Mengapa Resit Kertas adalah Wang di Drive-Thru – Krebs on Security

Lihat papan tanda buatan tangan ini yang dilekatkan pada pintu hadapan pintu tertutup Jimmy John’s kedai rantai sandwic di Missouri minggu lepas. Lihat jika anda boleh memberitahu daripada mesej pemilik kedai apa yang berlaku.

Jika anda meneka bahawa seseorang di kedai Jimmy John mungkin telah menjadi mangsa a Kompromi E-mel Perniagaan (BEC) atau skim “penipuan CEO” — di mana penipu menyamar sebagai eksekutif syarikat untuk mencuri wang — anda akan berada dalam syarikat yang baik.

Sebenarnya, itu adalah andaian awal saya apabila seorang pembaca di Missouri berkongsi foto ini selepas ditolak dari kedai kecil tempatan kegemarannya. Tetapi perbualan dengan pemilik kedai Steve Saladin membawa pulang kebenaran bahawa beberapa penyelesaian terbaik untuk memerangi penipuan adalah lebih berteknologi rendah daripada penipuan BEC.

Lawati mana-mana tempat makan kasual segera rawak dan ada kemungkinan besar anda akan melihat papan tanda di suatu tempat daripada pihak pengurusan yang memberitahu pelanggan makanan seterusnya adalah percuma jika mereka tidak menerima resit dengan makanan mereka. Walaupun ia mungkin tidak jelas, dasar sedemikian bertujuan untuk menghalang kecurian pekerja.

Idea ini adalah untuk memaksa pekerja memuktamadkan semua jualan dan membuat transaksi yang dilog oleh sistem syarikat. Tawaran itu juga memberi insentif kepada pelanggan untuk membantu memastikan pekerja jujur ​​dengan melaporkan apabila mereka tidak mendapat resit dengan makanan mereka, kerana pekerja selalunya boleh menyembunyikan transaksi dengan membatalkannya sebelum mereka selesai. Dalam senario itu, pekerja memberi pelanggan makanan mereka dan apa-apa perubahan, dan kemudian memasukkan yang lain.

Anda mungkin boleh meneka sekarang bahawa francais Jimmy John khusus ini — di Sunset Hills, Mo. — adalah antara yang memilih untuk tidak memberi insentif kepada pelanggannya agar berkeras apabila menerima resit. Berkat pengawasan itu, Saladin terpaksa menutup kedai minggu lalu dan memecat pengurus suami-isteri kerana didakwa menggelapkan hampir $100,000 dalam pembayaran tunai daripada pelanggan.

Saladin berkata dia mula mengesyaki ada sesuatu yang tidak kena selepas dia bersetuju untuk mengambil alih syif Isnin dan Selasa untuk pasangan itu supaya mereka boleh bercuti dua hari berturut-turut bersama. Dia berkata, dia menyedari bahawa penerimaan tunai pada penghujung malam pada hari Isnin dan Selasa adalah “jauh lebih besar” berbanding ketika dia tidak menguruskan sehinggalah, dan ini adalah konsisten selama beberapa minggu.

Kemudian dia meminta rakan-rakan meneruskan pandu lalu restorannya, untuk melihat sama ada mereka menerima resit untuk pembayaran tunai.

“Satu daripada [the managers] akan mengambil pesanan di pandu lalu, dan apabila mereka menentukan pelanggan akan membayar dengan tunai, yang lain akan membuat pertukaran pelanggan untuknya, tetapi kemudian memadamkan pesanan itu sebelum sistem dapat melengkapkannya dan mencetak resit,” Saladin berkata.

Saladin berkata peguamnya dan penguatkuasa undang-undang tempatan kini terlibat, dan dia menganggarkan bekas pekerja itu mencuri hampir $100,000 dalam bentuk resit tunai. Itu adalah di atas gaji $115,000 yang dia bayar secara keseluruhan setiap tahun kepada kedua-dua pekerja. Saladin juga perlu memikirkan cara untuk membayar yuran kepada pemberi francaisnya untuk setiap transaksi yang dicuri.

Sekarang Saladin melihat kebijaksanaan menambah tanda resit, dan berkata semua kedainya tidak lama lagi akan membawa papan tanda yang menawarkan wang tunai $10 kepada mana-mana pelanggan yang melaporkan tidak menerima resit dengan makanan mereka.

Ramai pemilik perniagaan enggan melibatkan pihak berkuasa apabila mereka mendapati pekerja semasa atau bekas telah mencuri daripada mereka. Selalunya, organisasi yang menjadi mangsa kecurian pekerja mengelak daripada melaporkannya kerana mereka bimbang sebarang liputan media mengenai jenayah itu akan mendatangkan lebih banyak mudarat daripada kebaikan.

Tetapi ada cara yang senyap untuk memastikan penggelap mendapat hak mereka. Beberapa tahun yang lalu, saya telah menghadiri pembentangan oleh seorang penyiasat dengan bahagian jenayah AS Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri (IRS) yang mencadangkan bahawa mana-mana mangsa penyelewengan yang ingin mendapatkan respons penguatkuasaan undang-undang yang bijak hendaklah menghubungi IRS sahaja.

Ejen itu berkata IRS bertanggungjawab untuk menyiasat semua pemberitahuan yang diterima daripada majikan tentang pendapatan yang tidak dilaporkan, tetapi mangsa yang menggelapkan sering mengabaikan untuk memberitahu agensi itu. Itu memalukan, katanya, kerana di bawah undang-undang persekutuan AS, sesiapa yang dengan sengaja cuba mengelak atau mengalahkan cukai boleh didakwa melakukan jenayah, dengan penalti termasuk denda sehingga $100,000, penjara sehingga lima tahun dan kos pendakwaan. .

We want to say thanks to the writer of this post for this incredible content

Mengapa Resit Kertas adalah Wang di Drive-Thru – Krebs on Security


You can view our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/