Masa depan internet: Di dalam perlumbaan untuk infrastruktur Web3

Orang ramai berinteraksi dengan aplikasi sumber terbuka seperti MetaMask, permainan Web3, metaverse dan protokol DeFi setiap hari tetapi tidak selalunya berhenti untuk memikirkan perkara yang berlaku di latar belakang agar semuanya berfungsi. Jika kita menganggap Web3 sebagai bandar baharu yang sedang berkembang pesat, penyedia infrastruktur nod ialah grid kuasa asas yang membolehkan operasi.

Semua DApps perlu berkomunikasi dengan rantaian blok, dan nod penuh melayani berbilion-bilion permintaan daripada DApps untuk membaca dan menulis data ke rantaian setiap hari. Kami memerlukan infrastruktur nod yang besar untuk bersaing dengan ekosistem DApp yang berkembang pesat dan menyediakan semua permintaan. Walau bagaimanapun, menjalankan nod sangat memerlukan masa dan modal, jadi pembina DApp beralih kepada penyedia untuk akses jauh ke nod. Terdapat insentif kewangan yang besar untuk penyedia infrastruktur untuk menguasai sebanyak mungkin ekosistem Web3 ini, tetapi siapakah yang memenangi perlumbaan ini setakat ini?

Masalah pemusatan

Cara terpantas untuk menyediakan infrastruktur yang boleh dipercayai untuk menggerakkan ekosistem DApp adalah untuk syarikat berpusat menyediakan kumpulan nod rantaian blok, yang biasanya ditempatkan di pusat data Perkhidmatan Web Amazon (AWS) dan membenarkan pembangun mengaksesnya dari mana-mana sahaja untuk langganan. Itulah yang dilakukan oleh beberapa pemain dalam ruang, tetapi ia datang pada harga pemusatan. Ini merupakan isu utama bagi ekonomi Web3, kerana ia menyebabkan ekosistem terdedah kepada serangan dan atas belas ihsan beberapa pemain yang berkuasa.

Pertimbangkan bahawa lebih 80% daripada nod Ethereum adalah terletak di Amerika Syarikat dan Jerman, dan bahawa tiga kumpulan perlombongan terbesar boleh berkumpul untuk 51% menyerang rangkaian. Dalam banyak cara, rantaian blok hari ini jauh lebih terpusat daripada yang kita inginkan, berbeza sekali dengan etos yang asalnya ditetapkan dalam Bitcoin Satoshi Nakamoto (BTC) kertas putih.

1650196148 702 Masa depan internet Di dalam perlumbaan untuk infrastruktur Web3

Jika penyedia nod besar bersubahat, Web3 akan kehilangan semua kelebihan yang dimilikinya berbanding Web2, daripada rintangan penapisan kepada kebolehpercayaan, dan hanya terperangkap dengan kelemahannya, daripada yuran yang agak tinggi kepada pemprosesan transaksi yang rendah.

Bukan itu sahaja, tetapi pergantungan pada pembekal berpusat juga membuka pintu kepada gangguan. Contohnya, an Infura gangguan sebenarnya memaksa pertukaran kripto dan dompet, seperti Coinbase Wallet, Binance dan MetaMask, untuk menggantung pengeluaran token Ethereum dan ERC-20, kerana mereka tidak boleh bergantung sepenuhnya pada nod mereka.

Perlu juga diperhatikan bahawa Amazon, yang merupakan tulang belakang kebanyakan pembekal terpusat ini, telah mengalami beberapa gangguan pada masa lalu, mewujudkan satu lagi lapisan kelemahan. Pemadaman Infura Ethereum bukan satu-satunya. Baru-baru ini, peralihan Ethereum ke Ethereum 2.0 telah ditetapkan kembali dengan gangguan selama 7 jam disebabkan oleh kegagalan perkakasan satu nod pada rangkaian. Ini adalah risiko yang tidak perlu dibimbangkan oleh rangkaian yang benar-benar terdesentralisasi.

Desentralisasi ialah prinsip utama ekonomi Web3, dan infrastruktur blockchain terpusat mengancam untuk melemahkannya. Contohnya, Solana telah mengalami beberapa gangguan disebabkan kekurangan nod terdesentralisasi yang mencukupi yang boleh mengendalikan trafik yang meningkat. Ini adalah masalah biasa untuk protokol blockchain yang cuba ditingkatkan.

berkaitan: Kebolehskalaan atau kestabilan? Rangkaian Solana terputus menunjukkan kerja masih diperlukan

Dan ia bukan hanya Solana. Banyak protokol blockchain teratas sedang bergelut untuk mencari jalan untuk skala dan menjadi lebih terdesentralisasi. Malah, sementara blok blok besar seperti Ethereum dan Bitcoin kekal teguh dalam perang untuk penyahpusatan, blok blok yang lebih kecil telah kalah dalam pertempuran, mengalami 51% serangan di tangan penyedia nod yang terlalu terpusat.

Sebagai contoh, pada 8 Jun 2013, Feathercoin (FTC) mengalami serangan sebanyak 51%. Ini bermakna satu entiti dapat mengawal lebih separuh daripada jumlah kuasa pemprosesan rangkaian FTC. Ini membolehkan mereka membalikkan urus niaga yang disahkan dan juga menghentikan transaksi baharu daripada diteruskan.

Pada masa yang sama dengan serangan FTC, laman web tersebut mengalami serangan DDoS. Ini menyukarkan pengguna untuk mengakses maklumat tentang serangan itu atau mencuba dan mengeluarkan wang mereka daripada rangkaian. Sejak itu, FTC telah jatuh ke dalam kekaburan. Harganya telah menjunam dan ia tidak lagi disenaraikan di mana-mana bursa utama.

Pemusatan sejarah ini disebabkan oleh terlalu bergantung pada penyedia awan Web2, seperti AWS dan Infura, yang telah menjadi penyedia utama infrastruktur untuk ekonomi Web3 setakat ini. Tetapi sekarang, untuk mengelakkan pemusatan dan pepatah “titik kegagalan tunggal” blokchain, penyedia infrastruktur terdesentralisasi mendapat banyak keuntungan. Ini adalah berita baik untuk prospek ekosistem Web3 kekal sihat dan tidak berpusat.

1650196148 253 Masa depan internet Di dalam perlumbaan untuk infrastruktur Web3

Infrastruktur terdesentralisasi menyediakan penyelesaian yang lebih baik

Syukurlah, inovasi baru-baru ini menimbulkan satu baka penyedia baharu yang lebih terpencar. Penyedia ini menjalankan nod di premis, atau bahkan di rumah pengguna, dan bukannya bergantung pada penyedia awan berpusat.

1650196148 110 Masa depan internet Di dalam perlumbaan untuk infrastruktur Web3

Walaupun pembekal berpusat mempunyai permulaan yang lebih awal, pembekal terdesentralisasi muncul sebagai alternatif yang sangat berdaya maju. Kelebihan utama mereka ialah mereka tidak boleh diturunkan oleh satu titik kegagalan, dan dalam banyak kes menyediakan sambungan yang lebih pantas kepada pengguna global. Selain itu, penyedia infrastruktur nod terdesentralisasi mewujudkan ekonomi baharu di mana penyedia bebas menyediakan permintaan untuk data dan memperoleh ganjaran dalam token asli mereka. Penyedia jenis baharu ini dengan cepat memperoleh bahagian pasaran, malah mungkin akan menggantikan penyandang semasa infrastruktur Web3.

berkaitan: Desentralisasi, DAO dan kebimbangan Web3 semasa

Persaingan semakin hangat

Terdapat beberapa penyedia berbeza dalam ruang, seperti Ankr, Flux dan QuickNode, yang bersaing untuk bahagian pasaran. Persekitaran yang kompetitif ini bagus untuk ekonomi Web3, kerana ia membawa kepada inovasi dan menurunkan harga. Ia juga memastikan penyedia sentiasa berusaha untuk menambah baik perkhidmatan mereka dan memberikan pengalaman yang terbaik kepada pelanggan mereka.

Lebih penting lagi, persaingan infrastruktur terdesentralisasi menghasilkan desentralisasi ekonomi Web3 yang lebih besar. Ini adalah perkara yang baik, kerana ia menjadikan ekonomi lebih berdaya tahan terhadap serangan dan penapisan. Serangan 51% masa lalu harus kekal di masa lalu, dengan penyedia infrastruktur tersebar di antara geografi yang berbeza.

berkaitan: Web3 bergantung pada ekonomi penyertaan, dan itulah yang hilang — Penyertaan

Persaingan antara penyedia ini akan menjadi penting untuk mengekalkan ekosistem yang sihat dan terpencar.

Merealisasikan janji Web3

Janji Web3 bukan hanya untuk membina internet yang lebih baik, tetapi untuk membina dunia yang lebih baik. Penyedia infrastruktur terdesentralisasi sedang membina asas untuk internet baharu, yang lebih saksama, selamat dan tahan penapisan.

Dengan mengekalkan status quo, penyedia pengehosan berpusat gagal memberikan inovasi sebenar dan terdedah kepada penapisan. Pembekal infrastruktur terdesentralisasi, sebaliknya, diberi insentif untuk menolak sampul surat dan menyediakan perkhidmatan terbaik dengan struktur demokrasi, yang memastikan mereka lebih tahan terhadap penapisan dan serangan.

Artikel ini tidak mengandungi nasihat atau cadangan pelaburan. Setiap langkah pelaburan dan perdagangan melibatkan risiko, dan pembaca harus menjalankan penyelidikan mereka sendiri apabila membuat keputusan.

Pandangan, pemikiran dan pendapat yang dinyatakan di sini adalah milik pengarang semata-mata dan tidak semestinya mencerminkan atau mewakili pandangan dan pendapat Cointelegraph.

Gregory Gopman ialah seorang usahawan teknologi yang bekerja di ruang blockchain, di mana beliau berkhidmat sebagai ketua pegawai pemasaran di Ankr, dan menjalankan perundingan blockchain yang dipanggil Mewn yang membantu melancarkan projek dan meningkatkan penilaian mereka. Greg telah bekerja dalam syarikat permulaan selama 15 tahun — 10 tahun dengan syarikat teknologi Silicon Valley, dan 5 tahun membina projek crypto. Beliau terkenal kerana mengasaskan bersama Akash Network dan AngelHack, dan membantu Kadena berkembang daripada $80 juta kepada lebih $4 bilion dalam 100 hari.