Mark Zuckerberg membayangkan satu bilion orang dalam metaverse membelanjakan ratusan dolar setiap seorang

Platform Meta Ketua Pegawai Eksekutif Mark Zuckerberg memberitahu Jim Cramer dari CNBC pada hari Rabu bahawa metaverse boleh menjadi sebahagian besar daripada perniagaan pengendali rangkaian sosial pada separuh kedua dekad.

“Kami berharap pada asasnya mencapai kira-kira satu bilion orang dalam metaverse melakukan perdagangan ratusan dolar, masing-masing membeli barangan digital, kandungan digital, perkara yang berbeza untuk diekspresikan, jadi sama ada itu pakaian untuk avatar mereka atau barangan digital yang berbeza untuk rumah maya mereka atau perkara untuk menghiasi bilik persidangan maya mereka, utiliti untuk menjadi lebih produktif dalam realiti maya dan tambahan serta merentasi metaverse secara keseluruhan,” katanya.

Pelabur telah mengurangkan permodalan pasaran syarikat pada separuh tahun ini sebagai pertumbuhan telah perlahan dan bilangan pengguna aktif hariannya menurun secara berurutan buat kali pertama antara dua suku terakhir. Zuckerberg telah semakin mengarahkan syarikat itu ke arah apa yang dilihatnya sebagai kandungan generasi akan datang, dunia maya di mana orang ramai boleh membeli dan menjual barangan digital untuk avatar yang boleh berkomunikasi antara satu sama lain. Simbol ticker syarikat bertukar daripada FB, peninggalan sejarahnya sebagai penyedia media sosial tulen, kepada META awal bulan ini.

Tetapi pelaburan syarikat dalam realiti tambahan dan realiti maya bermula sejak 2014, apabila ia membayar $2 bilion untuk pembuat set kepala Oculus VR. Penghantaran set kepala mempunyai gagal mengatasi bilangan penghantaran PC atau telefon pintar. Zuckerberg menyatakan keyakinan tentang prestasi Meta Quest 2 generasi semasanya, yang bermula pada $299.

“Pencarian 2 telah menjadi hit,” kata Zuckerberg kepada hos “Mad Money”.

“Saya sangat gembira dengan keadaan itu. Ia telah melebihi jangkaan saya. Tetapi saya masih fikir ia akan mengambil sedikit masa untuk mencapai skala beberapa ratus juta atau malah berbilion orang dalam metaverse, hanya kerana perkara mengambil sedikit masa untuk sampai ke sana. Jadi itulah bintang utara. Saya rasa kita akan sampai ke sana. Tetapi, anda tahu, perkhidmatan lain yang kami jalankan berada pada skala yang agak besar hari ini.”

Pengalaman dalam metaverse boleh menjadi lebih mendalam daripada teks, foto atau video, yang tersebar di Facebook dan Instagram Meta, dan oleh itu ia akan menjadi tema besar untuk Meta sepanjang dekad akan datang, kata Zuckerberg.

Zuckerberg bertemu dengan Cramer dalam metaverse. Pengasas bersama Facebook itu berkata pengalaman seperti itu boleh memupuk rasa bersama, walaupun orang secara fizikal berada di seberang negara. Beliau berkata adalah mungkin untuk membuat hubungan mata, yang tidak dijamin pada panggilan video, dan menggunakan audio spatial yang membolehkan perbualan sampingan yang tenang.

Teknologi itu “pada asasnya menambah untuk menjadikannya menyampaikan rasa kehadiran yang realistik ini, ” katanya.

Membawakannya kepada pelanggan dalam beberapa tahun akan datang memerlukan Meta untuk mengeluarkan timbunan perkakasan, perisian dan pengalaman.

“Kami pada ketika ini, anda tahu, sebuah syarikat yang mampu membuat beberapa pelaburan penyelidikan jangka panjang yang besar, dan ini adalah tumpuan besar,” katanya.

Beliau menjangkakan ekonomi di sekeliling metaverse menjadi besar, katanya.

Meta Platforms mempunyai 3.64 bilion orang aktif bulanan di seluruh keluarga aplikasinya suku pertama, meningkat 6% tahun ke tahun. WhatsApp mencapai 2 bilion pengguna pada 2020, dan ia juga merupakan kawasan di mana Zuckerberg melihat potensi pertumbuhan.

“Anda tahu, buku panduan kami dari masa ke masa telah membina perkhidmatan, cuba berkhidmat kepada seramai mungkin orang — anda tahu, dapatkan perkhidmatan kami kepada satu bilion, dua bilion, tiga bilion orang, dan kemudian kami pada asasnya meningkatkan pengewangan selepas itu,” Zuckerberg berkata. “Dan kami telah melakukannya dengan Facebook dan Instagram. WhatsApp benar-benar akan menjadi bab seterusnya, dengan pemesejan perniagaan dan perdagangan menjadi perkara besar di sana.”

AI membuat pengesyoran, serupa dengan TikTok

Sebagai tambahan kepada perbelanjaan metaversenya, Meta melabur banyak dalam pembangunan kecerdasan buatan, yang boleh meningkatkan pengiklanan – sumber sekitar 97% hasil – dan aplikasi sedia ada syarikat, kata Zuckerberg.

“Kami pada asasnya beralih daripada kebanyakan kandungan yang anda lihat dalam Facebook dan Instagram datang daripada rakan anda atau ikut graf, sehingga kini, anda tahu, dari masa ke masa, semakin banyak kandungan itu hanya datang daripada pengesyoran AI,” Zuckerberg berkata. “Dan apabila pengesyoran AI menjadi lebih baik, anda mendapat akses kepada, anda tahu, bukan hanya kandungan daripada orang yang anda ikuti tetapi seluruh alam kandungan yang ada di luar sana.”

Ia adalah konsep yang TikTok, yang dimiliki oleh ByteDance China, digunakan untuk mendorong dirinya untuk satu bilion pengguna aktif bulanan. Meta berusaha untuk bertindak balas terhadap pertumbuhan pesat dengan pengenalannya Ciri kekili Instagram pada 2020. Kekili merangkumi lebih satu perlima daripada masa yang diluangkan oleh orang di Instagram, Zuckerberg memberitahu penganalisis mengenai panggilan pendapatan suku pertama Meta pada April. Kini dia menjangkakan peningkatan AI untuk menjadikan Reels lebih menarik kepada pengguna Instagram.

“Sistem AI kami boleh memilih berdasarkan apa yang ia tahu tentang anda dan perkara yang anda akan minati dan pelajari secara peribadi, perkara yang anda mahu lihat,” katanya. “Jadi apabila kami menjadi lebih baik dalam hal itu, anda tahu, jurutera kami menghantar penambahbaikan kepada model setiap minggu. Kami menyemak sesuatu dan, anda tahu, perkaitan meningkat beberapa peratus. Dan kemudian kami mengulangi dan melakukannya pada minggu hadapan. Dan, anda tahu, ini hanyalah sebahagian besar daripada perkara yang sentiasa saya fokuskan dalam menjalankan syarikat ini, adalah mendapatkan halaju yang sangat pantas, jadi kami boleh terus membuat penambahbaikan pantas untuk ini.”

Meta juga melabur dalam perkakasan untuk AI, bersama-sama syarikat teknologi besar lain, seperti Abjad dan Microsoft.

“Kami baru sahaja membawakan dalam talian supercluster penyelidikan AI, yang, anda tahu, kami percaya akan menjadi superkomputer AI terpantas apabila ia dibina sepenuhnya pada akhir tahun ini, supaya penyelidik kami boleh membina model baharu dan lebih besar untuk kedua-duanya membuat kedudukan dan pengesyoran merentas perkhidmatan media sosial dan iklan kami dengan lebih baik.”

Syarikat itu akan memperlahankan pelaburannya dalam AI sekiranya berlaku kemelesetan, kata Zuckerberg.

Komen mengenai pemergian Sandberg

Zuckerberg menjawab soalan di sekitar pemergian daripada Sheryl Sandberg, ketua operasi syarikat. Sandberg membina perniagaan pengiklanan Facebook, menjadikan tawaran awam permulaan 2012 mungkin. The Wall Street Journal melaporkan bahawa dia pergi selepas Meta memulakan semakan penggunaan sumber syarikat untuk perancangan perkahwinan. Jurucakap Meta memberitahu akhbar itu bahawa siasatan dalaman Sandberg tidak ada kaitan dengan pilihannya untuk berundur.

“Saya tidak fikir apa-apa perkara yang dilaporkan menyumbang kepada dia meninggalkan syarikat itu,” kata Zuckerberg. “Sudah tentu, anda perlu bertanya kepadanya tentang perkara itu. Tetapi apa yang boleh saya katakan ialah saya tidak mempunyai apa-apa selain rasa terima kasih atas kerja luar biasa yang dia lakukan di syarikat itu. Dia akan kekal di lembaga pengarah kami. Dia seorang yang penting. Dia kawan rapat.”

— Jonathan Vanian dari CNBC menyumbang kepada laporan ini.

Daftarlah sekarang untuk CNBC Investing Club mengikuti setiap langkah Jim Cramer dalam pasaran.

Penafian

Soalan untuk Cramer?
Hubungi Cramer: 1-800-743-CNBC

Ingin menyelam lebih dalam ke dunia Cramer? Pukul dia!
Twitter Wang GilaTwitter Jim CramerFacebookInstagram

Soalan, komen, cadangan untuk laman web “Mad Money”? madcap@cnbc.comWe would like to thank the author of this post for this incredible material

Mark Zuckerberg membayangkan satu bilion orang dalam metaverse membelanjakan ratusan dolar setiap seorang


We have our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/