Membakar sisa untuk menghasilkan tenaga: Bagaimana Amazon, American Airlines dan Subaru cuba keluar dari tapak pelupusan sampah

Di Kaunti Stanislaus di utara California, bersebelahan tapak pelupusan sampah, terdapat sebuah syarikat menguruskan sisa dengan cara yang sangat berbeza: dengan membakar sampah dan bukannya menanamnya.

Kemudahan pemulihan tenaga yang dikendalikan oleh berpangkalan di New Jersey Covanta memanfaatkan wap untuk menghasilkan tenaga elektrik yang mencukupi untuk menggerakkan 18,000 rumah di kawasan itu. Sebahagian daripada sisa itu datang daripada syarikat termasuk Syarikat Penerbangan Amerika, Diagnostik PencarianSunny Delight dan Subaru.

“Apabila pengeluar kereta utama seperti Subaru mengatakan bahawa mereka adalah sifar tapak pelupusan, mereka telah melakukan pengurangan, penggunaan semula, kitar semula, dan sisa yang mereka hantar ke kemudahan seperti kemudahan sisa kepada tenaga,” kata Paul Gilman, ketua kelestarian. pegawai untuk Covanta, yang mempunyai lebih daripada 40 tapak di seluruh dunia.

Peruncit utama seperti Amazon juga menggunakan kaedah pembakaran ini untuk melupuskan pulangan yang mereka anggap tidak sesuai untuk mengitar semula, menjual semula atau menderma. Amazon memberitahu CNBC bahawa ia menghantar beberapa pulangan kepada pemulihan tenaga sebagai “pilihan terakhir,” walaupun syarikat itu enggan menyatakan kemudahan yang digunakannya. Covanta berkata ia tidak mengendalikan pulangan Amazon.

Kira-kira 10% daripada 270,000 tan sisa Covanta terbakar di kilangnya di Crows Landing, California, dua jam pemanduan ke timur dari San Francisco, berasal dari syarikat. Selebihnya kebanyakannya datang daripada kutipan sisa di majlis perbandaran berhampiran.

Syarikat menyumbang “bahagian perniagaan yang paling pesat berkembang,” kata Gilman, apabila semakin banyak syarikat cuba mengurangkan jejak alam sekitar mereka.

Di kemudahan pemulihan tenaga Covanta, sisa dibakar pada suhu sekitar 2,000 darjah Fahrenheit. Terdapat 21 batu paip di sekeliling pembakar, di mana haba yang kuat menukarkan air menjadi wap yang menukar turbin, yang menggerakkan penjana. Proses itu juga menghasilkan karbon dan abu toksik, tetapi tidak seperti tapak pelupusan sampah, ia tidak mengeluarkan sebarang metana.

AS adalah salah satu daripada negara maju yang paling membazir di dunia. Daripada rekod 292 juta tan sisa yang dijana oleh rakyat Amerika setiap tahun, lebih daripada separuh ditimbuskira-kira satu pertiga dikitar semula, dan 12% dibakar di kemudahan sisa kepada tenaga, menurut Bank Dunia.

Perdagangan dalam talian menimbulkan masalah tertentu.

Bukan sahaja pembelian internet memecahkan rekod dari segi volum, tetapi secara kasarnya 20% daripada item dipulangkan, iaitu jumlah yang lebih tinggi daripada pembelian dalam kedai. Penyedia penyelesaian pengembalian Optoro berkata pulangan AS menjana anggaran 5.8 bilion paun sisa tapak pelupusan setiap tahun. Amazon memberitahu CNBC itu tidak menghantar barang ke tapak pelupusan sampah.

“Terdapat beberapa item yang kami tidak boleh pulihkan atau tidak boleh dikitar semula, atas sebab seperti sebab undang-undang, atau sebab, anda tahu, sebab kebersihan, atau kerosakan produk,” kata Cherris Armour, ketua Amerika Utara Amazon. pulangan. “Dalam kes itu, kami meneruskan pemulihan tenaga untuk item tersebut.”

Cakar itu mengutip kira-kira tujuh tan sampah dan membuangnya ke dalam dandang, tempat ia dibakar untuk menghasilkan tenaga di loji sisa-ke-tenaga Stanislaus County pada 13 April 2022.

Katie Schoolov

Mengelakkan sisa yang semakin meningkat daripada tapak pelupusan sampah

Dalam bahagian Eropah dan Asiagambar kelihatan agak berbeza.

Negara seperti Jepun, Denmark dan Jerman bergantung pada pemulihan tenaga jauh lebih banyak daripada tapak pelupusan sampah. Di EU, pembakaran sisa meningkat dua kali ganda dari 1995 hingga 2019.

Tetapi pembakaran sisa masih merupakan proses intensif karbon, dan pengkritik seperti Neil Tangri Perikatan Global untuk Alternatif Insinerator (GAIA) berpendapat beberapa negara telah datang ke bergantung harap di atasnya terlalu berat.

“Denmark kini menyedari bahawa ia membakar terlalu banyak sisa dan jika ia akan memenuhi sasaran pelepasan gas rumah hijaunya, ia perlu mengurangkan pembakaran sisa,” kata Tangri.

Di AS, insinerator pertama dibina di New York pada tahun 1895. Sedekad kemudian, bandar itu menggunakannya untuk menjana tenaga elektrik yang mencukupi untuk menyalakan Jambatan Williamsburg.

Lebih separuh daripada negeri AS mentakrifkan sisa kepada tenaga sebagai sumber tenaga boleh diperbaharui. Tidak seperti tapak pelupusan sampah, banyak kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan menganggapnya sebagai sumber pengurangan gas rumah hijau. Itu termasuk Agensi Perlindungan Alam Sekitar ASdi mana Susan Thorneloe mengetuai penyelidikan mengenai pengurusan bahan.

Dari segi membakar atau menimbus sisa, “ia adalah lebih baik untuk membakarnya kerana anda mendapat nilai tenaga daripadanya, anda mendapat logam daripadanya, dan anda tidak menghasilkan metana,” kata Thorneloe.

Pakar iklim AS berkata ini adalah tiga sebab proses pembakaran menghasilkan pengurangan bersih gas rumah hijau. Pertama, ia menghalang sisa daripada tapak pelupusan sampah, yang mengeluarkan metana yang dianggarkan oleh EPA adalah 86 kali lebih besar daripada karbon dioksida dalam tempoh 20 tahun.

Kedua, kemudahan sisa kepada tenaga mengurangkan keperluan untuk perlombongan kerana ia pulih 700,000 tan logam setiap tahun. Dan akhirnya, mereka menghasilkan tenaga, mengurangkan keperluan untuk membakar bahan api fosil.

“Untuk setiap tan sampah yang anda bakar, anda menjimatkan satu tan CO2 yang sebaliknya akan anda hasilkan daripada, katakan, pembakaran bahan api fosil,” kata Marco J. Castaldi, pengarah Program Sains Sistem Bumi dan Kejuruteraan Alam Sekitar di City. Kolej New York.

Stim juga boleh ditangkap dan disalurkan sehingga satu batu jauhnya untuk memanaskan atau menyejukkan keseluruhan bangunan, seperti Sasaran Padang di Minneapolis.

Walaupun tapak pelupusan boleh memanfaatkan tenaga daripada bahan organik yang reput, ia jauh kurang cekap untuk tujuan pengeluaran. Gas tapak pelupusan menjana kuasa yang mencukupi untuk 810,000 rumah AS setahun, berbanding dengan 2.3 juta rumah dikuasakan oleh kemudahan sisa kepada tenaga yang jauh lebih sedikit.

Ketua pegawai kemampanan Covanta Paul Gilman berdiri di hadapan limbungan Stanislaus County pada 13 April 2022, tempat pembakaran sisa menjana tenaga elektrik yang mencukupi untuk menggerakkan 18,000 rumah di kawasan itu.

Katie Schoolov

Pembebasan dan abu toksik dipantau dengan teliti

Covanta’s data awam menunjukkan pelepasan yang keluar dari timbunan di kemudahan California utara adalah jauh di bawah piawaian persekutuan AS. Ini kerana Covanta membersihkan toksin daripada gas pembakarannya menggunakan proses penapisan yang sengit, dengan karbon teraktif dan “penggosok” batu kapur.

“Sistem kawalan pencemaran udara, ia tidak terdapat pada insinerator lama, objek kemarahan ramai orang,” kata Gilman.

EPA menganggarkan bahawa bagi setiap megawatt-jam elektrik yang dijana, sisa kepada tenaga mengeluarkan purata lebih daripada setengah tan metrik gas setara karbon dioksida. Tempat pelupusan sampah mengeluarkan enam kali ganda, dan loji arang batu mengeluarkan hampir dua kali ganda.

Dioksin dan merkuri adalah beberapa pelepasan paling berbahaya yang membimbangkan pengkritik proses tersebut. GAIA menunjuk kepada kemudahan seperti di Belandayang didapati pengawal selia mengeluarkan begitu banyak dioksin sehingga mencemari rumput dan telur ayam di kawasan sekitar.

“Walaupun peralatan kawalan pencemaran udara dan pemantauan, masih banyak toksin dalam kepulan asap itu, daripada zarah kepada logam berat, plumbum, merkuri, arsenik, kadmium,” kata Tangri. “Di AS, sistem pemantauan dan piawaian kami jauh lebih rendah daripada di Eropah.”

Tetapi saintis lain berkata teknologi pencemaran udara telah sampai sejauh ini dalam dua dekad yang lalu bahawa kebanyakan toksin biasa telah disingkirkan.

“Jumlah dioksin yang dipancarkan daripada semua kemudahan sisa kepada tenaga dalam satu tahun adalah kurang daripada sebahagian kecil daripada apa yang terbentuk daripada kebakaran hutan,” kata Castaldi.

Namun, proses insinerasi menghasilkan banyak abu toksik, yang diuji oleh Covanta secara berkala untuk memastikan bahan berbahaya tidak boleh larut keluar.

“Untungnya, kami sentiasa lulus ujian kami,” kata Gilman.

Di Eropah, kemudahan memisahkan “abu terbang” yang lebih toksik dan menggunakan “abu bawah” yang lebih selamat untuk membuat sesuatu seperti konkrit untuk pembinaan jalan. Di AS, abu lalat dan abu bawah biasanya bercampur, menjadikannya terlalu toksik untuk digunakan semula, jadi ia ditanam dalam monofill di tapak.

“Mungkin terdapat lebih banyak abu sisa pepejal perbandaran yang boleh kita gunakan, tetapi kerana konotasi negatif, saya tidak nampak ia berlaku,” kata Thorneloe dari EPA.

‘Bertengkar untuk tempat terakhir’

Tapak pelupusan sampah di AS adalah perniagaan yang besar. Walaupun Castaldi menganggarkan sisa kepada tenaga ialah industri $10 bilion, keseluruhan industri pengurusan sisa diukur pada $208 bilion. Syarikat tapak pelupusan seperti Pengurusan sisa dan Perkhidmatan Republik mempunyai mengatasi prestasi pasaran sejak 2015membolehkan mereka mengekalkan harga turun semasa mereka berkembang.

Terdapat kira-kira 1,450 tapak pelupusan aktif hari ini, berbanding 76 loji sisa kepada tenaga, kata Bryan Staley dari Yayasan Pendidikan Penyelidikan Alam Sekitar. Itu menjadikannya sukar bagi banyak perniagaan untuk mengambil bahagian.

“Kami perlu mengangkutnya dengan kereta api separuh jalan merentasi Amerika Syarikat untuk sampai ke sana, kerana anda biasanya menemui kebanyakan kemudahan tenaga sisa yang terletak di bahagian timur laut Amerika Syarikat, di Florida dan Minnesota dan kemudian sebilangan besar kemudahan di tempat lain. , “kata Staley.

Pengangkutan itu mencipta jejak karbon tambahan untuk syarikat yang memilih pemulihan tenaga berbanding tapak pelupusan. Kemudahan Covanta adalah satu daripada dua loji pemulihan tenaga di California. Eropah mempunyai lebih daripada 400.

“Ada persoalan sebenar tentang mengapa California dan mengapa kebanyakan AS dalam hal itu, sangat menyukai tapak pelupusan sampah kami,” kata Gilman. “Tetapi ia adalah fakta. Ia berlaku bahawa kita mempunyai banyak tanah, sesuatu yang Eropah tidak mempunyai kemewahan itu.”

Tetapi menukar sisa kepada tenaga adalah perniagaan yang menguntungkan. Setiap tan sisa menjana $20 hingga $30 hasil, menurut EPA. Covanta adalah pada besar ke atas swing sebelum sebuah firma pelaburan Sweden mengambil syarikat itu secara persendirian tahun lalu dalam a perjanjian $5.3 bilion. Malah, pembakaran adalah salah satu daripada cara komersil yang paling mahal untuk menjana tenaga dan kepada mengendalikan bahan buanganlebih daripada dua kali ganda kos menghantarnya ke tapak pelupusan sampah.

Syarikat gergasi seperti Amazon selalunya boleh merundingkan kadar istimewa. Membakar sisa dan bukannya menghantarnya ke tapak pelupusan membantu mereka memenuhi sasaran kemampanan. Tangri berkata ia juga boleh membantu dengan optik.

“Jika Amazon menghantar semua pulangannya ke tapak pelupusan sampah, seseorang boleh pergi ke tapak pelupusan sampah dan melihatnya, dan itu akan menjadi visual yang mengerikan,” kata Tangri. “Apabila anda membakar sesuatu, anda menyembunyikan bukti.”

Tangri berkata bahawa syarikat dan pengguna perlu lebih fokus kepada benar-benar mengurangkan pelepasan melalui pengurangan, penggunaan semula dan kitar semula.

“Kamu bertengkar untuk tempat terakhir,” kata Tangri. “Kami tahu bahawa perkara penting yang perlu dilakukan ialah menyimpan sebanyak mungkin bahan dan khususnya organik daripada aliran sisa…Jika pulangan Amazon dibungkus semula dan dijual kepada orang pada harga diskaun dan bukannya dilupuskan, maka kami tidak akan mempunyai untuk mempunyai soalan ini sama ada lebih baik atau lebih buruk untuk menanam plastik atau membakarnya.”

Amazon tidak memberikan banyak melalui butiran khusus. Tetapi syarikat itu telah menambahkan program untuk memastikan lebih banyak pulangan dijual semula sebagai digunakan, diperbaharui atau dibubarkan. Dan walaupun tiada tarikh sasaran untuk objektifnya yang tinggi, Amazon berkata ia “berusaha ke arah matlamat pelupusan produk sifar.”

TONTON: Bagaimana Amazon merancang untuk menyelesaikan masalah pulangan berbilion dolarnya

We would love to give thanks to the writer of this write-up for this awesome content

Membakar sisa untuk menghasilkan tenaga: Bagaimana Amazon, American Airlines dan Subaru cuba keluar dari tapak pelupusan sampah


You can view our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/