Menjangkakan kemelesetan AS, Elon Musk memperincikan pemotongan kakitangan Tesla

DOHA, 21 Jun (Reuters) – Elon Musk, Ketua Pegawai Eksekutif Tesla (TSLA.O)berkata pemotongan 10% kakitangan bergaji di pembuat kereta elektrik itu akan berlaku dalam tempoh tiga bulan, kerana lelaki terkaya di dunia itu meramalkan kemelesetan AS lebih berkemungkinan daripada tidak.

Kenyataannya adalah penjelasannya yang paling terperinci tentang rancangan pemberhentian kerja dan penampilan pertamanya secara peribadi sejak itu Reuters melaporkan pada awal bulan ini bahawa syarikat itu perlu mengurangkan kakitangan sebanyak kira-kira 10% dan menghentikan pengambilan pekerja di seluruh dunia.

Bercakap di Forum Ekonomi Qatar anjuran Bloomberg, Musk berkata pemotongan itu hanya terpakai kepada pekerja bergaji, bermakna pengurangan 3.5% dalam jumlah pekerja, perubahan yang disifatkannya sebagai “bukan bahan super”.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Tetapi beliau menyatakan kebimbangan mengenai prospek kemelesetan AS.

“Ia bukan satu kepastian, tetapi ia kelihatan lebih berkemungkinan daripada tidak,” katanya.

Tinjauan Musk menggemakan komen daripada eksekutif, termasuk Ketua Pegawai Eksekutif JPMorgan Chase & Co Jamie Dimon dan Presiden Goldman Sachs John Waldron. “Badai taufan di luar sana di seberang jalan menghampiri kita,” Dimon kata awal bulan ini.

Sama ada Amerika Syarikat akan masuk kemelesetan telah menjadi kebimbangan yang semakin meningkat bagi ketua eksekutif, Rizab Persekutuan, dan pentadbiran Biden.

Presiden AS Joe Biden mengulangi pada hari Isnin bahawa beliau merasakan kemelesetan AS tidak dapat dielakkan, walaupun ekonomi terbesar dunia itu bergelut untuk menangani kenaikan harga petrol dan inflasi, yang berada pada tahap tertinggi dalam 40 tahun.

Bekas Setiausaha Perbendaharaan AS Lawrence Summers memberitahu NBC News pada hari Ahad bahawa dia menjangkakan kemelesetan.

Dalam e-mel pada 2 Jun, dilihat oleh Reuters, Musk memberitahu eksekutif Tesla bahawa dia mempunyai “perasaan buruk” tentang ekonomi dan syarikat itu perlu mengurangkan kakitangan sebanyak kira-kira 10% dan “menjeda semua pengambilan pekerja di seluruh dunia”.

Beliau berkata pada hari Selasa Tesla menjangkakan untuk meningkatkan bilangan pekerja yang dibayar mengikut jam berbanding dengan gaji tetap.

Elon Musk tiba di Met Gala bertemakan In America: An Anthology of Fashion di Muzium Seni Metropolitan di New York City, New York, AS, 2 Mei 2022. REUTERS/Andrew Kelly

Dia juga berkata dia kekal dengan mata wang digital dan berhasrat untuk menyokong dogecoin secara peribadi.

Mata wang digital sangat tidak menentu tahun ini, tetapi bitcoin melonjak berikutan pengumuman Tesla pada Februari tahun lalu bahawa ia telah membeli $1.5 bilion mata wang itu dan untuk masa yang singkat menerimanya sebagai bayaran untuk kenderaan.

‘PERKARA YANG SANGAT PENTING’ TIDAK DISELESAIKAN PADA TAWARAN TWITTER

Elon Musk juga bercakap mengenai tawarannya untuk membeli Twitter (TWTR.N)yang dilaporkan majalah Forbes awal bulan ini dia telah bersetuju untuk membeli dengan harga $44 bilion.

Musk berkata terdapat isu yang tidak dapat diselesaikan, termasuk bahagian hutang perjanjian itu dan bilangan pengguna spam.

“Kami masih menunggu penyelesaian mengenai perkara itu, dan itu adalah perkara yang sangat penting,” katanya, mengulangi keraguan terhadap dakwaan Twitter bahawa akaun palsu atau spam mewakili kurang daripada 5% pengguna aktif hariannya yang boleh diwangkan.

“Dan sudah tentu, ada persoalan, adakah bahagian hutang pusingan itu bersatu? Dan kemudian adakah pemegang saham akan mengundi memihak?”

Musk berkata dia ingin mendapatkan 80% Amerika Utara dan separuh dunia di Twitter.

“Aspirasi saya untuk Twitter adalah untuk menjadi inklusif yang mungkin,” katanya.

Perkara yang paling penting ialah membawa syarikat itu ke arah yang betul, seperti di syarikat roket persendiriannya SpaceX dan Tesla, katanya.

“Sama ada saya CEO adalah kurang penting daripada keupayaan saya untuk memacu produk ke arah yang betul,” katanya.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan tambahan oleh Nadine Awadalla di Dubai dan Hyunjoo Jin di San Francisco; Penulisan Saeed Azhar; penyuntingan oleh Jason Neely dan Barbara Lewis

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We want to say thanks to the author of this article for this incredible content

Menjangkakan kemelesetan AS, Elon Musk memperincikan pemotongan kakitangan Tesla


Explore our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/