Mengapa kawalan teknologi AS ke atas China boleh menjejaskan semikonduktor Amerika

Apabila AS pertama kali mengharamkan penjualan produk teknologi tertentu kepada firma teknologi China Huawei tiga tahun lalu, ia melumpuhkan juara negara yang pernah dibanggakan dan menghantar riak ke seluruh industri semikonduktor AS. Pada suku selepas larangan eksport itu pada Mei 2019, pembuat cip terkemuka Amerika melaporkan penurunan hasil median sebanyak 4% hingga 9%.

Kawalan teknologi terkini pentadbiran Biden mengancam untuk mempercepatkan kerugian tersebut, menjadikan sektor semikonduktor global menjadi kucar-kacir. Dan syarikat China yang disasarkan oleh peraturan baharu bukan satu-satunya yang merasakan kesakitan.

“Jika China benar-benar mahu menjadi agresif seperti AS dan bertindak balas, mungkin terdapat banyak impak kepada syarikat lain di AS,” kata Edith Yeung, Race Capital General Partner, dalam temu bual dengan Yahoo Finance Live (video di atas) . “Ini di luar impak ke atas hasil untuk Intel (INTC) atau Qualcomm (QCOM) atau NVIDIA (NVDA).”

AS telah lama menjadi peneraju global dalam semikonduktor, menguasai kira-kira 45% hingga 50% bahagian pasaran. Walau bagaimanapun, kepimpinan itu telah dibina atas permintaan global untuk produknya, dengan China menggunakan kira-kira 75% daripada semikonduktor yang dijual di seluruh dunia.

Pembuat peranti China sahaja menyumbang kira-kira satu perempat daripada permintaan semikonduktor global pada 2018, menurut satu kajian oleh Boston Consulting Group (BCG).

‘Lebih daripada sekadar alat pencegahan’

Kitaran inovasi itu berisiko dipisahkan, dengan kawalan teknologi menyeluruh pentadbiran Biden, bertujuan untuk membekukan pembangunan semikonduktor China dan mengehadkan secara mendadak eksport teknologi kritikal dari AS

“Kawalan eksport teknologi boleh menjadi lebih daripada sekadar alat pencegahan,” kata Penasihat Keselamatan Negara Jake Sullivan, menjelang pengumuman pentadbiran. “Jika dilaksanakan dengan cara yang teguh, tahan lama dan komprehensif, ia boleh menjadi aset strategik baharu di AS dan kit alat bersekutu untuk mengenakan kos kepada musuh, malah dari masa ke masa merendahkan keupayaan medan perang mereka.”

Penasihat Keselamatan Negara AS Jake Sullivan dilihat pada monitor semasa bercakap semasa mesyuarat maya dengan Presiden AS Joe Biden, CEO dan pemimpin buruh, tidak digambarkan, mengenai Akta Cip, di Auditorium Mahkamah Selatan Bangunan Pejabat Eksekutif Eisenhower, seterusnya ke Rumah Putih, di Washington, DC, pada 25 Julai 2022. (Foto oleh Brendan SMIALOWSKI / AFP) (Foto oleh BRENDAN SMIALOWSKI/AFP melalui Getty Images)

‘Perubahan laut’ dalam dasar

Khususnya, langkah baharu itu menyekat jualan semikonduktor yang penting kepada pembangunan kecerdasan buatan, superkomputer dan teknologi canggih lain, melainkan syarikat menerima pengecualian. Ia juga memperluaskan larangan sedia ada untuk menjual peralatan pembuatan cip termaju kepada firma China.

Dalam peningkatan yang meluas, tindakan pentadbiran Biden juga menyekat firma dan rakyat AS, termasuk penduduk tetap, daripada menyokong pembangunan cip canggih China.

Sekatan yang diumumkan awal bulan ini telah pun mencipta kesan menyeramkan.

Sekurang-kurangnya 43 eksekutif kanan adalah warganegara Amerika yang bekerja dengan 16 syarikat semikonduktor China tersenarai awam, menurut Wall Street Journal. Firma Barat seperti pembuat peralatan Belanda ASML Holding NV telah menggantung pekerja Amerika daripada bekerja sebagai langkah berjaga-jaga, sementara mereka mencari kejelasan lanjut. Apatah lagi, Apple menghentikan sementara rancangan untuk menggunakan cip memori daripada Yangtze Memory Technologies Co. China dalam produk, menurut Nikkei Asia.

“Ini benar-benar perubahan besar dalam dasar… AS mengenakan strategi pembekuan di tempat ke arah pembangunan cip asli China,” kata Reva Goujon, Pengarah Kumpulan Rhodium. “[The semiconductor sector] ialah ekosistem yang saling bergantungan dan saling berkait di mana semua bahagian perlu disediakan untuk sesuatu berfungsi agar dapat ditingkatkan ke tahap yang lebih maju. Jadi, jika anda memotong kaki dari bawah kitaran pengeluaran itu, anda benar-benar boleh menyebabkan banyak gangguan, yang sebenarnya adalah niat AS.”

Setiausaha Negara AS Antony Blinken melihat produk berhampiran Ketua Pegawai Eksekutif Bahan Gunaan Gary Dickerson di Bahan Gunaan, di Santa Clara, California, AS 17 Oktober 2022. Josh Edelson/Pool melalui REUTERS

Setiausaha Negara AS Antony Blinken melihat produk berhampiran Ketua Pegawai Eksekutif Bahan Gunaan Gary Dickerson di Bahan Gunaan, di Santa Clara, California, AS 17 Oktober 2022. Josh Edelson/Pool melalui REUTERS

Kesan kepada pembuat cip AS

Gangguan itu mungkin tidak terhad kepada firma China. Kajian 2020 oleh BCG menganggarkan bahawa Syarikat AS boleh rugi 18% daripada bahagian pasaran global mereka dan 37% daripada hasil mereka dalam tempoh yang sama jika AS melarang sepenuhnya syarikat semikonduktor daripada menjual kepada pelanggan China.

Langkah-langkah itu telah mendorong pembuat peralatan cip Applied Materials untuk mengurangkan anggaran suku keempat untuk jualan bersih sebanyak kira-kira $400 juta. EPS dicairkan pelarasan bukan GAAP Q4 dijangka berjulat dari $1.54 hingga $1.78, berbanding julat sebelumnya $1.82 hingga $2.18.

Walaupun sekatan terhad kepada cip generasi akan datang sekarang, NVIDIA, pembuat cip terbesar AS mengikut nilai pasaran, memberi amaran pada Ogos bahawa keperluan pelesenan baharu bagi penghantaran cip lanjutan ke China boleh menyebabkan firma itu menanggung kos sebanyak $400 juta dalam jualan suku tahunan.

“Sudah tentu ada kemungkinan ini boleh memberi kesan air terjun yang lebih besar tetapi saya fikir syarikat-syarikat ini telah melihat keadaan, mereka menilainya,” kata Daniel Newman, Rakan Kongsi Pengasas dan Penganalisis Utama di Futurum Research. “Saya tidak terlalu bimbang bahawa ia akan menjadi keseluruhan portfolio [of chips]… Saya fikir ini adalah mengenai memimpin perlumbaan senjata untuk teknologi generasi akan datang dalam bidang seperti pengkomputeran super, pengkomputeran berprestasi tinggi dan kecerdasan buatan.”

HUAI'AN, CHINA - 27 SEPTEMBER: Seorang pekerja bekerja di barisan pengeluaran wafer semikonduktor di sebuah kilang Jiangsu Azure Corporation Cuoda Group Co., Ltd. pada 27 September 2022 di Huai'an, Jiangsu Province of China. (Foto oleh VCG/VCG melalui Getty Images)

Seorang pekerja bekerja di barisan pengeluaran wafer semikonduktor di sebuah kilang Jiangsu Azure Corporation Cuoda Group Co., Ltd. pada 27 September 2022 di Huai’an, Wilayah Jiangsu, China. (Foto oleh VCG/VCG melalui Getty Images)

Mengandungi teknologi ‘di mana mereka perlu’

Setiausaha Negara Anthony Blinken telah mengulangi banyak perkara, menekankan dalam ucapan terbaru di Universiti Stanford, bahawa hanya “sebilangan kecil negara” yang mengeluarkan atau membuat alat untuk mengeluarkan semikonduktor paling tinggi.

“Kami mahu memastikan bahawa kami menyimpannya di tempat yang sepatutnya,” kata Blinken, tanpa mengkhususkan China.

Tetapi Goujon berhujah bahawa firma AS, khususnya pembuat peralatan, menghadapi risiko kehilangan bahagian pasaran dan hasil kepada pesaing di negara-negara yang secara sejarah mempunyai hubungan mesra dengan AS, termasuk Jepun dan Korea Selatan. Jika syarikat di sana menemui jalan penyelesaian untuk langkah pentadbiran Biden, Goujon berkata kawalan baharu itu mungkin akan merugikan AS.

“Pesaing asing kepada AS [equipment makers] mempunyai peluang di sini, sudah tentu, cuba menguasai lebih banyak bahagian pasaran di China jika mereka boleh menggantikan orang AS dan hubungan AS, yang mungkin berlaku di beberapa kawasan,” katanya.

“AS mengenakan tekanan dua hala dan plurilateral yang berat untuk rakan kongsi mengikuti petunjuknya, dan ia menghantar isyarat bahawa, Pakej ini mengandungi langkah luar wilayah dan kami akan menambah lebih banyak lagi jika perlu. Tetapi inilah tetingkap untuk cuba menyelaraskan pada asasnya dengan kawalan kami. Jadi itu benar-benar akan menjadi persoalan penting sekarang.”

Akiko Fujita ialah seorang sauh dan wartawan untuk Yahoo Finance. Ikuti dia di Twitter @AkikoFujita

Ikuti Yahoo Finance di Twitter, Facebook, Instagram, Papan selak, LinkedIndan YoutubeWe would love to give thanks to the author of this article for this incredible material

Mengapa kawalan teknologi AS ke atas China boleh menjejaskan semikonduktor Amerika


You can view our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/