Mengapa pasaran perumahan perlu bersedia untuk kadar gadai janji dua angka pada 2023

Walaupun Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell dan kumpulannya menghentikan kenaikan kadar dasar tidak lama lagi, kadar gadai janji tetap 30 tahun masih akan meningkat kepada 10%, menurut Christopher Whalen, pengerusi Penasihat Global Whalen.

Ini kerana kadar kenaikan kadar Fed pada tahun 2022 mengambil masa untuk meresap kembali ke dalam kadar gadai janji, terutamanya dengan kadar dana fed sudah melonjak kepada julat 3%-3.25%. pada akhir September, daripada hampir sifar setahun sebelumnya.

“Peminjam hanya perlahan-lahan melaraskan kadar mereka,” kata Whalen kepada MarketWatch. “Mereka tidak biasa melihat kadar bergerak sepantas ini, dan biasanya akan menukar kadar hanya sekali sebulan atau sekali setiap bulan.”

Peminjam membayar premium melebihi kadar Perbendaharaan tanpa risiko ke atas gadai janji untuk membantu mengambil kira risiko lalai. Kadar Perbendaharaan 30 tahun TMUBMUSD30Y,
4.310%
meningkat kepada 4.213% Khamis, tertinggi sejak 2011, menurut Data Pasaran Dow Jones.

Freddie Mac pada Khamis berkata kadar gadai janji 30 tahun adalah purata 6.94% dalam tinjauan mingguan terkini, paras tertinggi 20 tahun yang telah mengekang permintaan untuk pinjaman rumah baharu dengan teruk.

Tetapi dengan inflasi AS tidak menunjukkan tanda-tanda penarikan semula yang jelas daripada paras tertinggi 40 tahun, jangkaan semakin tinggi untuk Fed untuk meningkatkan kadar dasarnya sebanyak 75 mata asas lagi pada mesyuarat Novembernya, dan berpotensi dengan jumlah yang sama sekali lagi pada bulan Disember. , menurut alat CME FedWatch.

Peluang CME pada hari Khamis mengutamakan kadar dana makan sebanyak 4.75%-5%. untuk memulakan Februari.

“Terdapat kesan lag dalam gadai janji,” kata Whalen, sambil menambah bahawa walaupun bank pusat memutuskan untuk menghentikan jeda pada kenaikan kadar tambahan selepas mesyuarat Disember mereka, kadar gadai janji 30 tahun masih akan “mudah menyentuh 10% menjelang Februari.”

Whalen, seorang jurubank pelaburan, pengarang dan pakar yang memberi tumpuan kepada perbankan dan kewangan gadai janji, menggesa Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS pada 2008 untuk memindahkan derivatif yang kompleks dan legap “kembali ke siang hari,” selepas bank dan pelabur melihat ratusan bilion dolar kerugian terikat dengan hutang berstruktur, termasuk pendedahan gadai janji subprima. Dia pun sediakan keterangan kepada Kongres pada tahun 2009 mengenai risiko sistemik industri perbankan.

Kini, Whalen melihat satu lagi goncangan besar datang dalam perbankan gadai janji kerana keuntungan terus tersepit (lihat carta) dan pasaran perumahan terbantut.

Keuntungan perbankan gadai janji berada dalam keadaan merah, walaupun kadar terus meningkat

Penasihat Global Whalen

Yang penting, Whalen juga melihat potensi harga rumah untuk mengembalikan semua keuntungan pandemik mereka jika kadar kekal tinggi untuk semua tahun 2023.

Itu panggilan yang lebih besar daripada anggaran untuk pembetulan 10%-15%. dalam harga rumah daripada harga yang melonjak 45% secara nasional semasa wabak.

Tetapi Whalen menunjuk kepada volum rumah yang spekulatif yang mencecah hampir $150 bilion, atau 10% daripada jumlah jualan rumah pada 2022, dan selimut sejuk kadar gadai janji dua angka sebagai pemangkin untuk penurunan harga rumah yang lebih curam.

Ahli ekonomi di Mizuho Securities pada hari Khamis menambat harga jualan rumah median turun 2.5% daripada kemuncak mereka, dalam nota pelanggan, dan mencirikan pasaran perumahan sebagai “merosot,” tetapi kebanyakannya selaras dengan jangkaan memandangkan lonjakan mendadak dalam kadar gadai janji.

Kadar pinjaman gadai janji boleh dikesan terus ke pasaran sekuriti bersandarkan gadai janji, atau MBS, yang merupakan bon yang didagangkan di Wall Street, kebanyakannya dengan sokongan kerajaan, yang membiayai sebahagian besar pasaran hutang gadai janji AS yang hampir $13 trilion.

Dengan perlumbaan Fed untuk menaikkan kadar, ia telah menggemparkan pasaran kewangan, tenggelam saham dan membawa kepada penurunan ketara dalam terbitan bon gadai janji tahun ini, di samping menjadikannya lebih mahal bagi syarikat, majlis perbandaran dan isi rumah untuk meminjam sebagai sebahagian daripada perjuangan inflasinya.

“Kami akan mengambil masa berbulan-bulan untuk mendapatkan pasaran bon dan pasaran pinjaman selaras supaya orang ramai boleh membuat wang semula,” kata Whalen.

Saham ditutup lebih rendah untuk hari kedua berturut-turut pada hari Khamis, meninggalkan indeks S&P 500 SPX,
-0.80%
potongan 23% pada tahun tersebut pada 3,665.78, dan kadar Perbendaharaan 10 tahun TMUBMUSD10Y,
4.285%
pada 4.225%, tertinggi sejak Jun 2018.

We want to thank the writer of this post for this incredible material

Mengapa pasaran perumahan perlu bersedia untuk kadar gadai janji dua angka pada 2023


Discover our social media profiles and other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/