Mengapa JetBlue membeli Spirit Airlines tidak baik untuk JetBlue

Wall Street tidak merasakan JetBlue (JBLU) bidaan mengejut untuk saingan tambang murah Spirit Airlines (JIMAT).

“Dalam jangka terdekat hingga sederhana, kami melihat ini sebagai negatif untuk JetBlue. Ia adalah penggabungan yang lebih sukar untuk dilaksanakan berbanding cadangan penggabungan Frontier-Spirit dengan ketidaksinergian yang lebih besar terutamanya berkaitan kos buruh tetapi juga disebabkan oleh pelaburan yang lebih besar. berkaitan dengan menukar susun atur kabin,” kata penganalisis Raymond James Savanthi Syth dalam nota penyelidikan pada hari Rabu. “Walaupun tahap leveraj kelihatan boleh diurus, peningkatan itu mungkin menjejaskan sentimen pelabur. Kami akui, kami tidak melihat ini akan datang.”

Penganalisis itu menurunkan penarafannya pada JetBlue kepada Prestasi Pasaran daripada Prestasi Luar.

JetBlue menawarkan untuk membeli Spirit dengan harga $3.6 bilion lewat pada hari Selasa, atau $33 sesaham. Bidaan itu menentang satu daripada Frontier pada bulan Februari, yang mengemukakan bidaan $25 sesaham.

saham JetBlue merosot 6% pada sesi Rabu kerana pelabur bimbang tentang pertempuran pembelian yang mahal.

Jika Frontier dan Spirit bergabung, syarikat penerbangan itu akan menjadi yang kelima terbesar di Amerika Syarikat dan mendapat sokongan yang lebih kuat dari Barat. Ia akan menandakan perjanjian syarikat penerbangan utama terbesar sejak Alaska Airlines digabungkan dengan Virgin America pada 2016.

FAIL – Sebuah pesawat Spirit Airline yang terbang melintasi Gloster City, NJ, menghampiri Lapangan Terbang Antarabangsa Philadelphia pada Jumaat, 22 Okt. 2021. JetBlue Airways telah menawarkan untuk membeli Spirit Airlines pada harga kira-kira $3.6 bilion dan memutuskan rancangan untuk Spirit bergabung dengan syarikat penerbangan tambang tambang pesaing Syarikat Penerbangan Frontier. Spirit berkata pada hari Selasa, 5 April 2022, bahawa lembaganya akan menilai bida JetBlue dan memutuskan perkara yang terbaik untuk para pemegang sahamnya. (Foto AP/Matt Rourke, Fail)

Sekiranya JetBlue mendarat Spirit, ia akan meningkatkan kehadirannya dengan ketara di Pantai Timur. Tetapi kehadiran yang teguh itu boleh menjadi batu penghalang kepada JetBlue memenangi pertembungan baharu di awan.

“Tidak seperti gabungan Spirit-Frontier yang menarik, pemerolehan Spirit oleh JetBlue, syarikat penerbangan tambang tinggi, akan membawa kepada perjalanan yang lebih mahal untuk pengguna. Khususnya, pertindihan Pantai Timur yang ketara antara JetBlue dan Spirit akan mengurangkan persaingan dan mengehadkan pilihan untuk pengguna. Adalah menghairankan bahawa JetBlue akan mempertimbangkan penggabungan sedemikian pada masa ini memandangkan Jabatan Kehakiman sedang menyaman untuk menyekat pakatan mereka yang belum selesai dengan American Airlines,” kata Frontier dalam satu kenyataan susulan bidaan JetBlue.

Penggabungan antara Frontier dan Spirit — dilihat oleh pakar sebagai lebih sinergi dan mesra pengguna —telah menemui radar Senator Demokrat Bernie Sanders dan Elizabeth Warren. Kedua-duanya bimbang penyingkiran pesaing di pasaran boleh menyebabkan harga tambang penerbangan lebih tinggi.

Jadi, sukar untuk membayangkan JetBlue turun dengan lebih mudah oleh pengawal selia.

“Selama beberapa dekad, industri penerbangan telah dibelenggu oleh peningkatan penyatuan, menghasilkan syarikat penerbangan gergasi besar-besaran sambil meninggalkan pengguna dan pekerja. Oleh kerana cadangan penggabungan Spirit-Frontier mengancam untuk memburukkan lagi arah aliran ini — termasuk dengan harga yang berpotensi meningkat semasa tempoh tekanan inflasi yang tinggi — kami menggesa Jabatan Kehakiman (DOJ) dan Jabatan Pengangkutan (DOT) untuk mengkaji dengan teliti penggabungan mega ini untuk potensi pelanggaran Akta Clayton dan untuk kebimbangan di bawah 49 USC § 41105 dan untuk menentangnya jika anda menentukan ia akan mengancam persaingan dalam industri penerbangan atau ‘kepentingan awam,'” Warren, Sanders dan beberapa penggubal undang-undang lain berkata dalam a kenyataan.

Frontier’s Biffle berkata beliau memahami kebimbangan pengawal selia, tetapi kali ini ia berbeza.

“Begini, saya tidak tahu bahawa mereka salah. Saya fikir mereka bimbang tentang apa yang telah berlaku dengan penggabungan yang lalu, dan kami berkongsi kebimbangan itu. Itulah sebabnya penggabungan ini sangat penting hari ini kerana ini berbeza daripada apa-apa lagi yang kami ada. pada masa lalu,” tambah Biffle.

Tidak jelas sama ada pegawai di JetBlue memahami kebimbangan tersebut. Wall Street secara amnya membenci perjanjian itu, bagaimanapun.

“Cadangan Frontier akan melalui nada dering. Jelas sekali JetBlue adalah pembawa yang jauh lebih besar daripada Frontier. Akan ada beberapa tolak balik ke hadapan, pasti,” kata penganalisis MKM Partners Conor Cunningham di Yahoo Finance Live.

Jurucakap JetBlue tidak membalas permintaan Yahoo Finance untuk temu bual dengan Ketua Pegawai Eksekutif JetBlue Robin Hayes.

Brian Sozzi ialah seorang editor-at-large dan sauh di Yahoo Finance. Ikuti Sozzi di Twitter @BrianSozzi dan seterusnya LinkedIn.

Kemas kini langsung berita pasaran saham Saham meningkat apabila pelabur

Ikuti Yahoo Finance di Twitter, Facebook, Instagram, Papan selak, LinkedIn, Youtubedan redditWe would like to thank the writer of this write-up for this incredible content

Mengapa JetBlue membeli Spirit Airlines tidak baik untuk JetBlue


Check out our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/