Mahkamah menghentikan sementara larangan FDA ke atas e-rokok Juul

Pemegang tempat semasa tindakan artikel dimuatkan

Rokok elektronik yang dibuat oleh Juul Labs boleh terus dijual, buat masa ini, selepas mahkamah rayuan persekutuan pada hari Jumaat mengeluarkan penangguhan sementara atas larangan kerajaan.

Awal minggu ini, Pentadbiran Makanan dan Dadah mengharamkan Juul daripada menjual peranti vape yang popular, kartrij berperisa tembakau dan mentol, memetik data yang tidak mencukupi tentang kesihatan dan keselamatan.

Sehari kemudian, syarikat permulaan Silicon Valley yang pernah berkembang pesat meminta usul tergempar untuk penahanan sementara sementara ia merayu larangan jualan, memanggilnya sebagai “tindakan luar biasa dan menyalahi undang-undang” oleh FDA.

Mahkamah Rayuan AS untuk Litar Daerah Columbia membenarkan permintaan Juul untuk menahan perintah FDA sehingga sekurang-kurangnya 12 Julai, sementara mahkamah menyemak kes itu.

“Tujuan penangguhan pentadbiran ini adalah untuk memberi mahkamah peluang yang mencukupi untuk mempertimbangkan usul tergempar pempetisyen yang akan datang untuk penangguhan sementara menunggu semakan mahkamah,” kata perintah mahkamah itu, “dan tidak boleh ditafsirkan dalam apa-apa cara sebagai keputusan atas merit usul itu. .”

FDA mengarahkan e-rokok Juul keluar dari pasaran atas kebimbangan keselamatan

FDA mengeluarkan “perintah penafian pemasaran” kepada Juul pada hari Khamis, menyatakan bahawa syarikat itu “mesti berhenti menjual dan mengedarkan” semua produknya yang sedang dipasarkan di Amerika Syarikat.

Ia menuduh Juul mengeluarkan “data yang tidak mencukupi dan bercanggah” mengenai “profil toksikologi” beberapa produknya dan berkata syarikat itu tidak dapat menunjukkan bahawa “pemasaran produk itu sesuai untuk perlindungan kesihatan awam.”

Walau bagaimanapun, FDA menggariskan bahawa ia tidak menerima sebarang maklumat klinikal untuk mencadangkan “bahaya segera” yang dikaitkan dengan peranti atau pod Juul kepada pengguna.

FDA menghadapi tuntutan untuk memadamkan e-rokok Juul

“FDA ditugaskan untuk memastikan produk tembakau yang dijual di negara ini memenuhi piawaian yang ditetapkan oleh undang-undang, tetapi tanggungjawab untuk menunjukkan bahawa produk memenuhi piawaian tersebut akhirnya terletak di bahu syarikat,” kata Michele Mital, pemangku pengarah bagi pusat produk tembakau FDA.

“JUUL berpeluang memberikan bukti yang menunjukkan bahawa pemasaran produk mereka memenuhi piawaian ini,” katanya dalam satu kenyataan. “Bagaimanapun, syarikat itu tidak memberikan bukti itu dan sebaliknya meninggalkan kami dengan soalan penting. Tanpa data yang diperlukan untuk menentukan risiko kesihatan yang berkaitan, FDA mengeluarkan perintah penafian pemasaran ini.”

Juul membalas, dengan alasan bahawa ia telah “mencirikan profil toksikologi” produknya dengan sewajarnya. Syarikat itu berkata ia menyerahkan data dan maklumat yang diperlukan, sambil menambah bahawa ia akan meneroka pilihan, termasuk rayuan undang-undang larangan itu.

“Kami dengan hormatnya tidak bersetuju dengan penemuan dan keputusan FDA dan terus percaya kami telah menyediakan maklumat dan data yang mencukupi berdasarkan penyelidikan berkualiti tinggi untuk menangani semua isu yang dibangkitkan oleh agensi itu,” kata ketua pegawai pengawalselia Juul Joe Murillo dalam a kenyataan. “Kami tetap komited untuk melakukan segala yang ada dalam kuasa kami untuk terus berkhidmat kepada berjuta-juta perokok dewasa Amerika.”

FDA akan membuat keputusan pada 9 September sama ada syarikat yang diserang itu – yang telah dipersalahkan secara meluas kerana mencetuskan lonjakan dalam vape belia – akan dibenarkan untuk terus menjual produknya di Amerika Syarikat dan, jika ya, dalam keadaan apa. FDA juga mengatakan ia sedang meneliti berjuta-juta produk lain yang dibuat oleh ratusan syarikat cerut, paip dan e-rokok.

Laurie McGinley menyumbang kepada laporan ini.

We want to thank the author of this short article for this outstanding web content

Mahkamah menghentikan sementara larangan FDA ke atas e-rokok Juul


We have our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/