Mengapa kemerosotan harga ‘pertengahan separuh’ Bitcoin akan berlaku secara berbeza kali ini

Sesetengah penganalisis percaya kitaran pasaran empat tahun sedang berubah dan jadual separuh masa mungkin tidak lagi menentukan keadaan kitaran apabila Bitcoin menutup pada titik pertengahan antara separuh.

Halving adalah apabila jumlah ganjaran Bitcoin (BTC) yang dikeluarkan bagi setiap blok baru yang dilombong dikurangkan separuh. Pembahagian separuh seterusnya akan berlaku sekitar 5 Mei 2024, dan mengurangkan ganjaran blok kepada 3.125 BTC.

Menurut pengarang @Alerzio mengenai Santimen blog pada 4 April, “rintangan penting dalam perjalanan ialah $50K.” Blog itu menyatakan bahawa menembusi tahap ini pada atau sekitar pertengahan separuh seterusnya pada 11 April akan menghilangkan banyak keraguan tentang kemungkinan kitaran pasaran tradisional telah dipecahkan.

“Sekiranya harga (menstabilkan) melebihi paras ini, maka kita boleh memberi lebih kredit kepada tesis yang mengatakan: ‘kitaran ini berbeza daripada yang lain.’”

Walau bagaimanapun, dengan hanya beberapa hari lagi, Bitcoin kini turun kira-kira 3.31% sepanjang 24 jam yang lalu dan sekitar 6.51% untuk minggu ini. Ia didagangkan pada $43,528 mengikut Cointelegraph data.

Bitcoin telah melalui empat bahagian setakat ini, yang semuanya telah menyaksikan siri tiga peristiwa yang serupa sepanjang empat tahun seperti yang diterangkan oleh Santiment. Perbezaan dari kitaran itu nampaknya telah bermula:

“Pada pendapat saya sejarah tidak akan berlaku sama seperti yang berlaku sebelum ini.”

Santiment menunjukkan bahawa secara tradisinya selepas setiap pengurangan separuh, pasaran kenaikan harga berlaku di mana harga mula meningkat bersama-sama dengan aktiviti rangkaian, diikuti dengan kemuncak dramatik dalam harga yang membawa kepada paras tertinggi sepanjang masa (ATH). Corak ini berlaku dari paling baru Mei 2020 separuh kepada ATH November 2021.

Walau bagaimanapun, pasaran beruang yang dilanjutkan biasanya masuk melalui pertengahan separuh seterusnya. Santiment menyatakan bahawa pasaran kini memberi isyarat kemungkinan berakhirnya kitaran empat tahun itu memandangkan rangkaian kini hampir separuh separuh, tetapi belum ada pasaran penurunan lanjutan yang jelas.

Penganalisis Onchain Bitcoin Willy Woo telah membuat pemerhatian yang berkaitan. Pada 20 Mac, beliau menghantar tweet susulan kepada analisis Oktober 2021 beliau yang mengatakan bahawa walaupun kitaran pasaran sebelumnya boleh diramal, kita kini mungkin mempunyai “Tiada lagi kitaran 4 tahun.”

Beliau juga menyatakan pasaran bear dan bull yang lebih pendek yang telah berlaku sejak 2019 tanpa blow-off-top klimaks.

Woo percaya kitaran baru yang tidak dapat diramalkan akan dikuasai oleh interaksi yang kompleks antara penawaran dan permintaan, yang mungkin sudah dimainkan menurut penemuan Santiment bahawa aktiviti rangkaian meningkat pada kadar yang lebih tinggi daripada separuh separuh terakhir pada 2018. Aktiviti rangkaian yang lebih tinggi menunjukkan permintaan yang lebih tinggi.

berkaitan: Bitcoin meluncur di bawah $44K pada bulan April dahulu apabila pedagang memberi amaran ‘sesuatu tidak berfungsi’ dengan BTC

Mengapa kemerosotan harga pertengahan separuh Bitcoin akan berlaku secara berbeza

Pengasas penyedia data Bitcoin Look Into Bitcoin, Philip Swift, percaya bahawa kitaran empat tahun bukan sahaja telah dipecahkan, tetapi ia telah “hilang untuk seketika.” Pada 20 Mac tweet sebagai balasan kepada Woo, dia berkata bahawa kami mempunyai “satu kitaran lagi sebelum $BTC beralih daripadanya ke fasa pertumbuhan baharu…”