Minyak Berjuang untuk Berpaut kepada $100; Rancangan Sekatan Rusia Baharu untuk Jeda Oleh Investing.com

© Reuters.

Oleh Barani Krishnan

Investing.com – Sekatan tambahan EU ke atas tenaga Rusia – sesuatu yang dinanti-nantikan oleh kenaikan harga minyak hari demi hari – belum datang lagi kerana Barat mempertimbangkan antara menambah senarai tindakan yang telah diambil terhadap Vladimir Putin, berbanding melindungi dirinya terhadap krisis tenaga global.

Kemerosotan harga minyak itu sekali lagi menjejaskan harga minyak pada hari Khamis apabila penanda aras global Brent menyertai secara ringkas minyak mentah AS dalam sub-$100 setong wilayah, di tengah-tengah kebimbangan mengenai serangan bekalan daripada rizab negara yang dijadualkan mencecah pasaran dalam tempoh enam bulan akan datang.

Menambah berat minyak ialah wabak coronavirus paling teruk di Shanghai dalam dua tahun yang telah memaksa penutupan selama lebih seminggu di bandar kedua terbesar di China itu, mencetuskan kebimbangan mengenai permintaan di negara pengguna minyak No. 2 itu.

“Nampaknya EU tidak akan membenarkan minyak Rusia dalam masa terdekat dan itu menunjukkan minyak memerlukan beberapa pemangkin baharu untuk kembali ke paras tertinggi baru-baru ini,” kata Ed Moya, penganalisis di platform dagangan dalam talian OANDA.

“Pelan pelepasan rizab minyak mentah yang besar-besaran akan memberikan kelegaan jangka pendek untuk harga minyak tetapi itu juga berlaku kerana penutupan COVID China semakin melanda permintaan minyak mentah.”

diselesaikan turun 49 sen, atau 0.5%, pada $100.58 setong, selepas menurunkan sesi rendah $98.50.

Minggu lalu, Brent jatuh 13% minggu lalu untuk penurunan mingguan terbesar sejak April 2020 selepas menamatkan suku pertama naik 39%.

Penanda aras minyak mentah AS yang didagangkan di New York, atau WTI, turun 20 sen, atau 0.2%, pada $96.03, selepas paras terendah harian pada $93.86.

WTI menetap di bawah sokongan utama $100 minggu lalu apabila ia jatuh kira-kira 13%, sama seperti Brent, untuk minggu terburuk sejak April 2020. Itu berlaku walaupun rali 33% pada suku pertama.

Diplomat tertinggi Kesatuan Eropah, Josep Borrell, memberitahu mesyuarat NATO bahawa langkah EU baharu terhadap Rusia, termasuk pengharaman arang batu, mungkin diluluskan pada hari Jumaat dan blok itu akan membincangkan sekatan minyak seterusnya. Bagaimanapun, larangan arang batu itu akan berkuat kuasa sepenuhnya mulai pertengahan Ogos, lewat sebulan daripada yang dirancang, katanya. Jeda itu secara berkesan membeli EU beberapa ruang bernafas di tengah-tengah krisis tenaga global.

Harga minyak mentah jatuh untuk hari ketiga berturut-turut selepas Agensi Tenaga Antarabangsa yang berpangkalan di Paris, atau IEA, berkata ia akan mengeluarkan 60 juta tong daripada rizab ahlinya ke pasaran terbuka, menambah kepada pelepasan rizab awal sebanyak 180 juta tong yang diumumkan oleh Amerika Syarikat.

Gabungan 240 juta tong akan ditambah ke pasaran dalam tempoh enam bulan, menghasilkan aliran masuk bersih sebanyak 1.33 juta tong sehari.

Itu akan menjadi lebih daripada tiga kali ganda kenaikan bulanan sebanyak 400,000 tong sehari dalam pengeluaran yang telah dilakukan oleh pengeluar minyak global di bawah pakatan OPEC+ yang dikawal oleh Saudi dan diterajui Rusia.

OPEC+ mengekalkan sekurang-kurangnya empat juta tong bekalan harian biasa yang diperlukan oleh pengguna di luar pasaran untuk memastikan harga minyak mentah kekal di atas atau sekitar $100 setong, yang telah menjadi norma sejak sekatan AS dan EU dikenakan ke atas Rusia pada Februari. 24 pencerobohan Ukraine. Secara berasingan, penghantaran kira-kira 3.0 juta tong sehari eksport minyak Rusia sedang ditangguhkan oleh sekatan, dengan beberapa dinafikan sama sekali.

We want to give thanks to the author of this article for this remarkable material

Minyak Berjuang untuk Berpaut kepada $100; Rancangan Sekatan Rusia Baharu untuk Jeda Oleh Investing.com


You can find our social media profiles , as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/