Mereka Makan Daily Harvest’s Lentil ‘Crumbles’ dan Berakhir di ER

Jenna Dargenzio teruja untuk menggali penghantaran Tuai Harian pertamanya.

Pada 11 Mei, dia melancarkan “hancur” lentil dan daun bawang Perancis perkhidmatan langganan, sebahagian daripada pakej PR yang syarikat itu harapkan dia akan jual kepada 66,000 pengikutnya di TikTok.

Produk siap kelihatan dan berfungsi seperti potongan tauhu yang telah dibumbui. Ia boleh ditaburkan pada salad sebagai hiasan yang enak atau dijepit ke dalam kulit taco. Dia memakannya untuk makan malam pada kira-kira jam 8:30 malam

“Menjelang 12 jam 5 pagi, saya tercampak, muntah, dalam kesakitan yang teramat sangat, panik,” kata Dargenzio, 32, kepada The Daily Beast.

Suaminya Marc Conklin terjaga apabila mendengar bunyi tangisan isterinya melayang di atas tandas. Mereka berkata mereka memutuskan untuk pergi ke ER.

Dargenzio, pencipta kandungan dan pereka barang kemas yang tinggal di Los Angeles, telah diberikan morfin manakala jururawat berebut untuk mengetahui apa yang salah.

“Kebanyakan ujian kembali dengan baik. Mereka menyangka saya menghidap UTI,” katanya. “Mereka tidak tahu untuk menguji apa.”

Mereka menghantarnya pulang kira-kira jam 10 pagi, tetapi dengan morfin berkurangan dan Tylenol tidak berdaya melawan kesakitannya, dia bergegas kembali ke ER pada petang yang sama.

“Saya berlari ke dalam, saya menangis di lobi,” katanya.

Doktor mengarahkan endoskopi, yang menunjukkan “banyak keradangan,” kata Dargenzio. Dia terbaring di katil selama seminggu sehingga kesakitannya perlahan-lahan hilang, tetapi itu hanyalah permulaan mimpi ngeri dia dan Conklin. Kerana mereka belum lagi mengaitkan penyakit Dargenzio dengan kehancuran, dia makan sisa makanan.

Sedikit demi sedikit, dia mula menunjukkan simptomnya sendiri: air kencing gelap, kegatalan yang melampau.

“Kami sedang googling apakah tanda-tanda kegatalan yang melampau dan ia mengatakan kerosakan hati,” kata Dargenzio.

Akhirnya, ujian mendedahkan bahawa enzim hati beliau telah dinaikkan, tanda-tanda hati yang rosak.

“Pada ketika itu, dia telah makan hancur. Ia perlahan-lahan terkumpul dalam sistemnya dan mencipta gejala ketoksikan. Kami tidak tahu ia adalah kehancuran sehingga Sabtu apabila kami melihat TikTok Abby,” jelasnya, merujuk kepada video oleh Kosmopolitan Pengarah Kreatif Digital Abby Silverman yang meniup penutup pada #lentilgate.

Dalam video itu, Silverman membincangkan senario yang bunyinya sama persis dengan Dargenzio, daripada mendapatkan keruntuhan dalam kotak PR hingga berakhir di hospital menunggu beberapa siri keputusan ujian.

“Apabila saya menonton video itu saya seperti, ‘Ya Tuhanku.’ Fikiran saya bertiup. Saya sedang mendengarnya dan saya seperti, ‘Tunggu… saya makan hancur.’”

Dargenzio ialah salah satu daripada ratusan pelanggan Daily Harvest yang kecewa yang mengadu tentang loya, muntah, demam, keletihan, kekejangan perut, dan hilang tidur serta selera makan selepas makan hidangan lentil yang terkenal itu. Beberapa orang mengatakan mereka terpaksa membuang pundi hempedu mereka. Ramai daripada mereka telah berkumpul di Reddit, mencari ketenangan dalam pengalaman mereka yang sama mengejutkan manakala Daily Harvest mengeluarkan kenyataan boilerplate menggesa pelanggan mereka membuang kekacang berisiko. (Daily Harvest tidak menjawab permintaan untuk komen.)

Dilancarkan pada 2015 oleh Rachel Drori, Daily Harvest memasarkan dirinya sebagai perkhidmatan penghantaran sedia Instagram yang merapatkan jurang antara kemudahan dan pemakanan. Ia mengira selebriti seperti Bobby Flay, Shaun White, Haylie Duff, Gwyneth Paltrow, dan Serena Williams antara pelaburnya, menurut Forbesdan ia banyak mempromosikan dirinya di media sosial, di mana reka bentuk minimalis dan cawan smoothie yang terisi berlebihan serta-merta dapat dikenali oleh sesiapa sahaja yang menghabiskan masa pada suapan yang tidak berkesudahan.

Dargenzio adalah salah seorang daripada segelintir yang tidak bernasib baik yang mendapat produk itu secara percuma sebulan sebelum ia diedarkan kepada orang ramai, tetapi ramai pelanggan terpaksa membayar untuk keistimewaan dibebani dengan hutang beribu-ribu dolar dan hasil perubatan yang tidak menentu.

Penulis salinan bebas dan pelakon Caroline Sweet, 37, beralih ke Daily Harvest hanya empat bulan lalu. Dia terpikat dengan betapa mudahnya menyediakan barangan berbanding perkhidmatan seperti HelloFresh, yang menghantar bahan-bahan yang perlu disediakan dan dimasak mengikut arahan yang tepat.

“Mereka memerlukan kurang perhimpunan dan saya malas,” katanya kepada The Daily Beast. “Anda hanya memanaskannya semula dalam ketuhar atau microwave.”

Malam Selasa lalu, dia menambah serbuk ke salad yang dipesannya di tempat lain. Dia hampir tidak dapat menyelesaikannya.

“Perut saya berkeroncong separuh jalan,” katanya.

Dia membuang makanan itu dan melakukan rutin setiap malamnya, walaupun dia sedikit terganggu dengan apa yang disifatkannya sebagai “kejang bahagian atas perut.”

Berfikir ia tidak terlalu serius, dia mengambil sedikit Gas-X dan melakukan pelbagai senaman dan regangan, menekan lututnya ke perutnya untuk cuba mengurangkan ketidakselesaannya. Dia dengan tergesa-gesa Googled frasa seperti “sakit diafragma” untuk mencari sesuatu yang boleh menggambarkan sensasi itu.

“Akhirnya pada pukul 6 pagi saya hanya memanggilnya, terkial-kial ke tab mandi, mula mandi, berbaring di bilik mandi, menjadualkan temu janji telekesihatan, dan saya menangis di dalam tab mandi,” katanya.

Akhirnya pada pukul 6 pagi saya hanya memanggilnya, terkial-kial ke tab mandi, mula mandi, berbaring di bilik mandi, menjadualkan temu janji telekesihatan, dan saya menangis di dalam tab mandi…

Doktor dalam talian menasihatinya untuk pergi ke ER, tetapi Sweet tinggal bersendirian dan tidak berasa selesa memandu sendiri dalam keadaan itu. Masih awal, dan dia tidak mahu membebankan rakan-rakannya dengan meminta tumpangan ke hospital.

Dia menghabiskan beberapa hari berikutnya di rumah untuk minum air kelapa—salah satu daripada beberapa perkara yang boleh ditelan dan dihentikan—dan mengambil ibuprofen.

“Saya mungkin akan menaikinya jika saya tidak bangun pada pagi Sabtu dengan najis putih. Saya fikir, ‘OK, itu tidak boleh bagus.’”

Di hospital, dia diberitahu bilangan sel darah putihnya rendah, tanda biasa jangkitan virus, dan tahap enzim hatinya “sangat tinggi.”

Semasa melalui telefon dengan The Daily Beast pada pagi Khamis, Sweet sedang menuju ke pejabat doktor untuk memeriksa tahap enzimnya sekali lagi.

“Hidup saya kini mendapat darah saya diambil setiap beberapa hari,” katanya.

Jumaat lalu, Daily Harvest secara terbuka mengakui bencana itu dalam e-mel yang dikritik secara meluas. Syarikat itu kelihatan menyalahkan pengguna kerana tidak memasak harta lentil.

“Seperti yang disertakan dalam arahan memasak kami, lentil mesti dimasak dengan teliti pada suhu dalaman 165℉,” kata syarikat itu, menurut salinan e-mel peribadi yang diberikan kepada The Daily Beast. “Seperti beberapa kekacang lain, lentil mentah mengandungi sejenis protein yang boleh menyebabkan gejala gastrousus melainkan dimasak dengan teliti.”

E-mel Daily Harvest dihantar kepada pelanggan

Tuai Harian

Perkhidmatan itu mengarahkan pelanggan untuk membuang produk itu, yang akan menghalang mereka daripada menawarkan pakej itu untuk ujian kepada Pentadbiran Makanan dan Dadah. (Berbilang pelanggan di Reddit mengatakan wakil FDA telah mengumpul sampel produk dari rumah mereka, tetapi agensi persekutuan itu tidak segera menjawab permintaan untuk komen daripada The Daily Beast.) Paling menghina, syarikat itu menawarkan pelanggan kredit $10 “untuk setiap beg Perancis. Lentil + Leek Crumbles dalam kotak terakhir anda.”

Sweet tidak percaya.

“Sebagai bekas publisiti, ini adalah cara buku teks yang salah untuk mengendalikan sesuatu,” kata Sweet. “Saya mendapat e-mel awal mereka semasa saya duduk di katil ER kerana ketakutan bahawa saya perlu menjalani pembedahan. Cara e-mel dibaca adalah seperti, ‘Bukan masalah besar.’ Dan untuk meneruskan dan mengatakan anda mungkin salah memasak lentil? Pertama, kurangkan kesakitan saya. Kedua, beritahu saya ini salah saya. Ketiga, buang makanan dan kemudian beritahu saya, ‘Ini $10.

“Terdapat banyak penutupan, rasanya,” tambahnya.

Pada hari Rabu, syarikat itu mengeluarkan kenyataan susulan yang mengumumkan penarikan semula secara sukarela lentil dengan kerjasama FDA. Perkhidmatan langganan mengatakan bahawa semua “keputusan patogen dan toksikologi telah kembali negatif,” dan ia menggandakan rayuannya agar pelanggan membuang lentil itu.

Pada hari Khamis, ia mengemas kini kenyataannya untuk menggambarkan bahawa kira-kira 28,000 bungkusan lentil telah diedarkan kepada pelanggan dari 28 April hingga 17 Jun. Syarikat itu berkata ia telah menerima secara langsung 470 laporan mengenai penyakit atau reaksi buruk.

Selepas menghabiskan masa berhari-hari memikirkan apa yang akan berlaku pada hari berikutnya, Sweet tersekat-sekat apabila ditanya tentang kemungkinan kesan produk itu terhadap kesihatan jangka panjangnya.

“Kerana mereka tidak tahu apa itu. Tidak ada jenis-mereka tidak tahu apa itu. Saya tidak boleh pergi ke sana,” katanya dalam linangan air mata. “Apa yang saya perlu pergi dari sini ialah, akhirnya, tahap enzim saya akan turun dan mudah-mudahan itu sahaja. Saya cuma—saya tidak boleh pergi ke sana.”

Mereka Makan Daily Harvests Lentil Crumbles dan Berakhir di ER

Mesej teks yang dihantar Caroline kepada rakannya selepas memakan lentil “hancur”

Edaran

Sweet berharap untuk pulih tepat pada masanya untuk merasai wain yang telah dijadualkan pada Empat Julai, tetapi dia mengakui itu mungkin tidak lagi berlaku.

Dargenzio berkata dia berasa lebih baik, tetapi tidak “100 peratus” seperti dirinya. Walaupun dia pulih sepenuhnya, dia tidak pasti sepenuhnya bahawa akaun banknya akan pulih.

Bil perubatannya daripada kegagalan telah mencecah $20,000, termasuk $8,000 untuk lawatan ER pertama, $10,000 untuk yang kedua (selepas dia diberitahu untuk pulang ke rumah dan menahan kesakitan), dan $1,500 untuk endoskopi. Selain itu, dia kehilangan kerja selama seminggu.

Suaminya, seorang pereka teknikal yang bekerja di firma yang membina struktur untuk muzium, taman hiburan dan set, juga terpaksa tidak bekerja.

Pasangan itu berhak mendapat pampasan untuk kehilangan gaji, bil perubatan dan tekanan emosi jika mereka mendakwa, kata peguam Bill Marler, yang pakar dalam litigasi penyakit bawaan makanan selama lebih tiga dekad.

Pada tahun 1993, peguam yang berpangkalan di Seattle itu mewakili ramai kanak-kanak yang jatuh sakit akibat wabak E. coli di restoran Jack in the Box di empat negeri. Lebih 700 orang telah dijangkiti dan empat kanak-kanak meninggal dunia.

Tetapi sebelum sebarang tindakan undang-undang difailkan, Marler menjelaskan bahawa hubungan langsung antara Daily Harvest dan laporan yang tidak terkira banyaknya tentang gejala serupa mesti diwujudkan. Beliau dan pakar epidemiologi dan jururawat dalaman beliau kini sedang dalam proses menganalisis rekod perubatan hampir 30 orang yang telah menghubunginya mengenai lentil setakat ini. Mereka juga menghantar sampel produk sisa ke makmal yang diluluskan oleh FDA untuk ujian.

Kerana mereka tidak tahu apa itu. Tidak ada jenis-mereka tidak tahu apa itu. Saya tidak boleh pergi ke sana. Apa yang perlu saya lakukan ialah, akhirnya, tahap enzim saya akan turun dan mudah-mudahan itu sahaja. Saya cuma—saya tidak boleh pergi ke sana.

“Jadi makmal sedang melihat apakah simptom biasa dan kemudian jenis patogen atau bahan kimia atau toksin yang akan menirunya,” katanya, sambil menambah bahawa ia boleh mengambil masa berminggu-minggu, jika tidak berbulan-bulan, untuk mengetahui apa yang bertanggungjawab untuk jenis itu. sambungan.

“Anda mempunyai sekumpulan orang yang mempunyai aduan dan simptom yang sama yang menggunakan produk itu dalam masa beberapa hari antara satu sama lain,” kata Marler kepada The Daily Beast. “Itu kedengaran seperti sejenis toksin atau bahan kimia yang mencecah dirinya ke dalam produk, tetapi sebelum saya memfailkan tuntutan mahkamah terhadap Daily Harvest, saya akan membuat kesimpulan yang jelas bahawa produk itu menyebabkan orang sakit. ”

Dargenzio berkata isunya dengan Daily Harvest adalah lebih daripada sekadar wang.

“Saya fikir isu utama adalah kekurangan akauntabiliti mereka,” kata Dargenzio. “Mereka begitu mengelak. Mereka boleh melindungi begitu ramai orang jika mereka berada di hadapan sejak awal.”

Sweet belum menerima bil ERnya lagi, tetapi dia berkata dia “gugup” dan “takut” untuk melihat jumlah akhir dolar.

Detektif dalam talian telah membuat spekulasi bahawa penyakit yang disebabkan oleh lentil boleh dikaitkan dengan aflotoxin, kulat yang ditemui pada tanaman yang mereput, tetapi ini belum disahkan oleh mana-mana pihak berkuasa persekutuan atau perubatan.

“Ia pastinya acuan atau kulat atau sesuatu yang lain,” kata Sweet, bersetuju bahawa penjelasan aflatoksin kelihatan munasabah. “Saya tidak percaya saya mengucapkan kata-kata ini. Kenapa saya tahu benda ni?”

We wish to thank the writer of this write-up for this remarkable material

Mereka Makan Daily Harvest’s Lentil ‘Crumbles’ dan Berakhir di ER


Our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/