Mogok kereta api, dan kerosakan ekonomi yang akan ditimbulkannya, semakin hampir

Walaupun dua lagi kesatuan kereta api mencapai perjanjian tentatif dengan pengurusan kereta api pada kontrak baharu pada hari Selasa, dua kesatuan yang paling penting — mewakili jurutera dan konduktor yang membentuk dua orang krew di setiap kereta api — kekal bertelagah dalam rundingan. Jika mereka tidak menyelesaikan perselisihan mereka, mogok kereta api nasional pertama dalam 30 tahun boleh bermula awal Jumaat.

Kesatuan jurutera dan konduktor tersebut mewakili kira-kira separuh daripada lebih 100,000 pekerja kesatuan di landasan kereta api pengangkutan utama negara. Tanpa mereka di tempat kerja kereta api tersebut tidak akan berjalan, begitu juga banyak kereta api komuter dan Amtrak yang berjalan di atas landasan kereta api barang. Sesungguhnya, Amtrak telah pun digantung beberapa laluannya.

Pegawai pentadbiran semakin bimbang tentang kemungkinan mogok dalam beberapa hari kebelakangan ini. Presiden Joe Biden secara peribadi menelefon kesatuan dan syarikat kereta api pada hari Isnin semasa melawat Boston dalam usaha untuk mengelakkan penutupan kereta api, kata setiausaha akhbar Rumah Putih Karine Jean-Pierre kepada pemberita.

CNN melaporkan awal hari Selasa bahawa Rumah Putih sedang membincangkan pelan kontingensi dengan segera, dengan agensi di seluruh kerajaan persekutuan berusaha melalui cara mereka berpotensi menggunakan pihak berkuasa persekutuan untuk memastikan rantaian bekalan kritikal beroperasi semasa perbincangan buruh. terus duduk di jalan buntu.

“Gedung Putih sedang bekerjasama dengan mod pengangkutan lain (termasuk penghantar, pemandu lori, pengangkutan udara) untuk melihat bagaimana mereka boleh masuk dan memastikan barang bergerak, sekiranya berlaku penutupan kereta api,” kata seorang pegawai Rumah Putih kepada CNN pada hari Selasa.

Tetapi tidak ada alternatif untuk memindahkan barang yang dibawa di atas kereta api. Persatuan Lori Amerika mengeluarkan kenyataan yang mengatakan bahawa ia akan memerlukan lebih daripada 460,000 trak jarak jauh tambahan setiap hari, yang dikatakan “tidak mungkin berdasarkan ketersediaan peralatan dan kekurangan 80,000 pemandu yang sedia ada.” Ia menyeru Kongres untuk bertindak memastikan pekerja kereta api tetap bekerja, dengan mengatakan sistem trak itu sendiri bergantung pada perkongsian penghantaran dengan kereta api.

Kereta api berfungsi di bawah undang-undang buruh unik yang membenarkan kerajaan persekutuan campur tangan untuk mengekalkan pekerja di tempat kerja, dan bukannya membenarkan mogok atau sekatan pekerja secara bebas oleh pihak pengurusan.

Presiden Biden menyekat mogok melalui tindakan eksekutif pada bulan Julai, yang menangguhkan kemungkinan mogok selama 60 hari. Beliau juga melantik panel, dikenali sebagai Lembaga Kecemasan Presiden, yang mengemukakan cadangan untuk perjanjian yang telah diterima oleh kebanyakan kesatuan.

Tetapi bukan jurutera dan konduktor, yang mengatakan peraturan penjadualan yang memastikan mereka “bergerak” hampir setiap hari mereka tiada di tempat kerja, serta kekurangan kakitangan, menjadikan kehidupan kerja mereka tidak dapat diterima. Peraturan itu tidak ditangani oleh lembaga kecemasan. Tanpa perubahan dalam peraturan tersebut, jurutera dan konduktor berkata mereka akan mogok. Tempoh bertenang selama 60 hari ditetapkan untuk tamat pada 12:01 pagi ET Jumaat, supaya mogok terancam akan berlaku.

Adakah Kongres akan bertindak menghentikan mogok?

Melainkan kedua-dua pihak mencapai persetujuan, hanya tindakan Kongres yang boleh menghalang atau menamatkan mogok. Richard Durbin, ahli kedua tertinggi kepimpinan Demokrat di Senat, memberitahu CNN bahawa Demokrat tidak bersemangat untuk mengambil tindakan lebih awal daripada tarikh akhir untuk menghalang mogok.

“Saya tidak fikir kemungkinan kami akan campur tangan,” kata Durbin. Mengelakkan mogok “bergantung kepada pihak-pihak yang sedang berunding untuk meningkatkan tahap.”

Pengurusan kereta api dan banyak kumpulan perniagaan, termasuk Dewan Perniagaan AS dan Persekutuan Runcit Kebangsaan, menyeru Kongres untuk bertindak menghalang mogok.

Kesan ekonomi yang meluas

Serangan akan menjadi tamparan yang melumpuhkan ekonomi ASyang masih bergelut dengan masalah rantaian bekalan. Kira-kira 30% daripada pengangkutan barang negara bergerak melalui kereta api. Antara masalah yang boleh berlaku ialah:
  • Petrol: Tanpa landasan kereta api barang, kilang penapisan minyak akan menghadapi masalah menghasilkan jumlah petrol semasa mereka, yang boleh menyebabkan harga gas lebih tinggi, menamatkan rentetan tiga bulan kejatuhan harga di pam.
  • Makanan: Ia boleh mengganggu bekalan makanan negaramenghalang tanaman yang baru dituai berpindah ke pemproses makanan dan mengganggu bekalan baja yang diperlukan untuk penanaman akan datang.
  • Barangan pengguna: Menurut Persekutuan Runcit Kebangsaan, Sebarang mogok kereta api boleh memberi kesan negatif yang berpanjangan ke atas import barangan untuk musim beli-belah cuti, menyebabkan kekurangan dan harga yang lebih tinggi.
  • Kereta dan trak: Harga kereta telah pun mencecah harga rekod tahun ini berikutan bekalan kenderaan baharu yang terhad disebabkan oleh kekurangan cip komputer dan alat ganti lain. Pemogokan kereta api akan mencekik lagi bekalan, memutuskan penghantaran alat ganti kereta ke loji pemasangan kereta, yang boleh memaksa penutupan sementara di beberapa loji. Ia juga akan mengganggu aliran kereta dan trak baharu yang telah siap, 75% daripadanya bergerak melalui kereta api.

Kesan ekonomi penuh tidak akan berlaku serta-merta, kata Patrick Anderson, dari Anderson Economic Group, yang membuat anggaran kesan ekonomi untuk pemberhentian kerja, walaupun ia berkemungkinan akan menelan belanja ekonomi berpuluh juta dolar sehari pada permulaannya.

“Kos akan berkembang secara geometri lebih lama mogok berlangsung,” katanya. “Selepas seminggu, anda akan melihat kerosakan sebenar dalam ekonomi AS.”

Beliau berkata anggaran kerosakan ekonomi sebanyak $2 bilion sehari daripada kumpulan perdagangan kereta api itu sendiri adalah “keterlaluan besar” tetapi kos yang besar itu akan merebak ke seluruh ekonomi. “Jika kami mencapai mogok selama seminggu, kami berada di wilayah yang belum dipetakan,” tambahnya.

Bukan soal gaji

Lembaga kecemasan mengesyorkan kenaikan segera sebanyak 14% untuk ahli kesatuan, termasuk bayaran balik untuk beberapa kenaikan itu kembali ke 2020. Pekerja juga akan menerima kenaikan 24% sepanjang hayat kontrak lima tahun, dan bonus tunai tahunan $1,000.

Tetapi jurutera dan konduktor berkata mogok itu tidak melebihi gaji; keadaan kerja dan penjadualan mendorong ahli mereka untuk berhenti kerja, meninggalkan landasan kereta api dengan kekurangan kakitangan yang menjadikan syarat untuk baki pekerja tidak dapat ditoleransi. Kesatuan yang telah menerima perjanjian itu tidak mempunyai masalah penjadualan yang dihadapi oleh jurutera dan konduktor.

Kereta api mengatakan bahawa pampasan purata untuk pekerja mereka ialah $122,000 setahun, termasuk kedua-dua gaji dan faedah. Tetapi kereta api itu sendiri juga sangat menguntungkan, dengan beberapa daripadanya – Kesatuan Pasifik (UNP), Norfolk Selatan (NSC) dan Berkshire Hathaway’s (BRKA) Burlington Northern Santa Fe — melaporkan pendapatan rekod.

Republikan mahu tindakan Kongres

Sesetengah Republikan di Kongres mengatakan mereka sedang menyediakan undang-undang yang akan mengenakan kontrak ke atas jurutera dan kesatuan konduktor untuk memaksa mereka kekal di tempat kerja.

“Mogok pekerja kereta api akan menjadi malapetaka bagi sistem pengangkutan Amerika dan rantaian bekalan kami yang sudah tertekan,” kata Senator Richard Burr, Republikan Carolina Utara dan salah seorang daripada dua senator yang merancang untuk memperkenalkan undang-undang itu. (Yang lain ialah Republikan Roger Wicker dari Mississippi.)

Burr berkata cadangan PEB, yang menjadi asas kontrak yang akan dikenakan oleh undang-undangnya, “adalah penyelesaian yang adil dan sesuai untuk proses rundingan selama bertahun-tahun, tetapi kesatuan pekerja terus menahan seluruh sistem rel negara sebagai tebusan kerana mereka menuntut lebih banyak lagi. .”

Melalui kumpulan perdagangan mereka, Persatuan Kereta Api Amerika, rel kereta api mengatakan permintaan jurutera dan kesatuan konduktor untuk menukar peraturan penjadualan “harus diuruskan secara tempatan” dan bukan melalui tawar-menawar nasional. Ia menegaskan bahawa tuntutan kesatuan sekerja untuk membuat perubahan sebagai sebahagian daripada kontrak nasional telah “ditolak secara nyata” oleh PEB.

Bagi pihak mereka, kepimpinan jurutera dan kesatuan konduktor berkata ahli mereka tidak akan meratifikasi sebarang perjanjian yang tidak termasuk perubahan dalam peraturan kerja. Kedua-dua kesatuan itu berkata mereka telah mengurangkan apa yang mereka minta dalam usaha untuk menyelesaikan perjanjian itu.

Kesatuan itu juga mengatakan bahawa mogok adalah cara terbaik untuk mendapatkan perjanjian yang akan memenangi sokongan ahli mereka dan meningkatkan kualiti perkhidmatan rel di seluruh negara. Mereka berpendapat bahawa landasan kereta api mengharapkan Kongres untuk mengambil bahagian, yang akan menghapuskan buat masa ini pengambilan kakitangan tambahan yang menurut kepimpinan kesatuan sekerja diperlukan.

– Ali Zaslav dan Maegan Vazquez dari CNN menyumbang kepada laporan ini

We would like to thank the author of this short article for this awesome content

Mogok kereta api, dan kerosakan ekonomi yang akan ditimbulkannya, semakin hampir


You can find our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/