Mengapa anda akan membenci perjalanan pada musim panas ini

Syarikat penerbangan berkata mereka bersedia untuk mengelakkan masalah perkhidmatan yang melanda kebanyakan industri tahun lepas. Tetapi antara Jumaat dan Isnin, syarikat penerbangan AS membatalkan 2,653 penerbangan, atau hampir 3% daripada jadual kolektif mereka, menurut perkhidmatan penjejakan FlightAware. Itu lebih banyak daripada yang mereka telah batalkan untuk cuti hujung minggu yang sama gabungan tiga tahun sebelumnya.

Pada 2019, tahun sebelum wabak, syarikat penerbangan AS membatalkan hanya 1.2% daripada penerbangan berjadual mereka, walaupun mempunyai 6,600 penerbangan lagi dalam jadual.

Pakar berkata penumpang berasa gementar bahawa mereka akan melihat lebih banyak perkara yang sama sepanjang musim panas.

“Ini tidak petanda baik untuk musim perjalanan musim panas kerana kami menjangkakan berulang sepanjang bulan-bulan musim panas kerana lebih ramai orang terbang,” Helane Becker, penganalisis syarikat penerbangan dengan Cowen, berkata dalam nota kepada pelanggan Selasa. “Ini adalah peluang untuk syarikat penerbangan menunjukkan bahawa kelewatan musim panas lalu tidak akan berulang pada musim panas ini, namun, ia tidak akan berlaku.”

Syarikat penerbangan itu mempunyai lebih sedikit pekerja, terutamanya juruterbang, berbanding sebelum wabak itu. Mereka menerima bantuan pembayar cukai sebanyak $54 bilion semasa kemuncak krisis kesihatan untuk mengelakkan pemberhentian secara sukarela, tetapi kebanyakan syarikat penerbangan menawarkan pembelian dan pakej persaraan awal untuk mengurangkan kakitangan dan menjimatkan wang sementara trafik udara hampir terhenti. Tetapi ia mengambil masa bertahun-tahun untuk mendapatkan pensijilan untuk juruterbang dan beberapa pekerja syarikat penerbangan lain.

Jadi syarikat penerbangan beroperasi dengan sedikit ruang untuk kesilapan apabila mereka dilanda cuaca buruk, masalah kawalan trafik udara atau pekerja yang menelefon sakit, itulah yang mereka katakan berlaku pada hujung minggu ini.

“Lebih daripada bila-bila masa dalam sejarah kami, pelbagai faktor yang memberi kesan kepada operasi kami pada masa ini – cuaca dan kawalan trafik udara, kakitangan vendor, peningkatan kadar kes Covid yang menyumbang kepada ketidakhadiran tidak berjadual yang lebih tinggi daripada yang dirancang dalam beberapa kumpulan kerja – mengakibatkan operasi yang tidak konsisten mengikut piawaian Delta yang telah ditetapkan untuk industri dalam beberapa tahun kebelakangan ini,” kata Ketua Pegawai Pengalaman Pelanggan Delta Allison Ausband dalam siaran dalam talian.

Tetapi pengkritik syarikat penerbangan berkata pihak pengurusan tidak sepatutnya terkejut: Mereka tahu mereka tidak mempunyai margin untuk kesilapan yang mereka perlukan. Masalah selepas perkhidmatan sepanjang 2021, termasuk semasa cuti hujung tahunsyarikat penerbangan sepatutnya menjangkakan isu ini, kata Kapten Dennis Tajer, jurucakap Persatuan Juruterbang Bersekutu, kesatuan juruterbang di American Airlines.

“Apabila anda menguji model operasi syarikat penerbangan, ketika itulah anda melihat keputusan yang sama,” kata Tajer. Dengan penerbangan yang telah ditempah mengikut kapasiti, “satu penerbangan yang dibatalkan bukan sahaja menyebabkan kesan melata, ia menyebabkan gelombang pasang masalah. Ia adalah déjà vu sekali lagi,” tambah Tajer.

Dengan pesawat yang penuh seperti yang pernah mereka lalui, syarikat penerbangan boleh mengambil lebih banyak masa untuk mencari penumpang yang ditempah pada penerbangan yang dibatalkan tempat duduk lain untuk sampai ke destinasi mereka, Tajer berkata. Pusat panggilan juga mempunyai kakitangan yang pendek dan dipenuhi permintaan, terutamanya apabila berlaku masalah seperti yang berlaku pada hujung minggu ini.

“Anda boleh menunggu lebih jam di telefon untuk menempah semula penerbangan daripada masa penerbangan akan membawa anda,” katanya.

Kekurangan kakitangan juga bermakna tambang yang lebih tinggi

Kekurangan kakitangan bermakna syarikat penerbangan AS masih tidak dapat menawarkan semua penerbangan yang diperlukan untuk memenuhi permintaan. Kapasiti penerbangan domestik AS pada Jun, Julai dan Ogos tahun ini adalah 5% di bawah berbanding bulan tersebut pada 2019, menurut Cirium, firma analisis penerbangan.

Tetapi penumpang, terutamanya pelancong, tidak sabar-sabar untuk melakukan perjalanan lagi pada musim panas ini. Banyak syarikat penerbangan melaporkan jumlah rekod pelanggan yang menempah penerbangan lebih awal untuk musim panas tahun ini.

“Terdapat ketidakpadanan bekalan dan permintaan,” kata Scott Keyes, pengasas Scott’s Cheap Flight, tapak tempahan perjalanan. “Harapan anda untuk mendapatkan penerbangan murah untuk musim panas adalah tipis.”

Gabungan permintaan rekod dan penawaran tempat duduk yang terhad bermakna tambang yang jauh lebih tinggi. Indeks Harga Pengguna, bacaan inflasi kerajaan, menunjukkan tambang pada April naik 33% daripada setahun lalu dan naik 10.6% daripada kedudukannya pada April 2019.

Keadaan itu mungkin lebih teruk bagi pengembara masa lapang daripada angka yang dicadangkan kerana perjalanan perniagaan dan antarabangsa tidak kembali ke tahap pra-pandemi. Memandangkan penumpang tersebut membayar tambang yang lebih tinggi daripada pengembara domestik yang lebih sensitif harga, pergi bercuti jauh lebih mahal daripada harga sebelumnya.

Dan bukan sahaja tambang penerbangan yang lebih mahal.

Kekurangan kenderaan yang ada menyebabkan harga kereta sewa April naik 70% berbanding April 2019. Hotel dan penginapan lain naik 20% pada April berbanding setahun lalu dan naik 10.6% daripada harga kereta sewa pada April 2019. Semua kenaikan harga itu berkemungkinan besar untuk mempercepatkan lagi semasa bulan-bulan perjalanan musim panas yang sibuk.

Dan, sudah tentu, harga petrol berada pada rekod tinggi, yang boleh mendorong lebih ramai pelancong untuk terbang daripada memandu dalam beberapa perjalanan.

Pakar percaya bahawa tekanan harga akan mula berundur apabila jatuh – tetapi tidak sebelum itu.

“Lonjakan permintaan yang besar, saya fikir kita mungkin akan menghabiskannya pada musim panas ini,” kata Hayley Berg, ketua ekonomi di Hopper, tapak tempahan perjalanan yang lain. “Itu dan kemerosotan biasa dalam permintaan yang kita lihat pada September dan Oktober mungkin bermakna tambang yang lebih rendah.”

Tetapi dia berkata adalah idea yang baik untuk menempah perjalanan untuk musim cuti akhir tahun jika anda sudah mengetahui rancangan anda. Dinamik permintaan kukuh yang sama dan bekalan yang kurang berkemungkinan akan berulang pada masa itu.

We wish to thank the author of this article for this incredible content

Mengapa anda akan membenci perjalanan pada musim panas ini


We have our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/