Mengapa penurunan pasaran saham mengintai paras terendah Jun selepas S&P 500 jatuh semula di bawah 3,900

Selamat tinggal, lantunan musim panas.

S&P 500 berakhir pada hari Jumaat di bawah paras sokongan carta penting yang menjadi medan pertempuran dalam beberapa tahun kebelakangan ini, menyebabkan penganalisis teknikal memberi amaran tentang kemungkinan ujian paras terendah pasaran saham pada Jun.

“Sejak tiga tahun lepas, tahap pada [S&P 500] dengan jumlah terbanyak yang didagangkan ialah 3,900. Ia ditutup di bawah itu pada hari Jumaat buat kali pertama sejak 18 Julai yang, pada pandangan kami, membuka pintu ke paras terendah Jun” berhampiran 3,640, kata Jonathan Krinsky, ketua juruteknik pasaran di BTIG, dalam nota Ahad (lihat carta di bawah) .

BTIG

S&P 500 SPX,
-0.72%
berakhir hari Jumaat pada 3,873.33 — jatuh 0.7% dalam sesi dan 4.8% untuk minggu ini untuk penutupan terendah sejak 18 Julai. Itu menyebabkan indeks naik 5.7% daripada penutup rendah 16 Jun pada 3,666.77. S&P 500 mencatatkan paras rendah harian untuk jualan pada 3,636.87 pada 17 Jun, menurut FactSet.

Purata Perindustrian Dow Jones DJIA,
-0.45%
jatuh 4.1% minggu lepas untuk berakhir Jumaat pada 30,822.42, manakala Nasdaq Composite COMP,
-0.90%
menyaksikan penurunan mingguan 5.5% kepada 11,448.40. Niaga hadapan indeks saham ES00,
-0.25%

YM00,
-0.16%

NQ00,
-0.48%
didagangkan mendatar hingga lewat sedikit hari Ahad.

Pergerakan kembali ke paras terendah Jun mungkin tidak akan menjadi garis lurus, tulis Krinsky, tetapi setakat ini kekurangan “panik” yang dapat dilihat dalam Indeks Volatiliti Cboe VIX,
+0.11%
keluk niaga hadapan dan kekurangan penurunan kepada keadaan terlebih jual yang lebih melampau seperti yang diukur oleh indeks kekuatan relatif bulanan tidak petanda baik, katanya.

Penganalisis lain telah memerhatikan kekurangan kenaikan mendadak di tempat VIX, sering dirujuk sebagai “pengukur ketakutan” Wall Street. VIX berasaskan pilihan berakhir Jumaat pada 26.30 selepas didagangkan setinggi 28.42, di atas purata jangka panjangnya berhampiran 20 tetapi jauh di bawah paras panik yang sering dilihat berhampiran bahagian bawah pasaran di atas 40.

Saham telah melantun semula secara mendadak daripada paras terendah Jun, yang telah menyaksikan S&P 500 turun 23.6% daripada penamat rekod 3 Jan pada 4,796.56. Krinsky dan pemerhati carta lain telah mencatatkan S&P 500 pada bulan Ogos menyelesaikan anjakan lebih daripada 50% kejatuhannya daripada paras tertinggi Januari kepada paras terendah Jun — satu langkah yang dalam masa lalu tidak diikuti oleh rendah baru.

Krinsky pada masa itu telah memberi amaran, bagaimanapun, terhadap mengejar lantunan, menulis pada 11 Ogos bahawa “risiko/ganjaran taktikal kelihatan buruk bagi kami di sini.”

Michael Kramer, pengasas Mott Capital Management, telah diberi amaran dalam nota minggu lepas bahawa penutupan di bawah 3,900 akan menetapkan ujian sokongan pada 3,835, “di mana jurang besar seterusnya untuk diisi dalam pasaran terletak.”

Saham jatuh mendadak minggu lalu selepas bacaan Selasa pada indeks harga pengguna Ogos menunjukkan inflasi berjalan lebih panas daripada yang dijangkakan. Data itu mengukuhkan jangkaan untuk Federal Reserve untuk menyampaikan satu lagi supersaiz 75-mata-asas, atau 0.75-mata peratusan, peningkatan dalam kadar dana-feed, dengan beberapa peniaga dan penganalisis menulis idengan kenaikan 100 mata asas apabila penggubal dasar menyelesaikan mesyuarat dua hari pada hari Rabu.

Pratonton: Fed bersedia untuk memberitahu kita betapa ‘kesakitan’ ekonomi akan dideritai. Ia masih tidak akan membayangkan kemelesetan walaupun.

Pasaran melantun daripada paras terendah Jun datang apabila sesetengah pelabur semakin yakin dalam senario Goldilocks di mana pengetatan dasar Fed akan mengurangkan inflasi dalam tempoh yang agak singkat. Untuk kenaikan harga, harapannya adalah bahawa Fed akan dapat “berpaling” daripada kenaikan kadar, mengelakkan kemelesetan.

Bacaan inflasi yang degil telah menyebabkan pelabur meningkatkan jangkaan di mana mereka fikir kadar akan mengatasi, meningkatkan kebimbangan kemelesetan atau kelembapan mendadak. Pengetatan agresif oleh bank pusat utama lain telah mencetuskan kebimbangan mengenai kelembapan global yang meluas.

Lihat: Bolehkah Fed menjinakkan inflasi tanpa menghancurkan pasaran saham? Apa yang pelabur perlu tahu.

Dengar daripada Ray Dalio di Idea Baharu Terbaik dalam Pesta Wang pada 21 September dan 22 September di New York. Perintis dana lindung nilai mempunyai pandangan yang kukuh tentang arah tuju ekonomi.

We want to give thanks to the writer of this post for this awesome material

Mengapa penurunan pasaran saham mengintai paras terendah Jun selepas S&P 500 jatuh semula di bawah 3,900


You can view our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/