Mengapa China tidak akan menyelamatkan sektor hartanahnya

Ramai pemaju China telah menghentikan atau menangguhkan pembinaan di rumah prajual kerana masalah aliran tunai. Digambarkan di sini ialah tapak pembinaan hartanah di wilayah Jiangsu, China, pada 17 Okt. 2022.

Penerbitan Masa Depan | Penerbitan Masa Depan | Imej Getty

BEIJING – Kerajaan pusat China tidak mungkin membelanjakan berbilion-bilion untuk menyelamatkan sektor hartanah yang sedang bergelut, walaupun pelabur asing mengharapkan penyelamatan besar-besaran, kata penganalisis.

Setahun selepas pemaju Cina EvergrandeMasalah hutang mula menggegarkan pelabur, masalah hartanah negara semakin teruk. Beberapa pembeli rumah enggan membayar gadai janji mereka disebabkan kelewatan pembinaan, manakala jualan hartanah menjunam. Pemaju yang dahulunya sihat juga bergelut untuk membayar balik hutang.

“Saya ragu akan ada penyelamatan langsung pemaju hartanah oleh kerajaan, walaupun mereka mungkin terus bertanya kepada bank dan [state-owned enterprises] untuk membantu pemaju terpilih yang bermasalah,” kata Tommy Wu, pakar ekonomi kanan China di Commerzbank.

Beliau menjangkakan Beijing akan mahu menyelesaikan secara beransur-ansur masalah dalam hartanah dan mengurangkan peranan industri dalam ekonomi. Hartanah dan sektor yang berkaitan dengannya menyumbang kira-kira satu perempat daripada keluaran dalam negara kasar China.

“Langkah-langkah baharu pada minggu dan bulan akan datang berkemungkinan besar akan terus memberi tumpuan untuk menyokong penyiapan rumah dan merangsang jualan perumahan,” kata Wu.

S&P Global Ratings berkata pada September ia menganggarkan pasaran hartanah memerlukan antara 700 bilion yuan ($98.59 bilion) hingga 800 bilion yuan “untuk memastikan pemaju yang bermasalah dapat menyelesaikan rumah prajualan.”

Dana kerajaan pusat dengan saiz yang sama masih belum diumumkan.

Itu walaupun beberapa laporan, memetik sumber, dana yang dicadangkan. Beberapa penganalisis pelaburan mengharapkan dana sedemikian, terutamanya yang cukup besar untuk meningkatkan keyakinan.

Ramai pemaju sudah bergelut dari segi kewangan.

Jumlah liabiliti yang didedahkan oleh Evergrande, Kaisa dan Shimao adalah lebih daripada 2.6 trilion yuan pada pertengahan 2021, selepas itu masalah kewangan ketiga-tiga pemaju itu bertambah buruk. Mereka membentuk hanya sebahagian kecil daripada industri.

Pada skala itu, walaupun kerajaan pusat membelanjakan ratusan bilion yuan, ia akan memberi sedikit kesan, kata Qin Gang, pengarah eksekutif institut penyelidikan hartanah China ICR.

Kami tidak menjangkakan penyelamatan pemaju yang bermasalah, sementara pendekatan ‘berorientasikan pasaran’ untuk menyokong pemaju berkualiti tinggi boleh diteruskan…

Itu tidak memandangkan kerajaan kini jauh lebih kekurangan wang tunai berbanding tiga tahun lalu, katanya sambil menunjukkan kejatuhan hasil daripada penjualan tanah dan cukai, dan peningkatan perbelanjaan untuk langkah Covid.

Kerajaan pusat China mengumpul kira-kira 9.15 trilion yuan ($1.26 trilion) dalam jumlah hasil awam pada 2021, menurut Kementerian Kewangan.

Hasil untuk lapan bulan pertama tahun itu ialah 6.36 trilion yuan, turun hampir 10% daripada setahun lalu tanpa mengambil kira kredit cukai.

Persepsi sosial

Persepsi awam juga penting, kata Qin yang menegaskan bahawa orang ramai mungkin marah jika kerajaan membantu pemaju yang berhutang itu.

Isu penghantaran pangsapuri siap adalah sangat kompleks dan memerlukan penyelarasan tempatan untuk diselesaikan, tambahnya.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, kerajaan pusat mengurangkan kadar gadai janji dan memberi tanggungjawab kepada pihak berkuasa tempatan untuk menyelesaikan masalah harta tanah. Beberapa bandar juga melonggarkan sekatan ke atas pembelian rumah tahun ini.

Baca lebih lanjut mengenai China daripada CNBC Pro

Kementerian Perumahan dan Pembangunan Bandar-Luar Bandar menekankan kepada pemberita bulan lalu bahawa langkah kerajaan pusat – pinjaman khas untuk menggalakkan penyiapan rumah – ditujukan untuk menyokong bandar yang memerlukannya. Tiada jumlah dinyatakan.

Pertumbuhan letupan dalam industri hartanah China sejak dua dekad yang lalu menghasilkan hartawan yang tidak takut untuk memamerkan kekayaan mereka. Beijing dalam beberapa tahun kebelakangan ini menekankan untuk mengurangkan jurang kekayaan negara.

Kebanyakan pertumbuhan pesat sektor hartanah didorong oleh pemaju yang menanggung hutang. Harga rumah melambung tinggi, menimbulkan kebimbangan gelembung, sambil memaksa keluarga menanggung hutang untuk membeli rumah.

China boleh melihat lebih banyak pemaju yang diterajui kerajaan dalam sektor hartanah, kata pakar ekonomi

Kemerosotan sepanjang rekod

Berdasarkan analisis Barclays terhadap data pelaburan hartanah suku tahunan, kemerosotan hartanah China kini memasuki suku ke-10 — tempoh rekod yang panjang lebih daripada dua tahun, kata penganalisis dalam laporan 13 Okt.

Ia berbeza dengan purata empat hingga lima suku untuk kemerosotan hartanah sebelum ini di China, kata laporan itu.

Pada masa ini, cabaran terbesar untuk memulihkan keyakinan adalah ekonomi yang lemah dan aktiviti pengguna dan perniagaan yang terjejas akibat dasar sifar Covid.

Tommy Wu

pakar ekonomi kanan China, Commerzbank

Penurunan yang berpanjangan bermakna rakyat China akan kurang berminat untuk membeli rumah dan mendapat manfaat daripada kenaikan harga mereka, kata penganalisis. Itu membayangkan penurunan jualan untuk pemaju.

“Kami tidak menjangkakan penyelamatan pemaju yang bermasalah, manakala pendekatan ‘berorientasikan pasaran’ untuk menyokong pemaju berkualiti tinggi boleh diteruskan,” kata penganalisis Barclays, merujuk kepada langkah seperti terbitan bon terjamin yang disokong kerajaan.

Pendirian kerajaan

Dalam contoh bagaimana entiti negeri dijangka semakin terlibat, Unit Shenzhen Evergrande mengumumkan pada akhir September ia akan bekerjasama dengan perusahaan milik kerajaan to memastikan penghantaran ke rumah.

Kerajaan pusat sebaliknya mengekalkan tumpuannya kepada isu-isu di luar hartanah.

Ramai yang pada mulanya menjangkakan Beijing menghidupkan semula alat pinjaman bank pusat pada musim gugur ini untuk membantu pemaju menyelesaikan pembinaan rumah — tetapi ternyata untuk infrastruktur, Caixin melaporkan bulan ini, memetik sumber yang biasa dengan perkara itu.

Bank Rakyat China tidak menjawab permintaan CNBC untuk komen.

“Sedangkan sokongan yang lebih kuat akan membantu [real estate]pada masa ini cabaran terbesar untuk memulihkan keyakinan masih ekonomi yang lemah dan hambatan pada aktiviti pengguna dan perniagaan akibat dasar sifar-Covid,” kata Wu Commerzbank.

Gergasi hartanah China Evergrande mempunyai masalah hutang yang besar – inilah sebabnya anda perlu mengambil berat

We wish to give thanks to the author of this write-up for this outstanding content

Mengapa China tidak akan menyelamatkan sektor hartanahnya


Check out our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/