Masalah besar dengan daging berasaskan tumbuhan: Bahagian ‘daging’

Komen

Sekejap, daging berasaskan tumbuhan — ramuan kompleks soya, minyak, yis dan kentang yang direka bentuk untuk kelihatan, terasa dan juga berdarah persis seperti daging – seolah-olah tidak dapat dihalang. Pada tahun 2020, dengan semua orang terperangkap di rumah, jualan jenama daging berasaskan tumbuhan seperti Impossible, Beyond Meat dan Gardein melonjak, meningkat 45 peratus dalam satu tahun. Kedatangan produk yang kelihatan realistik di tengah-tengah kebimbangan yang semakin meningkat tentang perubahan iklim seolah-olah menandakan era baharu penggunaan daging berasaskan tumbuhan. Tidak lama kemudian, nampaknya, semua orang akan makan burger, jari ayam dan stik – dibuat semata-mata daripada sayur-sayuran.

Kemudian, kemerosotan. Jualan meningkat pada tahun 2021, dan beberapa kegemaran daging berasaskan tumbuhan – termasuk Beyond Meat dan Impossible – mula menurun. Harga saham Beyond Meat telah jatuh hampir 80 peratus pada tahun lalu; Mustahil menjalankan dua pusingan pemberhentian pada tahun 2022, membiarkan 6 peratus tenaga kerjanya pergi pada bulan Oktober sahaja. Walaupun pelepasan dan suhu terus meningkat – didorong sebahagiannya oleh pertanian haiwan – dan kira-kira suku orang Amerika mendakwa mereka telah mengurangkan penggunaan daging mereka, daging berasaskan tumbuhan tidak berjaya seperti yang diharapkan.

Sesetengah pakar percaya bahawa kesilapan daging berasaskan tumbuhan mungkin perkara yang tepat yang sepatutnya menjadikannya popular: Percubaannya untuk tidak dapat dibezakan daripada daging.

“daging” alternatif bukanlah sesuatu yang baru. Pada awal abad ke-20, syarikat makanan yang dimiliki oleh keluarga Kellogg — keluarga yang sama yang membawa kepingan jagung Amerika — menjual pengganti daging yang dikenali sebagai “protosa,” diperbuat daripada gabungan soya, kacang tanah dan gluten gandum. (Nampaknya tidak sangat sedap.) Alternatif daging berasaskan tumbuhan “generasi pertama” termasuk tauhu dan tempe – makanan kaya protein yang sudah popular dalam masakan Asia yang mempunyai sedikit persamaan dengan daging.

Daging berasaskan tumbuhan “generasi kedua”, walau bagaimanapun – seperti Beyond and Impossible – direka bentuk untuk kelihatan, masak dan rasa persis seperti daging. Mustahil membangunkan bahan yang dipanggil “heme,” versi besi yang diubah suai secara genetik yang membolehkan daging palsunya “berdarah” sama seperti daging daripada lembu atau babi.

Idea ini adalah untuk menarik minat omnivor dan apa yang dipanggil “flexitarians” – orang yang makan daging tetapi ingin mengurangkan penggunaan mereka atas sebab alam sekitar atau kesihatan.

Adakah daging berasaskan tumbuhan semua topi, tiada lembu?

Faedah alam sekitar adalah jelas. Penyelidik menganggarkan bahawa 15 peratus pelepasan gas rumah hijau global datang daripada menternak daging. Menghasilkan 100 gram protein daripada daging lembu, sebagai contoh, menghantar sekitar 25 kilogram gas rumah hijau ke atmosfera; tauhu pula mengeluarkan sekitar 1.6 kg. Daging berasaskan tumbuhan pula mempunyai pelepasan gas rumah hijau 40 hingga 90 peratus lebih rendah daripada daging tradisional.

Tetapi tumpuan untuk menarik minat pemakan daging mungkin bertembung dengan psikologi manusia. “Peniruan daging sebenar memperkenalkan perbandingan keaslian itu,” kata Steffen Jahn, seorang profesor pemasaran di Universiti Oregon yang mengkaji pilihan makanan pengguna. Jahn berhujah bahawa dengan cuba menyelaraskan daging berasaskan tumbuhan rapat dengan rakan berasaskan lembu dan babi – Beyond Meat pernah memperkenalkan pembungkusan yang mengatakan “Kini lebih daging!” — syarikat telah menggunakan semua kategori yang tidak disukai oleh ramai pengguna: artificiality.

“Mereka cuba menirunya dan berkata, ‘Kami hampir nyata,'” kata Jahn. “Tetapi kemudian sesetengah orang akan berkata, ‘Ya, tetapi anda tidak sebenar sebenar.’”

Terdapat lebih banyak kerumitan psikologi di sini juga. Apabila pengguna membeli-belah untuk makanan, mereka cenderung untuk memudahkan makanan ke dalam kategori: makanan yang sihat, “baik” di satu pihak, dan makanan yang kurang sihat dan memanjakan di sisi lain. Pakar psikologi pengguna memanggil kategori ini sebagai makanan “kebaikan” dan “maksiat”, dan mereka membimbing bilangan produk yang dipasarkan dan dijual. Bar aiskrim Haagen-Dazs dijual pada kelazatan berkrimnya, bukan kandungan lemaknya; sebungkus bayam diikat kerana kandungan mineral dan nutriennya yang kaya, bukan rasanya.

“Kami sentiasa cuba untuk memudahkan perkara,” kata Jahn. “Kami mendikotomikan banyak perkara, termasuk makanan.”

Tetapi daging berasaskan tumbuhan mengelirukan kategori “kebaikan” dan “maksiat” ini dalam beberapa cara yang berbeza. Pertama, banyak daging alternatif – terutamanya yang siap untuk menyerupai burger, sosej atau bacon – termasuk senarai bahan yang panjang. “Saya agak terkejut apabila saya melihat senarai ramuan,” kata Marion Nestle, seorang profesor emerita pemakanan dan kajian makanan di Universiti New York. “Saya fikir, ‘Oh sayang.’”

Produk ini termasuk dalam kategori makanan “ultra-proses”, yang banyak pengguna kaitkan dengan penambahan berat badan dan masalah kesihatan. Itu mewujudkan konflik untuk pembeli. Pengguna yang berkemungkinan besar ingin menjadi “berbudi pekerti mulia” dengan mengelakkan bahaya alam sekitar atau haiwan juga berkemungkinan besar menginginkan makanan “berbaik” dalam erti kata lain – makanan sihat dengan bahan-bahan ringkas.

JP Frossard, naib presiden makanan pengguna di firma pelaburan Rabobank, mengatakan bahawa berhadapan dengan kemampanan atau kesihatan, pengguna sering memilih untuk kesihatan. “Pada penghujung hari, kami melihat badan kami dan apa pengambilan kami,” katanya.

Dan rasa belum sampai ke tahap di mana daging berasaskan tumbuhan dengan mudah boleh menjadi makanan “maksiat” sama ada. Emma Ignaszewski, pengarah bersekutu perisikan industri untuk Good Food Institute, sebuah organisasi bukan untung yang mempromosikan alternatif daging, ragu-ragu bahawa pengguna memberi perhatian yang sangat dekat kepada senarai ramuan yang panjang. Tetapi, katanya, penyelidikan Good Food Institute menunjukkan bahawa pengguna mengutamakan rasa daripada segala-galanya apabila ia datang kepada daging alternatif. “Daripada kajian pengguna, kami melihat 53 peratus pengguna bersetuju bahawa produk daging berasaskan tumbuhan perlu dirasai seperti daging,” kata Ignaszewski.

Sebahagian daripada isu ini ialah siapa pelanggan untuk salinan burger berasaskan tumbuhan merah jambu yang berdarah. Ia sedikit seperti trak Ford F-150 yang serba elektrik, atau Hummer EV — kenderaan dengan bakat alam sekitar, dibungkus dalam bentuk yang boleh disenangi oleh kumpulan rakyat Amerika yang lebih luas. Tetapi pengguna itu sebenarnya perlu membelinya. Dan manakala Ford F-150 Lightning elektrik habis dijual di Amerika Syarikat pada 2022, daging tiruan menghadapi lebih banyak rintangan.

Ia mungkin hanya mengambil masa. Kecondongan terhadap daging alternatif adalah mendalam dan tahan lama: Menurut satu tinjauan rakan sebaya baru-baru ini belajar, perkaitan teratas pengguna dengan daging adalah “sedap”; persatuan ketiga tertinggi dengan daging berasaskan tumbuhan adalah “menjijikkan.” (“Vegan” dan “tauhu” juga membuat pemotongan.) Adalah mustahil untuk melepaskan persepsi daging berasaskan tumbuhan sebagai hambar atau bertekstur aneh dalam sekelip mata. “Sesetengahnya mungkin mengambil masa lebih lama,” kata Jahn. “Oleh itu, ia lebih daripada yang boleh dilakukan oleh satu jenama.”

Harga boleh memainkan peranan juga. Menurut data dari Institut Makanan Baik, daging berasaskan tumbuhan masih dua hingga empat kali semahal daging tradisional. Dengan pemotongan inflasi ke dalam gaji orang ramai, membayar dua kali ganda untuk pengalaman serupa bukanlah pilihan yang ideal untuk omnivor.

Tetapi terdapat persoalan yang lebih luas: sama ada cara yang betul untuk mengalihkan orang daripada daging adalah dengan menawarkan tiruan burger, sosej dan stik yang diproses tinggi – atau untuk membimbing mereka ke arah pilihan vegetarian dan vegan lain yang kelihatan kurang seperti “daging” tradisional. (Terdapat pilihan ketiga juga: Sesetengah syarikat meneruskan percubaan untuk membuat daging yang ditanam di makmal daripada protein haiwan.)

“Ia adalah maraton, bukan pecut,” kata Frossard mengenai peralihan kepada diet kurang daging. Bagi daging berasaskan tumbuhan ultra-diproses, beliau menambah: “Kita perlu melihat sama ada mereka akan menggandakan pertaruhan bahawa orang mahukan ini.”

Daftar untuk berita terkini tentang perubahan iklim, tenaga dan alam sekitar, yang dihantar setiap Khamis

We would love to give thanks to the author of this short article for this remarkable web content

Masalah besar dengan daging berasaskan tumbuhan: Bahagian ‘daging’


Our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/