Mesej Tegas Fed Meningkatkan Kebimbangan Mengenai Penilaian Saham

Prospek pengetatan monetari yang lebih pantas daripada jangkaan telah membingungkan Wall Street, mengheret S&P 500 lebih dalam ke dalam wilayah penurunan pada hari Selasa dan memaksa pelabur menilai semula pasaran saham yang tidak kelihatan murah walaupun selepas penjualan dramatiknya.

Ia adalah satu keadaan yang buruk dalam pasaran, mencerminkan kebimbangan tentang bagaimana ekonomi akan bertahan apabila Rizab Persekutuan memulakan kempen paling ketara kenaikan kadar faedahnya dalam beberapa dekad. Pelabur menjangkakan peningkatan sebanyak 0.75 mata peratusan pada hari Rabu, yang akan menjadi yang terbesar sejak 1994.

Saham bercampur sedikit pada hari Selasa, dengan Purata Perindustrian Dow Jones turun 152 mata, atau 0.5%, dan Indeks Komposit Nasdaq meningkat 0.2%. Nasdaq dan S&P 500 masuk pasaran beruangditakrifkan sebagai penurunan sekurang-kurangnya 20% daripada paras tertinggi mereka.

Ramai pelabur berpendapat bahawa yang terburuk dalam pasaran mungkin akan berakhir tidak lama lagi, memandangkan kemerosotan yang berterusan dalam banyak sektor pasaran tahun ini dan keadaan ekonomi AS yang sihat secara amnya. Mereka berkata pembelian penurunan itu tidak disenangi semasa kekalahan tahun ini tetapi sentimen negatif itu sering menjadi pendahulu kepada lantunan yang berpanjangan.

Tetapi ramai yang optimis dalam pasaran saham mengakui bahawa lantunan semula perlu berhadapan dengan beberapa halangan yang ketara, pertama sekali, tahap penilaian tinggi yang berterusan, yang dari masa ke masa cenderung menjadi salah satu faktor terkuat untuk meramalkan prestasi pasaran. Walaupun dengan S&P 500 turun 22% pada 2022, ramai pelabur dan penganalisis bimbang penilaian pasaran saham akan terus jatuh. S&P 500 didagangkan pada hari Isnin pada 15.8 kali unjuran pendapatannya dalam tempoh 12 bulan akan datang, menurut FactSet, masih melebihi purata 15 tahun 15.7.

Menaikkan kadar pada hari Rabu dengan lonjakan 0.75 mata peratusan, atau 75 mata asas, boleh menjadi satu cara untuk Fed mengejar kenaikan inflasi yang jauh lebih tinggi dan berterusan daripada jangkaan pegawai. Bukti bahawa ukuran jangkaan inflasi oleh perniagaan dan isi rumah dalam jangka panjang meningkat akan menjadi sangat membimbangkan di dalam bank pusat.

“Rasa saya ialah Fed telah memutuskan untuk melakukan 75 mata asas berbanding 50 mata asas kerana data yang kami peroleh sepanjang minggu lepas menunjukkan inflasi yang lebih tinggi dan mungkin beberapa berita yang lebih membimbangkan mengenai jangkaan inflasi,” bekas New York Presiden Fed William Dudley berkata di acara The Wall Street Journal CFO Network pada hari Selasa.

Encik Dudley berkata bahawa hujah yang sama untuk kenaikan kadar 0.75 mata peratusan boleh digunakan untuk membuat kes bagi peningkatan satu peratus mata “kerana jika anda memutuskan bahawa kelajuan untuk sampai ke sana adalah sama pentingnya dengan tahap yang anda akan sampaii, maka mengapa tidak sampai ke sana lebih cepat?”

Tetapi dia berkata dia menjangkakan pegawai “mungkin membahagikan perbezaan” dengan memilih sebaliknya untuk pergerakan 0.75 mata peratusan.

Penganalisis yang mengupas rapat dasar bank pusat itu berpecah pada Selasa mengenai sama ada potensi kos mengatasi sebarang faedah daripada beralih kepada kenaikan kadar 0.75 mata peratusan yang lebih agresif daripada kenaikan kadar separuh mata yang dijangkakan sebelum laporan inflasi baru-baru ini.

Purata Perindustrian Dow Jones jatuh 0.5% pada Selasa manakala Komposit Nasdaq meningkat 0.2%. Sesetengah bimbang bahawa pengetatan Fed mungkin mendorong ekonomi ke dalam kemelesetan.


Foto:

Imej Getty

Ada yang memberi amaran bahawa bank pusat, dengan baru-baru ini memberikan arahan yang luar biasa tepat bahawa ia akan menaikkan kadar sebanyak setengah mata peratusan minggu ini, berisiko menimbulkan kekeliruan yang lebih besar dalam pasaran kewangan. Krishna Guha, naib pengerusi Evercore ISI, dalam nota kepada pelanggan pada hari Selasa berkata beliau bimbang kenaikan kadar 0.75 mata “tidak tertanam dalam strategi dasar yang boleh dipercayai dan sistematik dan, tanpa ini, risiko kelihatan seperti tindak balas panik… itu mungkin tidak tua.”

Encik Guha, bekas penasihat di New York Fed, berkata langkah sedemikian mewujudkan “masalah pagi selepas pagi yang serius” dengan mengundang soalan yang sukar dijawab tentang apa yang akan dilakukan oleh Fed seterusnya.

Pakar ekonomi di Deutsche Bank berkata mereka menjangkakan Fed akan menaikkan kadar sebanyak 0.75 mata sekali lagi pada mesyuarat dasar Julainya, yang akan meletakkan Fed di landasan untuk meningkatkan kadar lebih hampir kepada paras yang direka untuk memperlahankan ekonomi secara aktif menjelang akhir tahun ini .

Kempen Fed untuk menjinakkan inflasi sedang menaikkan dinamik yang menguasai pasaran saham dalam beberapa tahun kebelakangan ini, apabila kadar faedah paling rendah mendorong pelabur mencari pulangan dalam aset berisiko. Pandangan popular bahawa tiada alternatif kepada saham membantu mendorong S&P 500 lebih tinggi, mencapai kemuncak penilaian baru-baru ini pada September 2020 sebanyak 24.1 kali ganda unjuran pendapatannya.

Baru-baru ini, kebimbangan mengenai inflasi dan laluan kenaikan kadar faedah telah mencetuskan kegawatan dalam pasaran serta perdebatan sengit mengenai penilaian yang betul untuk saham dalam persekitaran semasa. Satu punca kebimbangan ialah risiko bahawa pengetatan Fed akan mendorong ekonomi ke dalam kemelesetan, merosakkan kedua-dua asas perniagaan dan sentimen pelabur. Lebih segera, kadar faedah yang lebih tinggi mengurangkan nilai aliran tunai masa hadapan syarikat dalam model penetapan harga yang kerap digunakan.

Satu kebimbangan untuk pasaran kewangan ialah pelabur bon mula menjangka bukan sahaja laluan kenaikan yang lebih tajam, tetapi destinasi yang lebih tinggi atau dipanggil kadar terminal untuk Fed. Pada hari Selasa, pelabur dalam pasaran hadapan kadar faedah meletakkan kebarangkalian hampir 89% bahawa Fed akan menaikkan kadar kepada sekitar 4% atau lebih tinggi menjelang Jun 2023. Kebarangkalian tersirat pasaran itu adalah pada 1% empat minggu lalu, menurut CME Group.

Dalam tempoh kesusahan, pelabur boleh cepat memutuskan bahawa saham bernilai lebih rendah. Dan dari segi sejarah, penilaian telah jatuh lebih jauh sebelum mencapai titik terendah. Dalam penjualan pada Disember 2018, semasa kitaran kenaikan kadar terkini Fed, gandaan hadapan S&P 500 jatuh serendah 13.8. Pada kedalaman penjualan Mac 2020, apabila ketibaan pandemik Covid-19 menutup sebahagian besar ekonomi, indeks didagangkan serendah 13.4 kali ganda pendapatan yang diunjurkan.

“Pasaran biasanya tidak berada di bahagian bawah berhampiran median sejarah,” kata Greg Swenson, pengurus portfolio di Leuthold Group. “Mereka cenderung untuk mengatasi kelemahan dari perspektif penilaian.”

Menambah kebimbangan bagi pelabur saham: Ramai yang mula bimbang keuntungan korporat semakin terancam, mencadangkan bahawa langkah penilaian berdasarkan unjuran pendapatan boleh meremehkan betapa mahalnya saham sebenarnya. Syarikat-syarikat AS telah memberi amaran tentang cabaran dalam pelbagai bidang, daripada kenaikan kos kepada pertukaran asing yang melanda daripada dolar yang lebih kukuh.

“Penilaian gandaan itu berdasarkan tinjauan pendapatan yang benar-benar terlalu optimistik,” kata Encik Swenson.

Model penilaian lain, Penunjuk Buffett, membandingkan nilai syarikat dagangan awam di AS dengan keluaran negara kasar. Pada penghujung minggu lepas, versi ukuran itu adalah 29% melebihi purata sejarahnya dan melebihi kemuncaknya pada hari gelembung dot-com pada tahun 2000, menunjukkan bahawa pasaran dinilai terlalu tinggi. Metrik itu dinamakan untuk Warren Buffett, yang pernah memanggil penunjuk “mungkin ukuran tunggal terbaik di mana [stock market] penilaian kekal pada bila-bila masa.”

Dua tinjauan baru-baru ini telah menunjukkan tanda bahawa jangkaan inflasi jangka panjang pengguna semakin meningkat. Pegawai Fed berkata mereka mahu bertindak balas secara agresif terhadap tanda-tanda bahawa jangkaan seperti itu meningkat, atau menjadi “tidak berlabuh,” kerana mereka percaya proses memecut inflasi daripada ekonomi akan menjadi jauh lebih sukar jika itu berlaku.

Langkah-langkah itu “lebih konsisten dengan…pandangan kami sendiri bahawa pendirian dasar yang ketat adalah perlu untuk menjinakkan inflasi,” tulis Matthew Luzzetti, ketua ekonomi AS di Deutsche Bank. “Langkah sedemikian juga akan membantu membina kredibiliti Fed bahawa pendirian dasar monetari sedang menyesuaikan dengan cepat kepada realiti baharu inflasi yang terus meningkat.”

Tulis kepada Karen Langley di karen.langley@wsj.com dan Nick Timiraos di Nick.Timiraos@wsj.com

Hak Cipta ©2022 Dow Jones & Company, Inc. Hak Cipta Terpelihara. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8

We want to thank the writer of this short article for this remarkable material

Mesej Tegas Fed Meningkatkan Kebimbangan Mengenai Penilaian Saham


You can find our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/