Mengapa pelabur pasaran saham takut ‘sesuatu yang lain akan pecah’ apabila Fed menyerang inflasi

Sesetengah pelabur bimbang bahawa Rizab Persekutuan mungkin terlalu mengetatkan dasar monetari dalam usahanya untuk menjinakkan inflasi yang panas, kerana pasaran menjangkakan bacaan minggu ini akan datang daripada tolok pilihan Fed mengenai kos sara hidup di AS

Pegawai Fed telah berebut-rebut untuk menakutkan pelabur hampir setiap hari baru-baru ini dalam ucapan yang mengisytiharkan bahawa mereka akan terus menaikkan kadar dana persekutuan,” kadar faedah penanda aras bank pusat itu, “sehingga pecah inflasi,” kata Yardeni Research dalam nota Jumaat. Nota itu mencadangkan mereka pergi “tipu-tipu” sebelum Halloween kerana mereka kini telah memasuki “tempoh pemadaman” mereka yang berakhir sehari selepas tamat mesyuarat dasar 1-2 November mereka.

“Kebimbangan yang semakin meningkat ialah sesuatu yang lain akan pecah di sepanjang jalan, seperti keseluruhan pasaran bon Perbendaharaan AS,” kata Yardeni.

Hasil perbendaharaan baru-baru ini melonjak apabila Fed menaikkan kadar faedah penanda arasnya, menekan pasaran saham. Pada hari Jumaat, kenaikan pantas mereka berhenti seketika, kerana pelabur mencerna laporan yang mencadangkan Fed mungkin membahaskan sedikit perlahan kenaikan kadar agresif lewat tahun ini.

Stok melonjak mendadak hari Jumaat manakala pasaran menimbang apa yang dilihat sebagai permulaan potensi peralihan dalam dasar Fed, walaupun bank pusat kelihatan bersedia untuk meneruskan laluan kenaikan kadar yang besar tahun ini untuk mengekang inflasi yang melambung tinggi.

Reaksi pasaran saham terhadap Laporan Wall Street Journal bahawa bank pusat nampaknya bersedia untuk menaikkan kadar dana Fed sebanyak tiga perempat daripada mata peratusan bulan depan – dan pegawai Fed mungkin berdebat sama ada untuk menaikkan setengah mata peratusan pada bulan Disember – nampaknya terlalu bersemangat kepada Anthony Saglimbene, ketua strategi pasaran. di Ameriprise Financial.

“Ia adalah angan-angan” bahawa Fed sedang menuju ke arah jeda dalam kenaikan kadar, kerana mereka mungkin akan meninggalkan kenaikan kadar masa depan “di atas meja,” katanya dalam temu bual telefon.

“Saya fikir mereka melukis diri mereka ke sudut apabila mereka meninggalkan kadar faedah pada sifar sepanjang tahun lepas” semasa membeli bon di bawah apa yang dipanggil pelonggaran kuantitatif, kata Saglimbene. Selagi inflasi yang tinggi masih kekal, Fed mungkin akan terus menaikkan kadar sambil mengiktiraf kenaikan tersebut beroperasi dengan ketinggalan – dan boleh melakukan “lebih banyak kerosakan daripada yang mereka mahu” dalam cuba menyejukkan ekonomi.

“Sesuatu dalam ekonomi mungkin pecah dalam proses,” katanya. “Itulah risiko yang kita hadapi.”

‘Debacle’

Kadar faedah yang lebih tinggi bermakna kos yang lebih tinggi bagi syarikat dan pengguna untuk meminjam, memperlahankan pertumbuhan ekonomi di tengah-tengah kebimbangan yang meningkat AS menghadapi potensi kemelesetan tahun depan, menurut Saglimbene. Pengangguran mungkin meningkat akibat kenaikan kadar agresif Fed, katanya, sementara “kehelan dalam pasaran mata wang dan bon” boleh muncul.

Pelabur AS telah melihat keretakan pasaran kewangan sedemikian di luar negara.

Bank of England baru-baru ini membuat campur tangan mengejut dalam pasaran bon UK selepas kadar hasil hutang kerajaannya melonjak dan pound British merosot di tengah-tengah kebimbangan mengenai rancangan pemotongan cukai yang muncul ketika bank pusat Britain mengetatkan dasar monetari untuk mengekang inflasi yang tinggi. Perdana Menteri Liz Truss berundur ekoran kekacauan itu, hanya beberapa minggu selepas mengambil tugas teratasberkata dia akan pergi sebaik sahaja parti Konservatif mengadakan pertandingan untuk menggantikannya.

“Percubaan telah berakhir, jika anda mahu,” kata JJ Kinahan, ketua pegawai eksekutif IG Group North America, induk kepada tastyworks broker dalam talian, dalam temu bual telefon. “Jadi sekarang kita akan mendapatkan pemimpin yang berbeza,” katanya. “Biasanya, anda tidak akan gembira tentang itu, tetapi sejak hari dia datang, polisinya telah diterima dengan agak teruk.”

Sementara itu, pasaran Perbendaharaan AS adalah “rapuh” dan “terdedah kepada kejutan,” pakar strategi di Bank of America memberi amaran dalam laporan Penyelidikan Global BofA bertarikh 20 Oktober. Mereka menyatakan kebimbangan bahawa pasaran Perbendaharaan “mungkin hanya satu kejutan daripada fungsi pasaran. cabaran,” menunjuk kepada kecairan yang merosot di tengah-tengah permintaan yang lemah dan “penghindaran risiko pelabur yang meningkat.”

Baca: Pasaran Perbendaharaan ‘Rapuh’ berisiko ‘jualan paksa skala besar’ atau kejutan yang membawa kepada kerosakan, kata BofA

“Kebimbangan adalah bahawa bencana seperti yang berlaku baru-baru ini dalam pasaran bon UK boleh berlaku di AS,” kata Yardeni, dalam notanya Jumaat.

“Walaupun apa-apa nampaknya mungkin pada hari ini, terutamanya senario yang menakutkan, kami ingin menunjukkan bahawa walaupun Fed sedang mengeluarkan kecairan” dengan menaikkan kadar dana fed dan pengetatan kuantitatif berterusan, AS adalah tempat selamat di tengah-tengah masa yang mencabar di seluruh dunia, firma berkata. Dalam erti kata lain, tanggapan bahawa “tiada negara alternatif” untuk melabur selain AS, mungkin memberikan kecairan kepada pasaran bon domestik, menurut notanya.

NOTA PENYELIDIKAN YARDENI BERTARIKH OKT. 21, 2022

“Saya rasa ekonomi ini tidak berfungsi” jika hasil pada Perbendaharaan 10 tahun TMUBMUSD10Y,
4.228%
nota mula menghampiri hampir 5%, kata Rhys Williams, ketua strategi di Spouting Rock Asset Management, melalui telefon.

Hasil Perbendaharaan sepuluh tahun merosot sedikit lebih daripada satu mata asas kepada 4.212% pada hari Jumaat, selepas naik Khamis ke kadar tertinggi sejak 17 Jun 2008 berdasarkan 3 petang paras waktu Timur, menurut Data Pasaran Dow Jones.

Williams berkata beliau bimbang kenaikan kadar pembiayaan dalam pasaran perumahan dan kereta akan mencubit pengguna, membawa kepada jualan yang lebih perlahan dalam pasaran tersebut.

Baca: Mengapa pasaran perumahan perlu bersedia untuk kadar gadai janji dua angka pada 2023

“Pasaran mempunyai harga yang lebih kurang dalam kemelesetan yang sederhana,” kata Williams. Jika Fed terus mengetatkan, “tanpa memberi perhatian kepada apa yang berlaku di dunia nyata” sambil “memusatkan perhatian secara gila kepada kadar pengangguran,” akan ada “kemelesetan yang sangat besar,” katanya.

Pelabur menjangkakan bahawa laluan Fed untuk menaikkan kadar yang luar biasa besar tahun ini akhirnya akan membawa kepada pasaran buruh yang lebih lembut, melembapkan permintaan dalam ekonomi di bawah usahanya untuk mengekang inflasi yang melambung tinggi. Tetapi pasaran buruh setakat ini kekal kukuh, dengan sejarah kadar pengangguran rendah 3.5%.

George Catrambone, ketua perdagangan Amerika di DWS Group, berkata dalam temu bual telefon bahawa dia “agak bimbang” tentang Fed yang berpotensi mengetatkan dasar monetari, atau menaikkan kadar terlalu cepat.

Bank pusat “telah memberitahu kami bahawa mereka bergantung kepada data,” katanya, tetapi menyatakan kebimbangan ia bergantung pada data yang “melihat ke belakang sekurang-kurangnya sebulan,” katanya.

Kadar pengangguran, sebagai contoh, adalah penunjuk ekonomi yang ketinggalan. Komponen perlindungan bagi Indeks Harga Penggunaukuran inflasi AS, “melekit, tetapi juga ketinggalan,” kata Catrambone.

Pada akhir minggu akan datang ini, pelabur akan mendapat bacaan daripada indeks harga penggunaan-penggunaan-perbelanjaan-harga, tolok inflasi pilihan Fed, untuk bulan September. Data PCE yang dipanggil akan dikeluarkan sebelum pasaran saham AS dibuka pada 28 Okt.

Sementara itu, keputusan pendapatan korporat, yang telah mula dilaporkan untuk suku ketiga, juga “berpandangan ke belakang,” kata Catrambone. Dan dolar AS, yang telah melonjak apabila Fed menaikkan kadar, adalah mencipta “angin kepala” untuk syarikat AS yang mempunyai perniagaan multinasional.

Baca: Pelabur pasaran saham bersedia untuk minggu paling sibuk dalam musim pendapatan. Beginilah susunannya setakat ini.

“Oleh kerana ketinggalan yang Fed beroperasi di bawah, anda tidak akan tahu sehingga terlambat bahawa anda telah pergi terlalu jauh,” kata Catrambone. “Inilah yang berlaku apabila anda bergerak dengan kelajuan sedemikian tetapi juga saiz sedemikian, katanya, merujuk rentetan kenaikan kadar besar bank pusat pada 2022.

“Adalah lebih mudah untuk berjinjit apabila anda menaikkan kadar pada 25 mata asas pada satu masa,” kata Catrambone.

‘Tali ketat’

Di AS, Fed berada pada “tali ketat” kerana ia berisiko terhadap mengetatkan dasar monetari, menurut Kinahan IG. “Kami tidak melihat kesan penuh daripada apa yang telah dilakukan oleh Fed,” katanya.

Walaupun pasaran buruh kelihatan kukuh buat masa ini, Fed mengetatkan ke arah ekonomi yang perlahan. Sebagai contoh, jualan rumah sedia ada telah jatuh apabila kadar gadai janji meningkat, manakala tinjauan pembuatan Institut Pengurusan Bekalan, barometer kilang Amerika, jatuh ke paras terendah 28 bulan sebanyak 50.9% pada bulan September.

Selain itu, masalah dalam pasaran kewangan mungkin muncul secara tidak dijangka sebagai kesan riak pengetatan monetari Fed, memberi amaran kepada Williams dari Spouting Rock. “Bila-bila masa Fed menaikkan kadar secepat ini, pada masa itulah air surut dan anda mengetahui siapa yang memakai pakaian mandi” — atau tidak, katanya.

“Anda hanya tidak tahu siapa yang overlevered,” katanya, menimbulkan kebimbangan mengenai potensi letupan kecairan. “Anda hanya tahu itu apabila anda mendapat panggilan margin itu.”

Saham AS berakhir lebih tinggi pada hari Jumaat, dengan S&P 500 SPX,
+2.37%,
Purata Perindustrian Dow Jones DJIA,
+2.47%
dan Nasdaq Composite masing-masing mencatatkan keuntungan peratusan mingguan terbesar mereka sejak Jun, menurut Data Pasaran Dow Jones.

Namun, ekuiti AS berada dalam pasaran lemah.

“Kami telah menasihati penasihat dan pelanggan kami untuk kekal berhati-hati sepanjang tahun ini,” bersandar pada aset berkualiti sambil kekal fokus pada AS dan mempertimbangkan bidang pertahanan seperti penjagaan kesihatan yang boleh membantu mengurangkan risiko, kata Saglimbene dari Ameriprise. “Saya fikir turun naik akan menjadi tinggi.”

We would love to say thanks to the writer of this post for this outstanding material

Mengapa pelabur pasaran saham takut ‘sesuatu yang lain akan pecah’ apabila Fed menyerang inflasi


You can view our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/