Mengapa Starbucks berhenti memberi ganjaran kepada pemegang sahamnya | Perniagaan CNN

Versi cerita ini mula-mula muncul dalam surat berita CNN Business’ Before the Bell. Bukan pelanggan? Anda boleh mendaftar di sini. Anda boleh mendengar versi audio surat berita dengan mengklik pautan yang sama.


London
Perniagaan CNN

Hanya tiga minggu yang lalu, Starbucks

(SBUX)
mengumumkan bahawa ia mempunyai rancangan besar untuk memberikan ganjaran baharu kepada pemegang sahamnya. Syarikat itu berkata ia sedang memulihkan program pembelian balik sahamnya, menggembar-gemburkan komitmen $20 bilion dalam tempoh tiga tahun akan datang.

“Walaupun pertumbuhan kami tahun ini tidak akan linear, kami yakin pendekatan kami menyokong syarikat positif keuntungan hari ini dan dalam jangka panjang, mewujudkan nilai untuk semua pihak berkepentingan, rakan kongsi kami, pelanggan kami dan pemegang saham kami,” Ketua Pegawai Kewangan Rachel Ruggeri berkata dalam pembentangan kepada pelabur.

Tetapi rancangan itu dibatalkan apabila Howard Schultz mengambil alih peranan sebagai CEO sementara pada hari Isnin, mengambil alih tampuk syarikat itu untuk kali ketiga.

Apa yang berlaku: Starbucks ada menggantung program pembelian balik sahamnya berkuat kuasa serta-merta, kata Schultz dalam surat kepada pekerja.

“Keputusan ini akan membolehkan kami melabur lebih banyak kepada kakitangan kami dan kedai kami – satu-satunya cara untuk mencipta nilai jangka panjang untuk semua pihak berkepentingan,” tulisnya.

Apa yang berubah? Pembelian balik saham berada di bawah mikroskop politik selepas mencapai paras tertinggi sepanjang masa sebanyak $882 bilion dalam kalangan syarikat S&P 500 tahun lepas. Menyerahkan wang tunai kepada pelabur biasanya meningkatkan harga saham dengan mengurangkan jumlah yang tersedia, tetapi pengkritik mengatakan bahawa wang lebih baik dibelanjakan untuk pekerja dan pelaburan lain yang boleh meningkatkan ekonomi yang lebih luas.

Minggu lalu, Presiden AS Joe Biden mencadangkan peraturan baharu bertujuan untuk mengekang amalan itu.

Jurucakap Starbucks menyatakan bahawa keputusan itu bukan mengenai iklim politik, bagaimanapun. Keputusan untuk menggantung program pembelian balik ialah “agenda Starbucks, dan hanya agenda Starbucks.”

Faktor besar yang lain, kemudian, adalah pekerja. Sejak Disember, beberapa kedai Starbucks telah bersatu menentang kehendak syarikat, lapor rakan sekerja Perniagaan CNN saya Danielle Wiener-Bronner. Lebih ramai sedang mempertimbangkan pilihan.

Schultz telah cuba menghalang pekerja daripada menyertai kesatuan, menggembar-gemburkan kepentingan “hubungan langsung dan dikongsi” dengan pekerja.

Tetapi berikutan wabak itu, pekerja – bosan dengan masa yang panjang, risiko kesihatan dan peningkatan kos akibat inflasi yang melonjak – mempunyai kuasa yang lebih daripada yang mereka lakukan dahulu. Pembukaan pekerjaan di Amerika Syarikat berjumlah 11.3 juta pada bulan Februari, menghampiri paras tertinggi sepanjang masa, kerana syarikat bergelut untuk mengambil dan mengekalkan pekerja.

Itu memberi semangat tambahan kepada usaha untuk membentuk kesatuan. Jumaat lepas, Amazon

(AMZN)
pekerja gudang di sebuah kemudahan di New York City mengundi untuk membentuk kesatuan AS yang pertama dalam sejarah 27 tahun gergasi teknologi itu.

Memecahkannya: Dalam iklim ini, pembelian balik saham yang murah hati mungkin lebih sukar untuk dipertahankan oleh pengurusan, dan lembaga seperti Starbucks mungkin memutuskan bahawa wang harus diberikan kepada kakitangan. Lagipun, pemegang saham melakukannya dengan baik semasa pandemik.

Saham Starbucks jatuh hampir 3% dalam dagangan prapasaran pada hari Isnin. Walaupun mereka telah menurun 22% setakat tahun ini, mereka memperoleh 33% sepanjang 2020 dan 2021.

Pada radar: Senator Bernie Sanders menarik garis langsung antara lebihan pembelian balik dan keperluan untuk kesatuan dalam satu kenyataan baru-baru ini selepas peranan baharu Schultz diumumkan.

“Jika Starbucks mampu membelanjakan $20 bilion untuk pembelian balik saham dan dividen … ia mampu menyediakan tenaga kerja yang bersatu,” katanya.

Pusat usaha terbaharu untuk mengumpul wang untuk Ukraine ialah pejabat kosong di atas kedai roti di utara London.

Isaac Kamlish, Nathan Cohen dan Isaac Bentata — berumur 23 hingga 25 — berkumpul di sekeliling komputer riba mereka minggu lalu dan membantu melancarkan penjualan koleksi digital yang pertama sekali oleh kerajaan negara.

Dalam masa 24 jam, Kyiv, menggunakan teknologi yang dibangunkan oleh ketiga-tiga mereka, menjual lebih daripada 1,200 token tidak boleh kulat, atau NFT, mengumpul kira-kira $600,000 untuk membantu membiayai pertahanannya terhadap Rusia.

Lelongan itu, yang menjadikan penggunaan baru teknologi blockchain sebagai tuil pembiayaan zaman perang, menggariskan bagaimana kerajaan Ukraine menggunakan kedua-dua alat baharu dan tradisional untuk menjana wang tunai yang diperlukan untuk bertahan dalam krisis.

Satu buku permainan adalah sekolah lama. Kyiv telah memperoleh kira-kira $1 bilion daripada bon perang yang dijual kepada orang ramai dan institusi di Ukraine, kerana penduduk menunjukkan kesanggupan untuk memberi pinjaman kepada kerajaan walaupun ia tidak dijamin mereka akan mendapat semua wang mereka kembali.

Pentadbiran Presiden Volodymyr Zelensky juga telah menggalakkan bakal penderma di seluruh dunia untuk memindahkan terus mata wang kripto, satu usaha yang mengumpul lebih daripada $56 juta, menurut kumpulan analisis Chainalysis. Dan jualan NFT minggu lepas menyaksikan pengumpul dari Los Angeles ke Barcelona tergesa-gesa untuk mengambil bahagian dalam apa yang mereka lihat sebagai detik utama untuk Ukraine dan crypto.

“Perang Ukraine adalah dahsyat, dan ia akan menjadi dalam buku sejarah,” Ben Jacobs, pengasas bersama Scenius Capital, firma pelaburan aset digital, memberitahu saya. “Penggunaan teknologi kripto ini juga mempunyai sejarah tersendiri.”

Jacobs, yang berpangkalan di Venice Beach, California, membeli dua NFT, membelanjakan sejumlah $1,100 termasuk bayaran kecil yang berkaitan dengan urus niaga. Kira-kira $1,000 dalam eter — mata wang kripto yang biasanya digunakan untuk jualan NFT — diserahkan kepada kerajaan Ukraine.

Apabila perdagangan melonjak sebanyak 250% dalam beberapa hari, pelabur biasanya mengeluarkan botol champagne. Pada awal Mac, niaga hadapan nikel melakukan perkara itu – melonjak di Bursa Logam London daripada kira-kira $29,000 kepada $100,000 setiap tan metrik berikutan pencerobohan Ukraine. Tetapi champagne masih bertutup dan pelabur mengancam untuk menyaman.

Pada hari Isnin, pengawal selia kewangan Britain berkata mereka sedang menyiasat tindakan baru-baru ini oleh bursa, memetik kebimbangan mengenai ketelusan.

Jadi apa yang berlaku? Rakan sekerja CNN Business saya Nicole Goodkind digali ke dalam huru-hara di LME dan masa depannya yang tidak menentu.

Sepanjang abad setengah yang lalu, LME — terkenal dengan cincin sofa merah dan broker yang menyalak — telah berjaya mengharungi peperangan dunia, krisis dan kegagalan. Tetapi nikel, logam yang digunakan dalam keluli tahan karat dan sel bateri litium-ion dalam kebanyakan kenderaan elektrik, mungkin yang akhirnya memberi tamparan maut kepada pasaran terbesar di dunia untuk logam asas.

“LME kini berkemungkinan besar akan mati secara perlahan kerana kehilangan keyakinan terhadapnya dan produknya,” tweet Mark Thompson, naib pengerusi eksekutif di Tungsten West, sebuah syarikat pembangunan perlombongan.

Kenaikan harga yang mendadak, sebahagiannya dicetuskan oleh taikun logam China, menyebabkan LME mengeluarkan pemberhentian dagangan secara mengejut. Beberapa dagangan malah dibatalkan. Akibatnya, ramai pelabur hilang kepercayaan terhadap pertukaran dan ingin membawa perniagaan mereka ke tempat lain. Tetapi pilihan adalah terhad.

“Tiada alternatif pada masa ini,” kata Nikhil Shah, seorang penganalisis di CRU Group. “Tiada pilihan lain di luar sana.”

Indeks Bukan Pembuatan ISM, yang menjejaki sektor perkhidmatan AS, tiba pada hari Selasa.

We would like to give thanks to the author of this write-up for this remarkable content

Mengapa Starbucks berhenti memberi ganjaran kepada pemegang sahamnya | Perniagaan CNN


Discover our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/