Match Group menyaman Google atas monopoli pembayaran dalam apl Android

Match Group, syarikat di sebalik apl dating popular seperti Tinder, Match dan OkCupid, menyaman Google atas dasar pengebilannya yang mengehadkan di Gedung Play. di dalamnya aduanMatch Group mendakwa Google “memonopoli pasaran secara haram untuk mengedarkan apl” pada Android dengan memaksa apl menggunakan sistem pengebilan Google sendiri dan kemudian memotong pembayaran.

Aduan Kumpulan Match memainkan tuntutan mahkamah terdahulu Epic Games difailkan terhadap Apple pada 2020, mendakwa bahawa Apple terlibat dalam tingkah laku “anti-persaingan” dengan menuntut komisen 30 peratus ke atas pembelian dalam apl di gedung aplikasi iOS, antara caj lain. walaupun keputusan muktamad bercampur-campurHakim Yvonne Gonzalez Rodgers amat ragu-ragu terhadap tuntutan monopoli pembayaran, dengan mengatakan bahawa Apple mempunyai hak untuk melesenkan harta inteleknya dengan bayaran dan bahawa ia “mencapai matlamat ini dengan cara yang paling mudah dan paling langsung” dengan sistem pembayarannya.

Walaupun Google mengatakan ia sentiasa memerlukan jenis pembayaran dalam apl tertentu untuk dijalankan melalui perkhidmatan pengebilannya, syarikat menjelaskannya pada tahun 2020 yang ia mahukan semua apl yang menjual barangan digital untuk menggunakan sistem pengebilannya. Ini, sudah tentu, membolehkan Google mengumpul sehingga 30 peratus komisen. Google, bagaimanapun, mengurangkan peratusan itu kepada 15 peratus untuk $1 juta pertama pembangun membuat pada Mac 2021 dan kemudiannya melakukan perkara yang sama untuk apl penstriman muzik dan langganan Oktober lepas. Walaupun begitu, Match Group menuduh Google menggunakan “taktik umpan dan suis” kerana didakwa mengelirukan pembangun tentang dasar pembayarannya.

“Google memikat pembangun aplikasi ke platformnya dengan jaminan bahawa kami boleh menawarkan pilihan kepada pengguna tentang cara membayar perkhidmatan yang mereka mahukan,” bunyi aduan Match Group. “Tetapi sebaik sahaja ia memonopoli pasaran untuk pengedaran apl Android dengan Google Play dengan menggunakan barisan pembangun aplikasi paling popular, Google berusaha untuk melarang perkhidmatan pemprosesan pembayaran dalam apl alternatif supaya ia boleh mengurangkan hampir setiap transaksi dalam apl pada Android.”

Match Group seterusnya menegaskan bahawa Google mahu mengenakan apa yang dipanggil “cukai” kedai aplikasi yang dikatakan “keluar daripada poket pengguna dalam bentuk harga yang lebih tinggi dan hasil yang akan dan sepatutnya diperoleh oleh pembangun aplikasi untuk penjualan perkhidmatan mereka.” Ia juga mendakwa Google turut mendapat manfaat daripada “memonopoli pasaran pemprosesan pembayaran dalam apl,” kerana ia membolehkan syarikat mendapatkan maklumat kad kredit pengguna dan identiti yang boleh digunakan untuk kelebihannya.

Match Group ialah sebahagian daripada Coalition of App Fairness, sekumpulan syarikat yang turut merangkumi Spotify dan Tile, antara lain. Matlamatnya adalah untuk melawan dasar yang dianggapnya antipersaingan, seperti peraturan Apple dan Google yang menghalang pembangun daripada menggunakan pemproses pembayaran pihak ketiga. Pada bulan Mac, Google mengumumkan bahawa ia akan memulakan ujian satu cara untuk pembangun Android menggunakan sistem pembayaran mereka sendiri, bermula dengan Spotify. Walau bagaimanapun, tidak jelas sama ada Google masih akan mengambil komisen daripada jualan tersebut dan, jika ada, berapa banyak yang akan dicaj.

Jurucakap Google Dan Jackson mengeluarkan kenyataan berikut sebagai tindak balas kepada aduan Match Group:

Ini hanyalah kesinambungan kempen Match Group yang mementingkan diri sendiri untuk mengelak daripada membayar nilai penting yang mereka terima daripada platform mudah alih yang mereka gunakan untuk membina perniagaan mereka. Seperti mana-mana perniagaan, kami mengenakan bayaran untuk perkhidmatan kami dan seperti mana-mana platform yang bertanggungjawab, kami melindungi pengguna daripada penipuan dan penyalahgunaan dalam apl. Kumpulan Match sedang menarik perhatian kebimbangan pengawal selia mengenai perkara seperti amalan langganan yang mengelirukan, dan dengan pemfailan ini mereka terus mengutamakan wang daripada perlindungan pengguna. Apl Kumpulan Match layak membayar hanya 15% di Google Play untuk langganan digital, yang merupakan kadar terendah antara platform apl utama. Tetapi walaupun mereka tidak mahu mematuhi dasar Google Play, keterbukaan Android masih memberikan mereka pelbagai cara untuk mengedarkan apl mereka kepada pengguna Android, termasuk melalui gedung apl Android lain, terus kepada pengguna melalui tapak web mereka atau sebagai apl penggunaan sahaja.

Aduan Match Group datang apabila Apple dan Google menghadapi pemeriksaan daripada syarikat dan agensi kerajaan di seluruh dunia. Penggubal undang-undang AS sedang menangani isu pembayaran dalam apl dengan apl Open App Markets, sekeping perundangan yang diluluskan oleh Jawatankuasa Kehakiman Senat pada Februari. Jika ditandatangani ke dalam undang-undang, ia akan membenarkan pembangun menggunakan sistem pengebilan mereka sendiri, serta mengubah tingkah laku lain yang berpotensi antipersaingan yang dilakukan oleh Apple dan Google, seperti menghukum pembangun kerana menawarkan aplnya pada harga yang lebih baik di tempat lain.

Di luar AS, Korea Selatan meluluskan rang undang-undang Ogos lalu yang memerlukan Apple dan Google membenarkan pembangun menggunakan perkhidmatan pengebilan lain pada apl mereka. Di samping itu, Belanda masih terlibat dalam nampaknya pertempuran undang-undang yang tidak berkesudahan dengan Apple berhubung dasarnya yang menyekat pemproses pembayaran pihak ketiga untuk aplikasi janji temu Belanda.

Kemas kini 9 Mei, 7:47PM ET: Dikemas kini untuk menambah kenyataan daripada jurucakap Google.

We would like to give thanks to the writer of this post for this awesome material

Match Group menyaman Google atas monopoli pembayaran dalam apl Android


Find here our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/