web content

Lupakan pendaratan lembut. Harapan terbaik pasaran ialah kemelesetan ‘pertumbuhan’ | Perniagaan CNN


Find here our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/