Minyak hampir mendatar, inflasi membimbangkan potensi peningkatan permintaan China

  • China mempertimbangkan untuk memotong masa kuarantin untuk pelawat – lapor
  • Larangan EU terhadap minyak Rusia yang semakin meningkat, OPEC+ mengurangkan sokongan
  • Pelan jualan rizab minyak AS gagal melembapkan harga

NEW YORK, 20 Okt (Reuters) – Harga minyak hampir mendatar semasa sesi dagangan bergelora pada Khamis, berikutan kebimbangan mengenai inflasi yang melembapkan permintaan untuk minyak berdepan dengan berita bahawa China sedang mempertimbangkan untuk melonggarkan langkah kuarantin COVID-19 untuk pelawat.

Niaga hadapan minyak mentah Brent turun 3 sen untuk ditutup pada $92.38 setong.

Minyak mentah AS West Texas Intermediate untuk penghantaran November, yang tamat pada Khamis, meningkat 43 sen kepada $85.98 setong. WTI bagi penghantaran Disember susut 1 sen pada AS$84.51 setong.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Kedua-dua Brent dan WTI sebelum ini naik lebih $2 setong.

Untuk melawan inflasi, Rizab Persekutuan AS cuba memperlahankan ekonomi dan akan terus menaikkan sasaran kadar jangka pendeknya, kata Presiden Federal Reserve Bank of Philadelphia Patrick Harker pada Khamis. baca lagi

Indeks dolar AS mengurangkan kerugian selepas komen itu, menjejaskan harga minyak. Dolar yang lebih kukuh mengurangkan permintaan minyak dengan menjadikan bahan api lebih mahal bagi pembeli yang menggunakan mata wang lain.

“Harker mengatakan bahawa perang terhadap inflasi baru sahaja bermula,” kata Phil Flynn, penganalisis di Price Futures Group di Chicago. “Jadi nampaknya pasaran semakin gementar.”

Menyokong harga, bagaimanapun, Beijing sedang mempertimbangkan untuk mengurangkan tempoh kuarantin untuk pelawat kepada tujuh hari daripada 10 hari, berita Bloomberg melaporkan pada Khamis, memetik orang yang biasa dengan perkara itu. baca lagi

“Itu dilihat sebagai penunjuk permintaan positif untuk pasaran,” kata Bob Yawger, pengarah niaga hadapan tenaga di Mizuho di New York.

China, pengimport minyak mentah terbesar dunia, telah berpegang pada sekatan COVID yang ketat tahun ini, yang memberi kesan berat kepada aktiviti perniagaan dan ekonomi, menurunkan permintaan untuk bahan api.

Larangan Kesatuan Eropah yang akan datang terhadap produk minyak mentah dan minyak Rusia, serta pemotongan pengeluaran daripada Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum dan sekutu termasuk Rusia, yang dikenali sebagai OPEC+, turut menyokong harga.

OPEC+ bersetuju untuk mengurangkan pengeluaran sebanyak 2 juta tong sehari pada awal Oktober.

Secara berasingan, Presiden AS Joe Biden mengumumkan rancangan pada hari Rabu untuk menjual sisa pembebasannya daripada Rizab Petroleum Strategik (SPR) negara menjelang akhir tahun, atau 15 juta tong minyak, dan mula mengisi semula stok semasa dia cuba untuk melembapkan tinggi. harga petrol menjelang pilihan raya separuh penggal pada 8 Nov.

Pengumuman itu, bagaimanapun gagal meredakan harga minyak, kerana data rasmi AS menunjukkan bahawa SPR minggu lepas jatuh ke paras terendah sejak pertengahan 1984, manakala stok minyak komersial jatuh secara tidak dijangka.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Stephanie Kelly di New York; Laporan tambahan oleh Ahmad Ghaddar di London dan Emily Chow di Singapura; Penyuntingan oleh Marguerita Choy, Kirsten Donovan dan David Gregorio

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We want to say thanks to the writer of this post for this incredible material

Minyak hampir mendatar, inflasi membimbangkan potensi peningkatan permintaan China


Our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/