Minyak merosot 7% ​​apabila AS merancang merekodkan pelepasan rizab mentah

  • AS akan mengeluarkan 1 juta bpd minyak selama 6 bulan mulai Mei
  • Biden berkata sekutu boleh mengeluarkan 30-50 juta bbls lagi
  • Ahli IEA akan bertemu pada hari Jumaat pada 1200 GMT
  • OPEC+ berpegang pada perjanjian sedia ada dengan kenaikan 432,000 bpd pada bulan Mei
  • Penanda aras mencatatkan keuntungan suku tahunan terbesar sejak S2 2020

HOUSTON, 31 Mac (Reuters) – Harga minyak AS jatuh 7% untuk ditutup hanya di atas AS$100 pada Khamis apabila Presiden Joe Biden mengumumkan pelepasan terbesar dari Rizab Petroleum Strategik AS dan menggesa syarikat minyak meningkatkan penggerudian bagi meningkatkan bekalan.

Niaga hadapan AS West Texas Intermediate untuk penghantaran Mei turun $7.54, atau 7%, pada $100.28 setong, selepas mencecah paras rendah $99.66.

Niaga hadapan minyak mentah Brent untuk Mei, yang tamat tempoh pada Khamis, ditutup turun $5.54, atau 4.8%, pada $107.91 setong. Niaga hadapan Jun yang lebih aktif didagangkan turun 5.6% pada $105.16, selepas jatuh sebanyak $7 pada awal sesi.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Kedua-dua penanda aras mencatatkan keuntungan peratusan suku tahunan tertinggi mereka sejak suku kedua 2020, dengan Brent melonjak 38% dan WTI memperoleh 34%, meningkat terutamanya selepas pencerobohan Rusia pada 24 Februari ke atas Ukraine yang digelar Moscow sebagai “operasi khas.”

“Ini adalah pasaran di mana setiap tong dikira dan (keluaran SPR) adalah jumlah minyak yang besar untuk diletakkan di pasaran untuk tempoh masa yang panjang,” kata John Kilduff, rakan kongsi di Again Capital LLC.

Pelepasan 180 juta tong Biden adalah bersamaan dengan kira-kira dua hari permintaan global, dan menandakan kali ketiga Washington menggunakan SPR dalam tempoh enam bulan lalu. baca lagi

Bermula Mei, Amerika Syarikat akan mengeluarkan 1 juta tong sehari minyak mentah selama enam bulan daripada Rizab Petroleum Strategik, kata Biden, sambil menambah bahawa 30 juta hingga 50 juta tong minyak boleh dikeluarkan sebagai tambahan oleh sekutu dan rakan kongsi. baca lagi

“Kita perlu menambah bekalan… Firma minyak yang duduk di atas telaga terbiar atau pajakan yang tidak digunakan perlu mula mengeluarkan atau membayar kerana tidak bertindak,” katanya. baca lagi

Anggota Agensi Tenaga Antarabangsa yang lain juga mungkin mengeluarkan tong untuk mengimbangi eksport Rusia yang hilang selepas negara itu dikenakan sekatan berat kerana pencerobohannya ke atas Ukraine.

Tangki simpanan dilihat di Kilang Penapisan Los Angeles Marathon Petroleum, yang memproses minyak mentah domestik & import ke California Air Resources Board (CARB), petrol, bahan api diesel dan produk petroleum lain, di Carson, California, AS, 11 Mac 2022. Gambar diambil dengan dron. REUTERS/Bing Guan

Negara anggota IEA akan bertemu pada hari Jumaat pada 1200 GMT untuk memutuskan kemungkinan pelepasan minyak kolektif, kata jurucakap menteri tenaga New Zealand.

Bagaimanapun, sebarang keluaran SPR juga boleh menjadi petanda bahawa Washington tidak menjangkakan penyelesaian cepat kepada krisis di Ukraine, yang telah menyekat bekalan minyak, kata Susannah Streeter, penganalisis pelaburan kanan dan pasaran di Hargreaves Lansdown.

“Masa terdesak jelas memerlukan langkah terdesak dan jelas pentadbiran Biden percaya lonjakan harga minyak memerlukan langkah ini untuk memakan bekalan kecemasan negara,” kata Streeter.

Penganalisis Goldman Sachs berkata langkah itu akan membantu pasaran minyak mengimbangi semula pada 2022 tetapi bukan penyelesaian yang kekal.

“Ini akan kekal, bagaimanapun, pelepasan inventori minyak, bukan sumber bekalan berterusan untuk tahun-tahun akan datang. Pelepasan sedemikian tidak akan menyelesaikan defisit bekalan struktur, bertahun-tahun dalam pembuatan,” kata mereka.

Penganalisis juga menunjukkan kecairan yang rendah dalam pasaran menyebabkan pergerakan harga yang terlalu besar.

“Kami telah melihat minat terbuka yang semakin berkurangan dan volum yang semakin berkurangan. Pasaran yang tipis adalah pasaran yang goyah, dan sangat reaktif terhadap pelbagai perkembangan ini. Setakat kami untung atau rugi tong, anda akan mendapat reaksi yang besar,” kata Kilduff.

Sementara itu, Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum dan sekutu termasuk Rusia, yang dikenali sebagai OPEC+, bersetuju pada mesyuarat pada Khamis untuk mengekalkan perjanjian sedia ada dan meningkatkan sasaran pengeluaran Mei sebanyak 432,000 tong sehari (bpd).

“Berdasarkan perkembangan semalaman, keputusan OPEC+ nampaknya bukan peristiwa. Kenaikan 432,000 bpd telah dijangka dan dibina mengikut harga. Keputusan itu akan disambut dengan kekecewaan daripada negara-negara pengguna,” kata Tamas Varga di PVM Oil Associates.

Harga juga menurun disebabkan kebimbangan permintaan yang lebih rendah di China kerana Shanghai bersedia untuk memperluaskan penutupan COVID-19.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Florence Tan dan Isabel Kua di Singapura; Penyuntingan oleh Marguerita Choy, David Gregorio dan Nick Macfie

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would like to give thanks to the writer of this short article for this remarkable content

Minyak merosot 7% ​​apabila AS merancang merekodkan pelepasan rizab mentah


We have our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/