Mahkamah Brazil memberikan perlindungan kebankrapan untuk peruncit Americanas

SAO PAULO, 19 Jan (Reuters) – Mahkamah Rio de Janeiro pada Khamis menerima peruncit Brazil Americanas SA (AMER3.SA) permintaan perlindungan kebankrapan, beberapa hari selepas syarikat itu mendedahkan hampir $4 bilion ketidakkonsistenan perakaunan yang telah mencetuskan perbalahan undang-undang dengan pemiutang dan pelabur.

Americanas, sebuah syarikat berusia 93 tahun dengan kedai di seluruh Brazil dan unit e-dagang utama, berkata dalam pemfailan sekuriti bahawa ia akan menstruktur semula hutang kira-kira 43 bilion reais ($8.2 bilion).

Saham dalam syarikat itu menjunam kira-kira 42.5% kepada 1.00 sebenar berikutan berita pemfailan itu, memanjangkan penurunan tahun sehingga kini kepada sekitar 90%.

Firma itu, disokong oleh trio jutawan yang mengasaskan 3G Capital, berkata langkah itu telah dibuat “walaupun usaha dan langkah yang telah diambil oleh pengurusan sejak beberapa hari lalu bersama penasihat kewangan dan undang-undangnya untuk melindungi syarikat daripada kesan” skandal perakaunan.

Pelabur telah menjangkakan keputusan itu, dengan sesetengah pihak menganggapnya tidak dapat dielakkan, terutamanya selepas pemberi pinjaman BTG Pactual (BPAC3.SA) memperoleh pada hari Rabu keputusan mahkamah yang membatalkan sebahagian daripada perlindungan firma daripada pemiutang.

Americanas juga menghadapi tujuh penyiasatan berbeza yang dilancarkan oleh pengawal selia sekuriti CVM, serta proses timbang tara yang meminta pampasan sebanyak 500 juta reais kepada firma dan trio yang mengasaskan 3G Capital.

Dalam dokumen yang difailkan dengan mahkamah, firma guaman Basilio Advogados dan Salomao Kaiuca Abrahao mengaitkan keperluan mendesak dalam memfailkan muflis kepada keputusan pemiutang untuk merampas aset syarikat.

Peruncit itu juga menyebut penurunan taraf hutang oleh agensi penarafan, yang menghalang sebarang pinjaman baharu daripada dilanjutkan. S&P, Moody’s dan Fitch semuanya menurunkan penarafan kredit Americanas berikutan skandal perakaunan.

Terdahulu, Americanas berkata kedudukan tunai semasanya hanya berjumlah 800 juta reais, turun daripada 7.8 bilion yang dilaporkan sebelum ini.

Lucas Pogetti, rakan kongsi di penasihat M&A RGS Partners, berkata sebahagian besar kedudukan tunai Americanas yang didedahkan sebelum ini dikaitkan dengan prapembayaran belum terima atau didepositkan dengan pemiutang.

“Sememangnya, apabila bank menyedari situasi sebenar syarikat, mereka mula menggunakan postur yang lebih agresif untuk melindungi diri mereka, seterusnya menyekat akses kepada sumber,” kata Pogetti.

Dalam pemfailan itu, Americanas meminta untuk mengecualikan fintechnya, Ame, daripada perlindungan kebankrapan, kerana ia dikawal oleh bank pusat, dan untuk kebenaran untuk menambah modalnya.

Kedai Americanas ada di mana-mana di pusat beli-belah Brazil. Unit e-dagang itu, yang didagangkan sebagai syarikat berasingan sebelum penstrukturan semula baru-baru ini, merupakan salah satu peruncit dalam talian terkemuka di negara ini.

Ketua eksekutif Sergio Rial meletak jawatan minggu lalu, kurang daripada dua minggu selepas memegang jawatan itu, memetik penemuan “ketidakkonsistenan perakaunan” berjumlah 20 bilion reais.

Rial, bekas ketua cabang Brazil Banco Santander (SANB3.SA)mengaitkan ketidakkonsistenan itu kepada perbezaan dalam perakaunan kos kewangan pinjaman bank dan hutang dengan pembekal.

Ketua pegawai kewangan Andre Covre, yang baru menyertai Americanas juga, juga meninggalkan firma itu, yang mempunyai jutawan Brazil Jorge Paulo Lemann, Carlos Alberto Sicupira dan Marcel Telles sebagai pemegang saham rujukan.

Americanas berkata pemegang saham rujukan bertujuan untuk mengekalkan kecairan syarikat pada tahap yang membolehkan “operasi yang baik” kedainya, saluran digital dan entiti lain.

($1 = 5.2226 reais)

Laporan oleh Gabriel Araujo, Tatiana Bautzer dan Peter Frontini di Sao Paulo dan Carolina Pulice di Mexico City; Penyuntingan oleh Rosalba O’Brien dan Bradley Perrett

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We want to thank the writer of this write-up for this incredible content

Mahkamah Brazil memberikan perlindungan kebankrapan untuk peruncit Americanas


We have our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/