Mogok kereta api dan kekurangan buruh menjejaskan ekonomi UK

Masalahnya meningkat pada hari Selasa ketika beribu-ribu pekerja kereta api pergi mogok atas tuntutan untuk gaji yang lebih baik dan keadaan kerja — pemergian terbesar di landasan kereta api dalam 30 tahun — menghentikan sebahagian besar rangkaian. Lebih banyak bantahan ditetapkan pada Khamis dan Sabtu.

Mogok berasingan oleh pekerja di London Underground turut menghentikan perkhidmatan tiub.

Mogok kereta api boleh berterusan selama berbulan-bulan, kata Kesatuan Kebangsaan Pekerja Rel, Maritim dan Pengangkutan, dan guru, jururawat dan pekerja lain boleh keluar kerana gaji mereka jatuh di belakang kadar inflasi yang melambung tinggi, kini diramalkan memuncak melebihi 11% kemudian ini tahun. Unison, sebuah kesatuan yang mewakili 1.3 juta pekerja sektor awam, berkata minggu lalu bahawa ia “bersedia mogok.”

Maggie Simpson, pengarah Rail Freight Group, memberitahu CNN Business bahawa dia menjangkakan antara 30% dan 40% kurang pengangkutan akan bergerak dengan kereta api sepanjang minggu, dengan produk kritikal, termasuk bahan api dan produk pasar raya, diutamakan untuk penghantaran. Dia berkata dia “sangat bimbang” tentang kehilangan keyakinan di kalangan perniagaan yang semakin mencari kereta api untuk menghantar barangan mereka.

Mogok musim panas akan memberi tamparan hebat kepada ekonomi yang telah merosot ke belakang. Tetapi aktiviti telah pun ditahan dalam industri seperti penerbangan, perhotelan dan penjagaan sosial kerana jumlah rekod kekosongan — 1.3 juta pada kiraan rasmi terakhir.

Mandira Sarkar, pemilik Mandira’s Kitchen, sebuah syarikat penghantaran makanan dan katering di barat daya England, menerangkan tentang kekurangan buruh sebagai “kematian perlahan” untuk perniagaannya selama enam tahun.

“Ia adalah mimpi ngeri yang lengkap… [we’re] benar-benar berlutut kerana kami nampaknya tidak dapat mencari kakitangan,” katanya kepada CNN Business.

Jurang pekerja yang menguap merentas industri mempunyai kapasiti perniagaan yang terhad untuk berkembang dan menyebabkan beberapa syarikat untuk mengurangkan perkhidmatan. Minggu lalu, Gatwick, sebuah lapangan terbang di selatan London, berkata ia akan mengurangkan jadual musim panasnya sehingga 13% sepanjang Julai dan Ogos kerana ia tidak dapat mencari pekerja yang mencukupi.

Industri penerbangan mengurangkan pekerjaan semasa pandemik kerana permintaan untuk perjalanan merosot, dan telah bergelut untuk mengupah dan melatih pekerja yang mencukupi untuk menghadapi lantunan semula yang kuat dalam bilangan penumpang sejak beberapa bulan kebelakangan ini.
EasyJet (ESYJY)sebuah syarikat penerbangan tambang murah, berkata pada hari Isnin bahawa ia akan mengurangkan jadual musim panasnya kepada kira-kira 90% daripada tahap 2019 disebabkan, sebahagiannya, gangguan di Gatwick.

Tetapi ia bukan sekadar mabuk pandemik. Brexit telah menamatkan pergerakan bebas buruh antara United Kingdom dan Eropah, menjadikannya lebih sukar bagi majikan British untuk memanfaatkan sumber pekerja yang besar.

Sarkar berkata bahawa dia “terdesak” perlu mengupah dua orang untuk bekerja sepenuh masa di dapurnya, dan menyalahkan kembar kesan Brexit dan wabak untuk menjauhkan pekerja.

Kekurangan kakitangan telah memaksanya untuk menolak pelanggan, sehinggakan Sarkar menjangkakan pendapatannya tahun ini menjadi 40% lebih rendah daripada tahun 2021.

“Semua orang Eropah timur, semua orang yang kita ada, yang bekerja untuk industri perhotelan, telah hilang [during the pandemic]meninggalkan lubang ternganga yang besar dan besar ini,” katanya.

‘Juta yang hilang’

Kekurangan tenaga kerja UK adalah sangat unik di kalangan ekonomi kaya terbesar di dunia.

Menurut Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan, United Kingdom adalah satu-satunya negara dalam “Kumpulan Tujuh” di mana bahagian orang umur bekerja dalam tenaga buruh menurun antara 2020 dan 2021.

OECD juga meramalkan bahawa Ekonomi UK akan terbantut pada 2023 — seterusnya membezakannya daripada ekonomi G7, yang kesemuanya dijangka berkembang.

Institut Pembelajaran dan Kerja, sebuah badan pemikir, mengira bahawa kira-kira satu juta warga Britain “hilang” daripada tenaga kerja. Ketua Pegawai Eksekutifnya, Stephen Evans, memberitahu CNN Business bahawa negara itu “menghadapi ribut dengan agak baik dari segi pekerjaan pada awal wabak ini berkat skim cuti dan sokongan lain.”

“Tetapi sejak itu kita telah melihat ini hanyut daripada pasaran buruh,” tambahnya.

Evans berkata bahawa sebahagian besar daripada juta itu dijelaskan oleh pekerja berusia lebih 50 tahun dan mereka yang mempunyai masalah kesihatan jangka panjang berputus asa kerja. Kira-kira satu pertiga boleh dikaitkan dengan pertumbuhan populasi yang rendah — termasuk migrasi bersih yang lebih rendah — dan kira-kira satu perlima oleh golongan muda yang tinggal lebih lama dalam pendidikan sepenuh masa.

Walaupun pengangguran UK telah kembali ke tahap pra-pandemiknya, mencapai 3.8%, ukuran itu hanya menangkap bilangan orang yang mencari pekerjaan secara aktif. Dasar kerajaan telah cenderung untuk menumpukan pada menurunkan angka ini, kata Evans, tetapi kini harus menyesuaikan semula untuk melibatkan semula mereka yang telah berhenti kerja sepenuhnya.

Mengapa ekonomi setanding belum melihat penghijrahan pekerja yang sama masih belum jelas, Tony Wilson, pengarah di Institut Kajian Pekerjaan, memberitahu CNN Business.

“[The UK is] salah satu daripada sebilangan kecil negara di dunia yang telah melihat apa yang kelihatan seperti perubahan struktur yang cukup dalam penyertaan,” katanya.

Wilson membuat spekulasi bahawa kebebasan pencen UK — pekerja boleh menggunakan simpanan persaraan bermula pada umur 55 tahun – boleh menjadi faktor.

Institut Kajian Fiskal mendapati bahawa pekerja berumur 50 hingga 69 yang mengambil persaraan adalah pemacu utama di sebalik peningkatan ketidakaktifan ekonomi, menyumbang dua pertiga kepada peningkatan dalam tempoh dua tahun lalu.

Terutamanya yang membimbangkan ialah peningkatan bilangan orang yang meninggalkan tenaga buruh kerana sakit, kata Wilson. Walau apa pun sebabnya, trend menunjukkan sedikit tanda untuk bertambah baik.

“Ia agak suram sebenarnya,” katanya.

Brexit menggigit

United Kingdom dahulunya mempunyai kumpulan pekerja yang sedia ada di depan pintunya, tetapi kini lebih sukar bagi pekerja Eropah untuk melalui pintu.

“Penghijrahan pasaran buruh yang lebih tinggi dari Eropah telah membantu melancarkan [worker shortages] pada masa lalu… itu tidak wujud sekarang,” kata Wilson.

Ed Thaw, pengarah Leroy, sebuah restoran London dengan bintang Michelin, menggambarkan Brexit dan wabak itu sebagai “malapetaka berganda” untuk perniagaannya.

Dia memberitahu CNN Business bahawa mengupah dari benua bersebelahan bukan lagi pilihan yang realistik.

“Kolam Eropah itu nampaknya telah hilang,” katanya.

Sejak Januari 2021, semua warga EU yang mencari kerja mesti melalui perkara yang sama proses imigresen berasaskan mata seperti bangsa lain. Kira-kira 211,000 lebih sedikit warga EU bekerja di UK antara Januari dan Mac berbanding tempoh yang sama pada 2020, manakala bilangan pekerja bukan EU meningkat sebanyak 182,000, menurut statistik rasmi.

Sektor penjagaan warga emas, yang telah lama mengalami kekurangan kakitangan, telah terjejas teruk.

Dr Sanjeev Kanoria, pengasas bersama dan pemilik Advinia Health Care, salah satu penyedia rumah jagaan terbesar di negara itu, memberitahu CNN Business bahawa wabak itu mengaburkan “impak sebenar” Brexit terhadap industrinya.

Kanoria, yang menggaji kira-kira 3,000 orang di 37 rumah, berkata dia mempunyai sekurang-kurangnya 10% jawatan yang belum diisi pada bila-bila masa.

Tahun ini, dia menjangkakan untuk membayar agensi pengambilan sekitar £10 juta ($12 juta) untuk mencari kedua-dua kakitangan tetap dan sementara — lebih daripada tiga kali ganda daripada yang biasanya dia belanjakan.

Orang dari Eropah timur secara tradisinya membentuk kira-kira satu perlima daripada kumpulan kakitangannya.

“Itu benar-benar menyusut, itu telah turun kepada hampir 0% sekarang… kita hanya tidak mempunyai sesiapa yang datang dari Eropah lagi,” katanya.

Seorang jurucakap kerajaan memberitahu CNN Business bahawa ia telah “membuat penambahbaikan yang ketara kepada [its] skim penajaan majikan, termasuk mengurangkan masa yang diperlukan untuk merekrut di luar negara.”

“Ini dikatakan, majikan harus melihat kepada pasaran buruh domestik dan bukannya bergantung kepada buruh dari luar negara melalui membuat pelaburan di UK melalui latihan, kenaikan gaji dan pilihan kerjaya,” kata jurucakap itu.

Krisis kos sara hidup

Harga melambung tinggi adalah juga menjauhkan rakyat Britain daripada pekerjaan di sektor bergaji rendah.

Nadra Ahmed, pengerusi eksekutif untuk Persatuan Penjagaan Kebangsaan, yang mewakili kira-kira 800 penyedia rumah jagaan, memberitahu CNN Business bahawa kos bahan api yang tinggi “mula menggigit” bagi penjaga yang pergi bekerja.

“Krisis kos sara hidup mula memberi kesan dan orang ramai perlu melihat peranan lain di mana mereka mungkin mendapat gaji yang lebih baik,” kata Ahmed.

Gaji purata setiap jam untuk pekerja penjagaan swasta ialah £9 ($11) untuk tahun kewangan 2020-21, menurut amal Skills for Care.

Walaupun gaji meningkat, purata gaji merentas ekonomi jatuh 2.2% tahun ke tahun antara Februari dan April apabila diselaraskan untuk inflasi. Itulah kejatuhan terbesar dalam lebih sedekad, menurut ONS.

Bank of England telah memberi amaran kepada pekerja supaya tidak menuntut gaji yang lebih tinggi untuk menahan inflasi selanjutnya. Bank pusat telah menaikkan kadar lima kali sejak Disember dalam usaha untuk menjinakkan harga.

Thaw berkata adalah sukar untuk merekrut dalam “pasaran pembeli” untuk pencari kerja. Dia cuba, tidak berjaya, untuk mencari tukang masak sous baharu selepas seorang yang diupahnya pergi sebelum bermula. Pada masa yang sama, kos input beliau telah meningkat.

“Ia pada asasnya menghalang sebarang jenis pertumbuhan yang boleh kita harapkan,” katanya.

We would like to say thanks to the author of this article for this outstanding content

Mogok kereta api dan kekurangan buruh menjejaskan ekonomi UK


Check out our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/