Mesyuarat tergempar ECB mengangkat Eropah, Fed bersedia untuk pergi besar

  • Berita mesyuarat tergempar ECB menghantar pasaran Itali melonjak
  • Harga pasaran hampir penuh untuk Fed untuk menaikkan 75 mata asas
  • Perhimpunan Euro mengurangkan dolar daripada kemuncak 20 tahun, hasil AS daripada kedudukan teratas sedekad
  • Data ekonomi China sedikit mengatasi ramalan, masih lemah

LONDON/SYDNEY, 15 Jun (Reuters) – Pasaran Eropah rali pada hari Rabu berikutan berita Bank Pusat Eropah akan mengadakan mesyuarat tergempar mengenai penjualan pasaran bon baru-baru ini mendahului apa yang dijangka menjadi kenaikan paling agresif dalam kadar faedah AS sejak 1994.

Harapan untuk berjalan tenang dalam apa yang diramalkan sebagai kenaikan tiga suku mata oleh Rizab Persekutuan kemudiannya segera musnah apabila mesyuarat tidak dijangka ECB – kurang seminggu selepas mesyuarat terakhir yang dijadualkan – mencetuskan aktiviti yang tergesa-gesa.

Euro melonjak hampir 0.75% kepada $1.0487 menolak indeks dolar daripada paras tertinggi 20 tahun dalam proses itu.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Hasil bon 10 tahun Itali, yang telah meningkat kepada paras tertinggi 8 tahun kerana kebimbangan hutang zon euro telah kembali, dicaj semula di bawah 4% mengikut kursus untuk kejatuhan harian terbesar sejak awal Mac.

Pasaran saham Itali juga melonjak 2% apabila banknya melonjak 6%. Eropah secara lebih meluas meningkat 0.5% (.STOXX) manakala kenaikan euro juga mencatatkan paras tertinggi 16 bulan berbanding paun Britain kerana ia mengalami blues Brexit sekali lagi. /FRX

“Rancangan terbaik ECB dan Presiden Lagarde untuk menormalkan dasar dengan cara yang teratur baru sahaja menghadapi realiti pasaran bon,” kata ahli strategi Societe Generale Kit Juckes.

“Persoalan besar ialah sama ada ia mungkin (untuk menormalkan dasar) atau kita hanya terperangkap dalam dunia lama yang sama di mana kita memerlukan sejenis program pembelian aset untuk mengekalkan pasaran bon bersama-sama,” tambahnya.

Kebimbangan tentang peningkatan kos pinjaman dan inflasi di peringkat global telah melanda pasaran kewangan sepanjang tahun.

Pakar ekonomi bimbang tindakan drastik Fed khususnya boleh membawa dunia ke dalam kemelesetan dan tahap di mana bank pusat AS menaikkan kadar kemudian sedang diperhatikan dengan teliti.

Hasil perbendaharaan telah mencecah paras tertinggi sedekad semalaman dan dolar mencapai puncak 20 tahun kerana niaga hadapan membayangkan ia hampir pasti Fed akan meningkat sebanyak 75 mata asas kepada julat 1.50-1.75% kemudian pada hari Rabu. baca lagi

Itu akan menjadi peningkatan terbesar sejak 1994, dan pasaran sudah mempunyai kadar yang mencecah 3.75-4.0% menjelang akhir tahun.

“Berlatarbelakangkan inflasi yang tinggi, kadar yang meningkat dan kebimbangan kemelesetan yang semakin meningkat, S&P 500 telah mengalami permulaan yang paling teruk sejak 1962,” kata penganalisis di Goldman Sachs.

“Kemungkinan kemuncak inflasi yang akan datang mungkin tidak mencukupi untuk melihat bahagian bawah, dan pengeluaran masa lalu yang serupa hanya berakhir apabila Fed telah beralih ke dasar yang lebih mudah.”

Itu mungkin memerlukan sedikit masa lagi jadi mereka mengesyorkan pelabur mengurangkan tempoh portfolio dan meningkatkan pendedahan kepada aset sebenar.

Dengan harga yang begitu banyak, beberapa pelabur berani, juga didorong oleh ECB, mencari tawaran murah dan niaga hadapan S&P 500 naik 0.7%, manakala niaga hadapan Nasdaq meningkat 0.75% dan niaga hadapan Dow menambah 0.4%.

Indeks meluas MSCI bagi saham Asia-Pasifik di luar Jepun (.MIAPJ0000PUS) ditutup hampir mendatar, tetapi turun mendadak pada minggu ini.

Nikkei Jepun (.N225) kehilangan 1.1%, walaupun sentimen dibantu oleh tinjauan yang menunjukkan peningkatan dalam keyakinan di kalangan pengeluar Jepun. baca lagi

saham Cina (.CSI300) mengatasi arah aliran dengan keuntungan sebanyak 1.3%. Data jualan runcit dan pengeluaran perindustrian China untuk bulan Mei adalah lebih baik sedikit daripada ramalan, tetapi masih menunjukkan seretan daripada penutupan koronavirus. baca lagi

Pihak berkuasa di Beijing berkata pada hari Selasa bandar itu berada dalam “perlumbaan dengan masa” untuk menangani wabak paling serius sejak wabak itu bermula. baca lagi

hasil zon euro

KELEBIHAN HASIL

Langkah ECB membenarkan pasaran bon di mana-mana untuk rali selepas pukulan mereka baru-baru ini, dengan hasil Perbendaharaan 10 tahun merosot kepada 3.43% dan jauh daripada paras tertinggi Selasa iaitu 3.498%.

Hasil dua tahun berada pada 3.37%, selepas mencecah paras tertinggi sejak 2007 pada 3.456% semalaman. Memandangkan banyak kadar pinjaman AS dikaitkan dengan hasil, keadaan kewangan telah mengetatkan dengan ketara di sana walaupun sebelum kenaikan Fed.

Hasil perbendaharaan juga merupakan penanda aras untuk bon di seluruh dunia, jadi keadaan kewangan semakin ketat di mana-mana. Itu adalah halangan utama bagi kuasa perbelanjaan pengguna, sambil menekan negara pasaran baru muncul yang meminjam dalam dolar.

Ia juga cenderung untuk meningkatkan dolar AS, yang telah mencecah paras tertinggi 20 tahun berbanding sekumpulan mata wang sebelum berita ECB, diterajui oleh keuntungan besar pada yen Jepun yang menghasilkan rendah.

Dolar didagangkan pada 134.66 yen, setelah mencapai paras tertinggi yang dikunjungi pada 1998 pada 135.60.

Keuntungan terbaharu datang apabila Bank of Japan meningkatkan pembelian bonnya untuk mengekalkan hasil hampir sifar, walaupun kebanyakan negara lain mengetatkan dasar. baca lagi

Namun, tekanan ke atas yen dan bon telah mencetuskan spekulasi bahawa BOJ boleh dipaksa untuk meminda dasar kawalan hasil pada mesyuarat pada hari Jumaat. baca lagi

Hasil yang melonjak dan dolar setinggi langit telah menjadi beban bagi emas, yang hampir terendah dalam sebulan pada $1,814 seaun.

Harga minyak meningkat selepas Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) berpegang pada ramalannya bahawa permintaan minyak dunia akan melebihi paras pra-pandemi pada 2022.

Brent naik 31 sen lebih kukuh pada AS$121.48, manakala minyak mentah AS naik 30 sen kepada AS$119.23 setong.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Marc Jones di London dan Wayne Cole di Sydney; Penyuntingan oleh Angus MacSwan

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We wish to say thanks to the writer of this short article for this amazing content

Mesyuarat tergempar ECB mengangkat Eropah, Fed bersedia untuk pergi besar


Visit our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/