Mata Bitcoin mencatatkan kekalahan berturut-turut apabila ‘stablecoin’ runtuh menghancurkan crypto

Perwakilan mata wang maya Ripple, Bitcoin, Etherum dan Litecoin dilihat pada papan induk PC dalam gambar ilustrasi ini, 14 Februari 2018. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

SINGAPURA, 13 Mei (Reuters) – Mata wang kripto mengalami kerugian besar pada hari Jumaat, dengan bitcoin disematkan di bawah $30,000 dan mencatatkan rekod kerugian berturut-turut apabila kejatuhan TerraUSD, yang dipanggil stablecoin, bergelora dalam pasaran.

Aset kripto juga telah digunakan dalam penjualan meluas pelaburan berisiko atas kebimbangan tentang inflasi yang tinggi dan kadar faedah yang meningkat. Sentimen amat rapuh, walau bagaimanapun, kerana token yang sepatutnya dipancangkan kepada dolar telah goyah.

Bitcoin , mata wang kripto terbesar mengikut jumlah nilai pasaran, cuba melantun awal sesi Asia dan meningkat 2% kepada $29,500, sesuatu pemulihan daripada paras terendah 16 bulan sekitar $25,400 yang dicapai pada hari Khamis.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Ia kekal jauh di bawah paras minggu lalu sekitar $40,000 dan, melainkan terdapat lantunan semula dalam dagangan hujung minggu, menuju ke rekod kerugian mingguan ketujuh berturut-turut.

“Saya tidak fikir yang terburuk telah berakhir,” kata Scottie Siu, pengarah pelaburan Axion Global Asset Management, firma berpangkalan di Hong Kong yang menjalankan dana indeks kripto.

“Saya fikir terdapat lebih banyak kelemahan dalam beberapa hari akan datang. Saya fikir apa yang kita perlu lihat ialah minat terbuka lebih banyak runtuh, jadi spekulator benar-benar keluar daripadanya, dan ketika itulah saya fikir pasaran akan stabil.”

TerraUSD (USDT) memecahkan tambatan 1:1 kepada dolar minggu ini, kerana mekanismenya untuk kekal stabil, menggunakan token digital lain, gagal di bawah tekanan jualan. Ia terakhir didagangkan di bawah 10 sen. baca lagi

Tether, stablecoin terbesar dan yang dikatakan pemajunya disokong oleh aset dolar, juga telah mengalami tekanan dan jatuh kepada 95 sen pada hari Khamis, menurut data CoinMarketCap. baca lagi

TAK STABIL

Penjualan telah mengurangkan separuh nilai pasaran global mata wang kripto sejak November, tetapi pengeluaran telah bertukar menjadi panik dalam sesi baru-baru ini dengan tekanan pada stablecoin.

Ini adalah token yang dipatok pada nilai aset tradisional, selalunya dolar AS, dan merupakan medium utama untuk memindahkan wang antara mata wang kripto atau untuk menukar baki kepada tunai fiat.

“Lebih separuh daripada semua bitcoin dan eter yang didagangkan di bursa adalah berbanding stablecoin, dengan USDT atau Tether mengambil bahagian terbesar,” kata penganalisis di Morgan Stanley dalam nota penyelidikan.

“Untuk jenis stablecoin ini, pasaran perlu mempercayai bahawa pengeluar memegang aset cair yang mencukupi yang boleh mereka jual semasa tekanan pasaran.”

Tether telah pulih kepada pariti pada dolar dan syarikat operasinya mengatakan ia mempunyai aset yang diperlukan dalam Perbendaharaan, tunai, bon korporat dan produk pasaran wang yang lain.

Tetapi ia berkemungkinan menghadapi ujian lanjut jika peniaga terus menjual, dan penganalisis bimbang tekanan boleh merebak ke dalam pasaran wang jika tekanan memaksa lebih banyak pembubaran.

Ether , mata wang kripto kedua terbesar mengikut permodalan pasaran, stabil hampir $2,000 pada hari Jumaat selepas kejatuhan serendah $1,700 pada hari Khamis. Bitcoin dan eter adalah kira-kira 60% di bawah rekod puncak yang dicapai pada bulan November.

Saham yang berkaitan dengan kripto juga telah mengatasi masalah, dengan saham dalam broker Coinbase (SYILING.O) stabil semalaman tetapi masih turun separuh dalam masa lebih sedikit daripada seminggu.

Di Asia, Huobi Technology yang tersenarai di Hong Kong (1611.HK) dan Kumpulan Teknologi BC (0863.HK)yang mengendalikan platform dagangan dan perkhidmatan kripto lain, memandangkan penurunan mingguan lebih daripada 15%.

Di tengah-tengah kegawatan, Nomura (8604.T) pada hari Jumaat berkata ia telah mula menawarkan derivatif bitcoin kepada pelanggan, langkah terbaru oleh institusi kewangan tradisional ke dalam kelas aset.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Tom Westbrook dan Alun John.

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would like to thank the author of this post for this remarkable material

Mata Bitcoin mencatatkan kekalahan berturut-turut apabila ‘stablecoin’ runtuh menghancurkan crypto


Check out our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/