Mahkamah Agung menolak rayuan daripada pembuat Roundup berhubung tuntutan kanser

Pemegang tempat semasa tindakan artikel dimuatkan

Mahkamah Agung pada hari Selasa membenarkan berdiri a keputusan berjuta-juta dolar terhadap pengeluar Roundup pembunuh rumpai yang popular kerana gagal memberi amaran tentang risiko kanser.

Keputusan oleh hakim untuk tidak campur tangan membuka jalan untuk beribu-ribu tindakan undang-undang serupa terhadap syarikat Bayer. Pentadbiran Biden telah menggesa mahkamah untuk menafikan permintaan syarikat itu, berlepas dari kedudukan pentadbiran Trump.

Dalam satu kenyataan hari Selasa, syarikat itu berkata bahawa ia tidak bersetuju dengan keputusan mahkamah untuk tidak mengambil rayuannya dan “yakin bahawa badan sains yang luas dan pandangan yang konsisten dari badan kawal selia terkemuka di seluruh dunia menyediakan asas yang kukuh di mana ia boleh berjaya mempertahankan Roundup. di mahkamah apabila perlu.”

Kes itu dibawa oleh Edwin Hardeman, yang didiagnosis pada 2015 dengan limfoma bukan Hodgkin. Dia menyaman syarikat itu, mendakwa bahawa penggunaan Roundup selama lebih dua dekad telah menyebabkan kansernya. Beliau berkata syarikat itu gagal memberi amaran tentang risiko kanser yang dikaitkan dengan bahan aktif glifosat.

“Ini adalah perjalanan yang panjang dan sukar untuk membawa keadilan kepada Encik Hardeman dan kini beribu-ribu mangsa kanser lain boleh terus mempertanggungjawabkan Monsanto atas penyelewengan korporatnya selama berdekad-dekad,” kata peguam Hardeman, Jennifer Moore dan Aimee Wagstaff dalam satu kenyataan. merujuk kepada pengeluar asal racun herba itu, yang diperoleh Bayer pada 2018.

Agensi Perlindungan Alam Sekitar telah berulang kali membuat kesimpulan bahawa glifosat tidak mungkin menyebabkan kanser pada manusia. Undang-undang pelabelan California lebih ketat. Selepas kumpulan penyelidikan antarabangsa mengklasifikasikan glifosat sebagai “mungkin karsinogenik kepada manusia” pada 2015, negeri itu memerlukan label amaran untuk racun perosak berasaskan glifosat. Klasifikasi itu mendorong siri saman terhadap pengeluar pembunuh rumpai yang paling banyak digunakan di negara ini.

Mahkamah rayuan mengekalkan keputusan juri $25 juta dan mendapati bahawa pendedahan Hardeman kepada Roundup adalah “faktor besar” dalam kansernya dan syarikat itu gagal memberi amaran tentang risiko.

Mahkamah menolak penemuan EPA era Trump bahawa pembunuh rumpai adalah selamat

Mahkamah Rayuan AS untuk Litar ke-9 berkata undang-undang persekutuan tidak mendahului kewajipan syarikat untuk memasukkan amaran kanser pada labelnya. Mahkamah berkata bahawa racun perosak boleh “disalahjenamakan” walaupun EPA telah meluluskan labelnya dan syarikat boleh mematuhi kedua-dua keperluan pelabelan persekutuan dan negeri.

Peguam syarikat menggesa Mahkamah Agung untuk membatalkan dan menunjuk kepada keputusan sebelumnya yang bertujuan untuk memastikan “keseragaman pelabelan racun perosak di seluruh negara.” California dan 49 negeri lain yang berpotensi tidak boleh “meminggirkan” kenyataan EPA bahawa glifosat tidak mungkin menyebabkan kanser, kata mereka.

Syarikat itu menyatakan bahawa Hardeman berhenti menggunakan Roundup pada 2012, sebelum keperluan label California.

Pada 2020, Bayer bersetuju untuk membayar lebih daripada $10 bilion untuk menyelesaikan puluhan ribu tuntutan AS yang berpotensi. Syarikat itu berkata bahawa penyelesaian itu bukan pengakuan salah laku dan menyatakan dalam kenyataannya Selasa bahawa ia telah memenangi empat kes terakhirnya yang melibatkan Roundup.

Selain itu, syarikat itu berkata ia beralih daripada produk rumput kediaman dan taman berasaskan glifosat di Amerika Syarikat kepada bahan alternatif untuk “menguruskan risiko litigasi di AS dan bukan kerana kebimbangan keselamatan.”

Minggu lepas, berasingan memerintah dari Litar ke-9 mengarahkan EPA untuk mempertimbangkan semula penemuannya pada tahun 2020 bahawa glifosat tidak menimbulkan “sebarang risiko yang tidak munasabah kepada manusia atau alam sekitar.”

Dalam pendapat sebulat suara, Hakim Michelle Friedland menulis bahawa penemuan era Trump “tidak disokong oleh bukti yang kukuh” dan tidak memenuhi kewajipan undang-undang agensi untuk mengkaji kesan alam sekitar. Pendapat itu menyatakan bahawa keluasan seluruh negara di mana glifosat digunakan adalah kira-kira bersamaan tiga kali ganda saiz California.

We want to thank the author of this article for this incredible material

Mahkamah Agung menolak rayuan daripada pembuat Roundup berhubung tuntutan kanser


We have our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/