Mengapa sudah tiba masanya untuk mula membayar dengan $2 bil

“Jika anda mempunyai bil $2, sempurna,” kata Heather McCabe, seorang penulis dan penginjil $2 bil yang menjalankan blog Dua Buckaroo mencatatkan perbelanjaannya dengan dua orang dan reaksi orang lain. “Ia adalah satu perkara yang sangat berguna untuk membayar jumlah yang kecil.”

Namun wang kertas $2 adalah anak mata wang kertas yang tidak disayangi.

Ia dianggap a rasa ingin tahu kepada sesetengah orang dan dicemuh oleh orang lain di Amerika Syarikat. The mitos sekitar $2 bil — digelar “Tom” oleh peminat kerana ia memaparkan potret Thomas Jefferson di hadapan — tidak berkesudahan. Ramai rakyat Amerika berpendapat bil $2 jarang berlaku, tidak dicetak lagi atau telah keluar dari edaran.

salah.

Biro Ukiran dan Percetakan (BEP) Jabatan Perbendaharaan akan cetak sehingga 204 juta $2 bil tahun ini, berdasarkan pesanan tahunan daripada Sistem Rizab Persekutuan. Terdapat 1.4 bilion $2 bil dalam edaran pada 2020, menurut data terkini daripada Rizab Persekutuan.
Tetapi bil $2 menyumbang hanya 0.001% daripada nilai daripada mata wang bernilai $2 trilion dalam edaran.

BEP tidak perlu meminta bil $2 baharu setiap tahun, seperti yang dilakukan untuk bil lain. Ini kerana bil $2 digunakan sangat jarang dan bertahan lebih lama dalam edaran. Fed memerintahkan mereka setiap beberapa tahun dan mengurangkan inventori.

“Ramai rakyat Amerika mempunyai andaian yang agak meragukan mengenai bil $2. Tiada apa-apa berlaku kepada bil $2. Ia masih dibuat. Ia sedang diedarkan,” kata McCabe. “Orang Amerika salah faham mata wang mereka sendiri sehingga mereka tidak menggunakannya.”

Nasib malang

Amerika Syarikat pertama dikeluarkan $2 bil bermula pada tahun 1862, sekitar masa kerajaan persekutuan mula-mula mula mencetak wang kertas. Potret Alexander Hamilton berada pada kedua-dua sehingga siri baru dicetak pada tahun 1869 dengan Jefferson.

Tetapi deuce itu tidak popular dan tidak pernah bertapak dengan orang ramai.

Sebab utama: Bil $2 itu dianggap malang. Orang yang percaya karut akan merobek sudut-sudut rang undang-undang untuk “membalikkan sumpahan,” menjadikan bil tidak sesuai untuk digunakan.

“Dia yang duduk dalam permainan peluang dengan wang dua dolar di dalam poketnya dianggap dibebani dengan jinx,” kata New York Times pada tahun 1925. artikel. “Mereka telah dielakkan sebagai bintang jahat.”

Kedua-duanya juga terkenal kerana mengekalkan syarikat kontroversi. Ia dikaitkan dengan perjudian, di mana ia adalah pertaruhan standard di litar lumba, dan pelacuran.

Dan semasa abad kesembilan belas, calon kroni kerap menggunakan bil $2 untuk merasuah pengundi. Seseorang yang memegang bil $2 dianggap telah menjual undi kepada ahli politik yang bengkok.

Jabatan Perbendaharaan pada tahun 1900-an mencuba beberapa kali gagal untuk mempopularkan penggunaan bil $2. Pada tahun 1966, ia berputus asa dan berhenti mencetak bil “kerana kekurangan permintaan awam.”

Bagaimana Heinz menggunakan nombor palsu untuk memastikan jenamanya kekal abadi

Tetapi sedekad kemudian, ketika Amerika Syarikat menghampiri dwicentennial, Perbendaharaan mereka bentuk siri bil $2 baharu dengan potret menandatangani Deklarasi Kemerdekaan di belakang.

Matlamatnya adalah untuk mengurangkan jumlah bil $1 dalam edaran dan menjimatkan wang Perbendaharaan untuk kos pengeluaran.

Tetapi pelancaran semula pada tahun 1976 gagal. Orang ramai melihat versi baharu itu sebagai barang pengumpul dan menyimpannya daripada keluar dan membelanjakannya.

Perkhidmatan Pos menawarkan untuk mengecopnya hanya pada 13 April, hari pertama ia dikeluarkan sempena hari lahir Jefferson, secara tidak sengaja menambah idea bahawa ia adalah bil peringatan — tanggapan salah yang berterusan hingga ke hari ini.

“Akhbar dan orang ramai kini cenderung mengaitkan bil $2 dengan dolar Susan B. Anthony di bawah tajuk umum ‘fiascos,'” New York Times berkata pada tahun 1981.

Tiada sebab rasional mengapa bil $2 tidak begitu popular seperti bil lain, kata Paolo Pasquariello, seorang profesor kewangan di Universiti Michigan. Tetapi orang mempamerkan keutamaan untuk gandaan 1 dan 5, katanya.

Satu lagi sebab bil $2 tidak pernah dikeluarkan: Daftar tunai, yang dicipta pada akhir 1800-an, tidak pernah direka bentuk dengan tempat untuk menyimpannya, jadi juruwang tidak tahu di mana untuk menyimpannya.

“Tidak ada perubahan pada daftar tunai untuk bil $2,” kata Heather McCabe. “Infrastruktur untuk membayar sesuatu tidak berubah. Tidak ada pelarasan cara orang bekerja dengan bil itu.”

Jika daftar tunai mempunyai slot biasa untuk $2 bil, bil itu akan menjadi lebih popular, dia berhujah.

$2 subkultur

Tetapi ada orang yang bersumpah dengan $2 bil. Malah, komuniti dan subbudaya telah berkembang di sekeliling mereka.

Juruterbang Tentera Udara AS yang menerbangkan pesawat pengintip U-2 sentiasa menyimpan bil $2 dalam mereka pakaian penerbangan.
Sejak tahun 1970-an, peminat pasukan bola sepak Tigers Universiti Clemson telah membayar dan memberi tip sebanyak $2 bil -— “Tiger Twos” — di restoran, bar, kedai dan hotel di bandar lain. Tradisi itu bermula sebagai cara untuk buktikan kepada Georgia Tech di Atlanta bahawa ia akan memberi manfaat kepada bandar untuk menjadualkan perlawanan menentang Clemson.
“Terdapat tahap populariti kepada mereka. Terdapat rasa teruja,” kata Jesse Kraft, seorang kurator di Persatuan Numismatik Amerika. “Tetapi setakat meletakkan mereka kembali ke dalam edaran, itulah kunci yang hilang.”

Kraft adalah penyokong untuk mengguna pakai bil $2 dengan lebih meluas.

Peminat Clemson menandakan "Tiger Two's" dengan kaki oren dari pad setem dan membelanjakannya untuk memberi perniagaan di jalan idea kesan ekonomi mereka.

Dia menyatakan bahawa kira-kira separuh mahal untuk Perbendaharaan mencetak bil $2 daripada denominasi yang lebih tinggi, yang disertakan dengan ciri keselamatan yang lebih mahal di atas kertas. Ia juga lebih cekap untuk mencetak $2 bil daripada $1 bil kerana Perbendaharaan boleh mencetak dua kali lebih banyak untuk jumlah wang yang sama dan memerlukan lebih sedikit storan.

John Bennardo, yang membuat 2015 filem kira-kira $2 bil yang dipanggil “The Two Dollar Bill Documentary,” telah menjadikan misinya untuk “mendidik orang ramai dan menyedarkan mereka dan mula menggunakan $2 bil dalam hidup mereka.”

Ringkasnya, dia menyimpulkan, $2 bil kurang dihargai di Amerika Syarikat dan cara untuk orang yang tidak dikenali bertemu dan terlibat.

“Anda akan diingati jika anda menggunakan bil $2,” kata Bennardo. “Ia mempunyai keupayaan untuk menghubungkan orang ramai dengan cara yang tidak dilakukan oleh bil lain. Ia membuka dialog antara anda dan juruwang.”

“Ia adalah rang undang-undang praktikal dengan inflasi. Tetapi ia adalah mata wang sosial juga.”

Harry Enten dari CNN menyumbang kepada artikel ini.

We would like to thank the writer of this short article for this incredible material

Mengapa sudah tiba masanya untuk mula membayar dengan $2 bil


Explore our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/