Mengapa New Jersey dan Oregon masih tidak membenarkan anda mengepam gas anda sendiri

Tetapi bukan orang di New Jersey dan Oregon. Mereka tidak dibenarkan menyentuh muncung gas. Serius.

Di New Jersey, adalah menyalahi undang-undang untuk pemandu mengepam gas mereka sendiri sejak 1949. Larangan ke atas gas layan diri telah dilaksanakan di Oregon sejak 1951, walaupun negeri melonggarkan sekatan untuk bandar luar bandar beberapa tahun yang lalu. Pelanggar boleh didenda sehingga $500 kerana melanggar undang-undang negeri ini.

Jadi mengapa New Jersey dan Oregon tidak membenarkan anda mengepam gas anda sendiri? Dan apa yang berlaku pada hari-hari atendan stesen minyak mengisi tangki anda di seluruh negara?

Ia adalah sejarah yang aneh dan kompleks yang bermula lebih daripada satu abad.

Larangan layan diri

Amerika Syarikat telah bereksperimen dengan gas layan diri sejak stesen pertama dibina pada awal 1900-an. Namun, pada tahun 1980 barulah perkhidmatan layan diri menjadi model stesen minyak utama di negara ini.

“Kenaikan mereka ke puncak bukanlah satu yang lancar,” tulis Ronald Johnson dan Charles Romeo dalam kajian 2000 tentang pertumbuhan layan diri.

Pam gas layan diri terawal di Amerika Syarikat muncul sekitar tahun 1915. Ia direka terutamanya untuk kecemasan atau selepas gelap apabila stesen minyak ditutup. Orang ramai akan membuat pra-bayar dengan syiling untuk mengendalikannya.

Stesen minyak perkhidmatan penuh menentang layan diri dengan tegas. Mereka melihat gas layan diri yang lebih murah sebagai ancaman kompetitif kepada perniagaan mereka dan mahu mengehadkan penyebarannya.

Jualan bahan api mempunyai margin keuntungan yang tipis. Stesen minyak menjana pendapatan dan membezakan jenama mereka dengan menawarkan pelbagai perkhidmatan seperti pemeriksaan minyak dan bateri, mengelap cermin depan dan membaiki kenderaan. Atendan stesen dengan pakaian seragam lengkap — ada yang memakai tali leher — mengisi tangki pelanggan, bahagian penting dalam strategi perkhidmatan mereka yang lebih besar untuk menarik pemandu pada separuh pertama abad ke-20.

Stesen minyak perkhidmatan penuh menimbulkan bahaya keselamatan di sekitar layan diri, dengan alasan bahawa pemandu yang tidak terlatih akan mengisi tangki mereka dan memulakan kebakaran. Dengan sokongan daripada marshal bomba tempatan, stesen minyak melobi penggubal undang-undang negeri untuk meluluskan larangan layan diri. Menjelang 1968, layan diri telah diharamkan di 23 negeri.

Sehingga kejayaan layan diri di peringkat antarabangsa dan perubahan penting dalam model perniagaan stesen minyak barulah layan diri mula menggantikan atendan di Amerika Syarikat.

“Stesen minyak layan diri moden sebenarnya telah dipelopori di Sweden,” kata Matt Anderson, kurator pengangkutan di muzium The Henry Ford di Michigan. “Pemandu di sana membayar lebih sedikit untuk layan diri berbanding perkhidmatan penuh. Dari situ konsep itu tersebar ke seluruh Eropah.”

Stesen minyak layan diri, seperti ini pada awal tahun 1948, menjadi popular apabila stesen kehilangan pegangan dalam pasaran perkhidmatan dan pembaikan kereta.

Pada masa yang sama, waranti kenderaan mula menetapkan bahawa kereta mesti diservis di pengedar, perubahan yang menghakis perniagaan perkhidmatan dan pembaikan stesen minyak.

“Stesen minyak perkhidmatan penuh tradisional kehilangan pusat keuntungan mereka dalam pembaikan automotif dan terpaksa menukar kaedah operasinya,” kata Wayne Henderson, pengarang buku “Seratus Tahun Stesen Minyak.”

Stesen minyak terpaksa mencari cara baharu untuk meningkatkan keuntungan. Mereka beralih kepada layan diri, yang mengurangkan kos mereka dan meningkatkan jumlah jualan gas, dan mereka mempelbagaikan kepada menjual makanan, tembakau, kopi, makanan ringan dan barangan lain dengan margin yang lebih tinggi.

Layan diri “akhirnya menjadi lebih popular kerana ia boleh mencipta jumlah dan peluang yang besar untuk keuntungan lain,” kata Gary Scales, calon kedoktoran di Temple University yang menulis disertasi mengenai sejarah stesen minyak.

Pengusaha stesen minyak mula mendesak negeri untuk memansuhkan larangan layan diri mereka. Menjelang 1992, kira-kira 80% daripada semua stesen minyak di seluruh negara adalah layan diri, meningkat daripada hanya 8% dua dekad sebelumnya.

‘Rel ketiga politik’

Walaupun percubaan perundangan yang kerap, cabaran mahkamah dan tentangan daripada industri stesen minyak, New Jersey dan kebanyakan Oregon masih tidak membenarkan layan diri.

undang-undang Oregon berkata adalah demi kepentingan awam untuk mengekalkan larangan itu. Membenarkan layan diri akan meningkatkan bahaya kebakaran, mewujudkan cabaran untuk warga emas dan pemandu kurang upaya dan membawa kepada kehilangan pekerjaan atendan stesen minyak, mengikut kedudukan.
Pada tahun 1982, pengundi Oregon menewaskan langkah undi untuk membatalkan larangan itu, tetapi pengundian yang lebih baru menunjukkan sikap di negeri itu berpecah. Tinjauan 2014 mendapati bahawa penduduk Oregon hampir dibahagikan sama rata mengenai subjekdengan 44% menyokong langkah layan diri dan 46% menyokong pengekalan larangan tersebut.

Oregon melonggarkan larangannya pada 2018, membenarkan layan diri untuk pemandu di daerah luar bandar dengan populasi di bawah 40,000.

Di New Jersey, larangan layan diri, bersama-sama dengan reputasi negeri untuk harga gas yang rendah, adalah sebahagian daripada budayanya. “Jersey Girls Jangan Pam Gas,” mengisytiharkan pelekat bampar yang popular.

Gas layan diri ialah "rel ketiga" politik New Jersey.

Percubaan untuk membatalkan larangan itu dilihat sebagai satu kekalahan politik.

“Mengenai gas layan diri, itu adalah semacam landasan politik ketiga di New Jersey,” Gabenor Phil Murphy berkata pada bulan April.
Tetapi rekod harga minyak dan perjuangan stesen minyak untuk mencari pekerja telah menyebabkan percubaan yang diperbaharui oleh industri stesen minyak New Jersey menyokong untuk menarik balik larangan itu. Pada Mei, 75 stesen minyak di negeri ini menurunkan harga dalam usaha mendapatkan sokongan untuk membenarkan gas layan diri.
Walau bagaimanapun, tidak mungkin kerajaan akan membenarkan pemandu mengepam gas mereka sendiri dalam masa terdekat. Presiden Dewan Negara menentang rang undang-undang yang akan menamatkan larangan New Jersey.
Penduduk negeri ini kurang berminat dalam layan diri. A Undian Mac mendapati bahawa 73% daripada mereka mengatakan mereka lebih suka mengepam gas untuk mereka.

“Nampaknya ada satu perkara yang semua warga New Jersey boleh bersetuju pada masa kini,” kata Ashley Koning, pengarah Pusat Pengundian Kepentingan Awam Eagleton di Universiti Rutgers-New Brunswick, ketika tinjauan dikeluarkan. “Dan itulah tradisi Jersey yang telah lama dihormati untuk mengepam gas anda untuk anda.”

We want to say thanks to the writer of this write-up for this outstanding content

Mengapa New Jersey dan Oregon masih tidak membenarkan anda mengepam gas anda sendiri


We have our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/