Mengapa pelabur takut kenaikan kadar peratusan penuh kadar Fed akan ‘mengerikan’ Wall Street

Fed telah menyampaikan dua kenaikan kadar faedah 75 mata asas setakat tahun ini. Versi sebelumnya cerita ini mengatakan ia telah menyampaikan tiga.

Dengan kedua-dua saham dan bon AS di bawah tekanan pada hari Selasa, sesetengah di Wall Street berhujah bahawa pelabur memandang rendah kemungkinan bahawa Fed mungkin akan memberikan kejutan kenaikan kadar faedah 100 mata asas pada penutupan mesyuarat dasar dua hari pada hari Rabu .

Walaupun peniaga niaga hadapan dana fed amat menjangkakan kenaikan 75 mata asas, atau 0.75 mata peratusan, pada hari Rabu, kebimbangan mereka ialah cetakan indeks harga pengguna bulan Ogos minggu lalu, ditambah dengan pasaran buruh yang masih teguh, mungkin telah meyakinkan Pengerusi Fed. Jerome Powell dan penjaja lain dalam jawatankuasa penetapan dasar Fed bahawa mereka mesti melakukan lebih daripada sekadar mengekalkan landasan ketika mereka berjuang untuk mengekang inflasi.

Sebaliknya, pembuat dasar Fed mungkin merasakan mereka mesti bertindak lebih tegas.

Sekiranya ini berlaku, ia akan menandakan contoh pengetatan Fed yang paling agresif sejak zaman Paul Volcker, yang berkhidmat sebagai pengerusi Fed dari 1979 hingga 1987, selepas dua kenaikan kadar “jumbo” 75 mata asas, dan kenaikan 50 mata asas pada bulan Mei.

Lihat: Kenaikan kadar Fed terbesar dalam 40 tahun? Ia mungkin akan datang minggu ini.

Ramai yang bimbang bahawa menurunkan tukul dengan begitu kuat akan berisiko melepaskan kekacauan merentasi pasaran dengan pada asasnya mengambil kemungkinan “pendaratan lembut” untuk ekonomi AS di luar jadual. Yang lain lebih bimbang bahawa kegagalan untuk membawa pasaran ke tumit sekarang boleh mengambil risiko akibat yang jauh lebih buruk di jalan raya.

Bagaimanakah tindak balas pasaran?

Sam Stovall, ketua strategi pelaburan di CFRA, berkata dalam nota kepada pelanggan bahawa kenaikan 100 mata asas akan mewakili “tindak balas berlebihan” di pihak Fed.

“Kami fikir kenaikan 100 mata asas akan merunsingkan Wall Street, kerana ia akan membayangkan bahawa FOMC bertindak balas secara berlebihan terhadap data daripada berpegang kepada pelan permainannya, dan akan meningkatkan kemungkinan FOMC akhirnya akan mengetatkan dan mengurangkan kemungkinan mencapai pendaratan lembut,” tulis Stovall dalam nota kepada pelanggan.

Dengan hasil jangka pendek yang sudah menghampiri titik tekanan sekitar 4%, Fed yang sentiasa dikoreografi dengan teliti mungkin tidak mahu mengambil risiko mengganggu pasaran dengan cara yang begitu mudah.

Lihat: Jual beli yang menghukum dalam hutang jangka pendek mendorong satu kadar menghampiri tahap ‘ajaib’ yang ‘menakutkan’ pasaran

“The Fed telah melakukan telegraf 75 mata asas. Jika mereka pergi ke 100 mata asas, saya fikir ia akan mengejutkan pasaran,” kata David Rubenstein, pengasas jutawan gergasi ekuiti persendirian Carlyle Group, semasa wawancara Isnin dengan Fox Business.

Tetapi dengan mengandaikan Fed memilih kenaikan mata peratusan penuh yang mengejut, sesetengah pihak boleh membayangkan senario di mana pasaran sebenarnya rali dalam menghadapi Fed yang lebih ketat.

“Tidak meramalkan ini dengan apa cara sekalipun tetapi saya dapat melihat senario di mana kita mendapat 100 dan pasaran sebenarnya rali (selepas flush awal) berdasarkan idea bahawa Fed merobek Band-Aid dan bukannya mengeluarkannya secara perlahan,” kata Matt Tuttle, Ketua Pegawai Eksekutif Tuttle Capital Management, dalam pertukaran e-mel dengan MarketWatch.

Apa gunanya?

Yang pasti, kenaikan 100 mata asas masih dilihat secara meluas sebagai hasil berkemungkinan rendah. Pasaran hadapan dana Fed kini menetapkan harga dalam kira-kira 80% kemungkinan kenaikan 75 mata asas pada hari Rabu, dengan kemungkinan pergerakan mata peratusan penuh berlarutan pada 20%, menurut Alat FedWatch CME.

Setakat ini, bank pelaburan Jepun Nomura telah menjadi salah satu daripada beberapa institusi jualan utama yang meminta kenaikan 100 mata asas pada hari Rabu.

Tetapi hujah mengapa Fed mungkin memutuskan untuk menyimpang daripada dasar pergerakan yang dikoreografi dengan teliti telah jelas bergema dengan pelabur, dibuktikan oleh fakta bahawa begitu banyak ahli strategi Wall Street telah memilih untuk menangani kemungkinan dalam penyelidikan yang mereka sediakan kepada pelanggan dan media. .

Dalam nota penyelidikan yang diterbitkan awal hari Selasa, ahli strategi silang aset Nomura, Charlie McElligott menjelaskan mengapa beliau percaya pasaran “sangat mengurangkan harga” prospek kenaikan 100 mata asas.

Alasannya: Mengikuti kumpulan data ekonomi terkini, Powell tidak boleh mengambil risiko reaksi pasaran yang positif pada hari Rabu, kerana itu akan membawa kepada pelonggaran “kontraproduktif” dalam keadaan kewangan, yang berlaku apabila harga saham meningkat dan hasil bon jatuh.

Jika matlamat Powell adalah untuk menghentikan inflasi daripada menjadi berakar umbi, dia perlu menunjukkan bahawa dia “mendail sepenuhnya pada ‘inflasi’ mandat hawkishnessnya,” terutamanya apabila data ekonomi mencadangkan lingkaran harga gaji yang baru bermula, McElligott menulis.

“100 mata asas adalah satu keperluan untuk terus berada di hadapan untuk memukul bahagian permintaan inflasi sekeras mungkin,” kata McElligott dalam nota kepada pelanggan pada hari Selasa.

Lihat: Bolehkah Fed menjinakkan inflasi tanpa terus menghancurkan pasaran saham? Apa yang pelabur perlu tahu.

Apakah alternatifnya?

Jika Fed memberikan kenaikan 100 mata asas, langkah agresif seperti itu akan memaksa pasaran untuk mengira dengan kemungkinan bahawa kadar dana Fed boleh mencapai 5% pada tahun depan, yang akan menjadi kutukan kepada pasaran dan mungkin ekonomi. Inilah sebabnya mengapa ahli ekonomi JPMorgan Chase & Co. Michael Feroli telah mengelak daripada menjadikan 100 mata asas sebagai kes asasnya.

Lihat: Dolar AS yang melonjak sudah menghantar ‘isyarat bahayas,’ ahli ekonomi memberi amaran

“Kami fikir kemungkinan pergerakan 100 mata asas – walaupun sudah tentu bukan sifar – adalah lebih rendah daripada satu pertiga… pemandu yang baik tidak meningkatkan kelajuan mereka apabila mereka semakin hampir ke destinasi mereka,” tulis Feroli dalam nota kepada pelanggan yang diterbitkan dalam pertengahan minggu lepas.

Sebaliknya, seperti yang dimaklumkan Feroli kepada pelanggan JPM minggu lalu, bank mega AS menjangkakan Fed akan menyampaikan kenaikan yang lebih besar sedikit pada November, bersama-sama dengan kenaikan 25 mata asas tambahan awal tahun depan. Tambahan 50 mata asas bagi pengetatan yang dijangkakan akan membantu membawa kumpulan atas sasaran kadar faedah Fed kepada 4.25% menjelang musim bunga akan datang, yang masih jauh lebih tinggi daripada jangkaan ramai pada bulan Julai.

Apa-apa sahaja di luar itu akan bergantung sepenuhnya pada keadaan data ekonomi.

“Jika pasaran buruh tidak merosot secara material menjelang Jan-Feb maka kami akan mencari Jawatankuasa untuk terus mengetatkan dalam pergerakan 25bp sehingga ia berlaku,” tambah Feroli.

Saham AS didagangkan lebih rendah pada hari Selasa, dengan S&P 500 SPX,
-1.13%,
Purata Perindustrian Dow Jones DJIA,
-1.01%
dan Nasdaq Composite COMP,
-0.95%
padat dalam warna merah. Sementara itu, hasil Perbendaharaan 2 tahun TMUBMUSD02Y,
3.970%
telah didagangkan pada hanya di bawah 4%, dilihat sebagai tahap yang boleh menimbulkan lebih banyak masalah untuk pasaran ekuiti.

Lihat: Mengapa peningkatan hasil Perbendaharaan adalah satu halangan di pasaran saham

We want to say thanks to the writer of this short article for this amazing web content

Mengapa pelabur takut kenaikan kadar peratusan penuh kadar Fed akan ‘mengerikan’ Wall Street


You can find our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/