Minggu kenaikan kadar mempunyai saham di landasan untuk gelongsor paling curam sejak 2020

  • Semua orang kecuali BOJ sedang mendaki
  • Saham tenggelam apabila risiko ekonomi berkembang
  • Yen tergelincir apabila BOJ membiarkan dasar tidak berubah

SINGAPURA, 17 Jun (Reuters) – Saham dunia menuju ke minggu terburuk mereka sejak krisis pandemik pasaran pada Mac 2020, apabila kenaikan kadar faedah di Amerika Syarikat dan Britain serta satu kejutan di Switzerland membuatkan pelabur bimbang tentang pertumbuhan ekonomi masa depan.

Bank of Japan adalah satu-satunya outlier dalam seminggu di mana harga wang meningkat di seluruh dunia, kekal dengan strateginya untuk menyematkan hasil 10 tahun hampir sifar pada hari Jumaat. baca lagi

Yen turun lebih daripada 1% kepada 133.88 setiap dolar dalam perdagangan yang tidak menentu. Niaga hadapan AS cuba melantun dan saham China meningkat, tetapi itu ditetapkan berbanding kerugian seminggu dan bimbang kenaikan kadar akan menyekat pertumbuhan selama bertahun-tahun.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Indeks meluas MSCI bagi saham Asia-Pasifik di luar Jepun (.MIAPJ0000PUS) jatuh ke paras terendah lima minggu, diseret oleh penjualan di Australia di mana ASX 200 (.AXJO) turun 1.8%. Nikkei Jepun (.N225) jatuh 1.7% dan menuju ke penurunan mingguan hampir 7%.

Niaga hadapan S&P 500 meningkat 0.8% dan niaga hadapan Nasdaq 100 meningkat 1% tetapi ia berada di bawah air pada minggu ini.

Niaga hadapan EuroSTOXX 50 meningkat 1% dan niaga hadapan FTSE meningkat 0.5%.

“Kami memasuki fasa sukar peralihan rejim, kerana risiko terhadap pertumbuhan ekonomi menambah kepada latar belakang inflasi yang sudah panas,” kata Vincent Mortier, ketua pegawai pelaburan di pengurus dana terbesar Eropah, Amundi.

“Penetapan semula harga semasa mengambil kebanyakan penilaian berlebihan daripada pasaran, tetapi tahap semasa terdedah kepada sebarang kemerosotan dalam asas korporat.”

Saham dunia (.MIWD00000PUS) turun 5.7% untuk minggu ini setakat ini, pada landasan untuk penurunan peratusan mingguan paling curam dalam lebih daripada dua tahun.

SEHALA

Bon dan mata wang gelisah selepas minggu rollercoaster. Dalam sesi baru-baru ini, dolar telah ditarik balik daripada paras tertinggi 20 tahun, tetapi ia tidak jatuh jauh dan kelihatan bersedia untuk mengakhiri minggu ini dengan stabil.

Lonjakan franc Swiss membuat seretan tambahan minggu ini kerana ia digunakan sebagai mata wang pendanaan dan sering ditukar untuk dolar sebelum ditukar kepada pulangan tinggi – bermakna dolar dijual apabila dagangan itu berbalik.

Dolar AS kukuh pada hari Jumaat dan selain daripada melonjak pada yen, ia meningkat kira-kira 0.3% kepada $1.0518 pada euro dan meningkat kira-kira 0.5% kepada $0.7012 setiap Aussie.

“Laluan rintangan paling sedikit ialah saham yang lebih rendah dan dolar yang lebih tinggi,” kata Brent Donnelly dari Spectra Markets. “The Fed tidak tahu ke mana arah inflasi, begitu juga kita.”

Selain Fed dan bank pusat Switzerland, Bank of England mengumumkan kenaikan kadar 25 mata asas minggu ini. Ia adalah lebih kecil daripada yang dijangkakan tetapi mendorong sepuhan emas untuk menjual dan sterling meningkat pada pertaruhan bahawa kenaikan masa depan akan datang tebal dan pantas. baca lagi

“Jika bank pusat tidak bergerak secara agresif, hasil dan risiko harga lebih tinggi dalam cara kenaikan kadar di hadapan,” kata ahli strategi NatWest Markets John Briggs.

“Pasaran mungkin hanya terus menyesuaikan diri dengan prospek untuk kadar dasar global yang lebih tinggi… kerana momentum dasar bank pusat global adalah sehala.”

Sterling meningkat 1.4% pada hari Khamis dan mengekalkan kenaikan pada hari Jumaat ketika ia menuju ke minggu yang stabil. Gilt dua tahun meningkat 18 mata asas pada hari Khamis kepada 2.143%.

Data buruh dan perumahan AS masuk perlahan pada hari Khamis, berikutan angka jualan runcit yang mengecewakan, dengan kebimbangan mengetuk dolar dan membantu Treasuries. baca lagi

Hasil Perbendaharaan 10 tahun penanda aras jatuh hampir 10 mata asas semalaman tetapi bergoyang lebih tinggi kepada 3.2313% semasa pagi Asia. Hasil meningkat apabila harga jatuh.

Kebimbangan pertumbuhan menyebabkan minyak pada perjalanan singkat lebih rendah sebelum harga stabil. Niaga hadapan minyak mentah Brent terakhir pada $119.70 setong. Emas dipegang pada $1,844 seauns dan bitcoin dikekalkan di bawah tekanan pada $20,700.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Tom Westbrook; Penyuntingan oleh Lincoln Feast.

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We wish to give thanks to the writer of this post for this amazing material

Minggu kenaikan kadar mempunyai saham di landasan untuk gelongsor paling curam sejak 2020


Find here our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/