Mester Fed berkata inflasi kembali kepada 2% akan mengambil ‘beberapa tahun’

Risiko kemelesetan semakin meningkat dan ia akan mengambil ‘beberapa tahun’ untuk inflasi kembali kepada sasaran Rizab Persekutuan AS sebanyak 2 peratus, kata Loretta Mester, presiden Cleveland Fed, pada Ahad.

“Saya tidak meramalkan kemelesetan,” katanya. “Risiko kemelesetan semakin meningkat, sebahagiannya kerana dasar monetari mungkin berputar lebih awal daripada yang berlaku. Kami melakukan itu sekarang dengan menaikkan kadar faedah tetapi, sudah tentu, terdapat banyak perkara lain yang berlaku juga,” kata Mester pada “Face the Nation” CBS.

“Kami memang mengalami pertumbuhan yang perlahan. . . dan tidak mengapa, kami mahu melihat sedikit permintaan yang perlahan untuk berada dalam barisan yang lebih baik dengan bekalan.”

Mester berkata walaupun dasar monetari boleh menyasarkan permintaan yang berlebihan dalam ekonomi, ia akan mengambil masa untuk mendapatkan bahagian penawaran “untuk kembali kepada keseimbangan yang lebih baik”.

“Ia tidak akan serta-merta bahawa kita melihat 2 peratus inflasi, ia akan mengambil masa beberapa tahun, tetapi ia akan bergerak ke bawah,” katanya.

Setiausaha Perbendaharaan AS Janet Yellen mengakui pada hari Ahad bahawa ekonomi akan perlahan, tetapi berkata kemelesetan tidak “tidak dapat dielakkan”.

“Saya menjangkakan ekonomi akan perlahan, ia telah berkembang pada kadar yang sangat pesat kerana pasaran buruh telah pulih dan kami telah mencapai guna tenaga penuh,” kata Yellen di ABC’s Minggu ini. “Kami menjangkakan peralihan kepada pertumbuhan yang stabil dan stabil tetapi saya tidak fikir kemelesetan sama sekali tidak dapat dielakkan.”

The Fed minggu ini menaikkan kadar faedah utamanya sebanyak 0.75 mata peratusan, kali pertama ia berbuat demikian sejak 1994.

Ia juga menetapkan peringkat untuk dasar monetari yang lebih ketat dalam tempoh terdekat, dengan pegawai mengunjurkan kadar meningkat kepada 3.8 peratus pada 2023 dan kebanyakan kenaikan itu dijadualkan pada tahun ini. Mereka kini berlegar antara 1.50 peratus dan 1.75 peratus.

Pada hari Sabtu, gabenor Fed Christopher Waller berkata beliau akan melakukannya menyokong kenaikan kadar faedah sebanyak 0.75 mata peratusan lagi pada mesyuarat bank pusat seterusnya pada bulan Julai jika, seperti yang dijangkakan, data menunjukkan bahawa inflasi tidak cukup sederhana.

Pengerusi Fed Jay Powell berkata matlamatnya adalah untuk menurunkan inflasi sambil mengekalkan pasaran buruh yang kukuh.

“Itu memerlukan kemahiran dan nasib, tetapi saya percaya ia mungkin,” kata Yellen.

Yellen berkata walaupun terdapat turun naik dari bulan ke bulan dalam perbelanjaan pengguna, secara keseluruhannya ia kekal kukuh dan dia tidak menjangka penurunan dalam perbelanjaan akan menyebabkan kemelesetan.

“Adalah jelas bahawa kebanyakan pengguna, malah isi rumah berpendapatan rendah, terus mempunyai stok penimbal simpanan yang membolehkan mereka mengekalkan perbelanjaan,” kata setiausaha Perbendaharaan itu. “Saya tidak nampak kejatuhan dalam perbelanjaan pengguna mungkin menjadi punca kemelesetan dalam beberapa bulan akan datang.”

Pasaran buruh juga kekal kukuh, katanya, dengan dua peluang pekerjaan untuk setiap pekerja yang menganggur.

Yellen mengulangi hujah pentadbiran Biden bahawa perang Rusia ke atas Ukraine sebahagiannya dipersalahkan kerana inflasi yang tinggi kerana ia meningkatkan harga makanan dan tenaga global. Rentetan rantaian bekalan daripada penutupan di China juga menyumbang, katanya. Walaupun faktor-faktor ini tidak akan berubah serta-merta, beliau berkata beliau menjangkakan inflasi akan turun.

“Saya menjangkakan pada bulan-bulan akan datang kadar inflasi mungkin akan turun, walaupun, ingat terdapat banyak ketidaktentuan berkaitan perkembangan global,” katanya.

Pegawai kanan lain pada hari Ahad mengulangi kata-kata bahawa kemelesetan tidak dapat dielakkan, walaupun tinjauan menunjukkan ahli ekonomi dan pemimpin perniagaan jangkakan satu tahun depan.

“Di mana kita berada dalam ekonomi sekarang adalah peralihan dan saya telah bercakap dengan CEO sepanjang minggu lalu daripada sektor merentas ekonomi dan mereka memikirkan cara untuk menavigasi peralihan itu,” kata Brian Deese, pengarah US National Majlis Ekonomi.

Deese berkata Biden bekerjasama dengan Kongres mengenai perundangan untuk mengurangkan kos bagi perkara seperti ubat preskripsi dan utiliti. “Satu-satunya perkara paling berkesan yang boleh kita lakukan sekarang ialah bekerjasama dengan Kongres untuk meluluskan undang-undang yang akan mengurangkan kos perkara yang dihadapi keluarga sekarang,” katanya.

Rumah Putih juga mahu pakej itu memasukkan pembaharuan cukai yang akan menurunkan defisit dan sedang bekerjasama dengan kanan Demokrat Senat Chuck Schumer untuk melaksanakan langkah-langkah dalam beberapa minggu akan datang, kata Deese.

Biden juga sedang berusaha untuk mengurangkan harga petrol, dan pegawai kanan pentadbiran berkata pada hari Ahad bahawa AS sedang menimbang untuk menghentikan sementara cukai gas persekutuan. Yellen berkata ia adalah “idea yang patut dipertimbangkan” dan Biden sedang berusaha untuk bekerjasama dengan Kongres untuk cuba menurunkan harga gas.

Setiausaha tenaga Jennifer Granholm berkata di CNN bahawa pentadbiran Biden sedang menilai cadangan untuk cuti cukai gas.

We wish to say thanks to the author of this short article for this incredible material

Mester Fed berkata inflasi kembali kepada 2% akan mengambil ‘beberapa tahun’


Find here our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/