Mungkin AS sedang mengalami kemelesetan, tetapi perniagaan kecil tidak mengetahuinya

Adakah kita dalam kemelesetan? Kerana jika kita, ia adalah satu yang sangat pelik.

Sudah tentu, kami telah mempunyai dua perempat daripadanya pertumbuhan ekonomi yang negatif. Permintaan pembuatan semakin berkurangan. Aktiviti pasaran pembinaan dan perumahan telah perlahan. Syarikat teknologi membuat kontrak. Perkhidmatan kewangan dan firma hartanah sedang memberhentikan orang ramai. Inflasi dan kos tenaga kekal degil tinggi, kadar faedah meningkat dan pasaran saham turun 18% dari awal tahun. Hanya “kemelesetan” Google dan anda akan mendapati bahawa pasaran perumahan berada dalam satu, bank dan pelabur utama memberi amaran tentang satu dan Eropah sedang menuju ke satu. Berakhir 80 penasihat kewangan katakan kemelesetan “akan datang” dan satu pelabur besar percaya bahawa ia akan menjadi “whopper”.

Tapi tahan sekejap.

Mungkin kita berada dalam kemelesetan. Atau mungkin ia akan datang. Tetapi apabila berlaku kemelesetan – atau malah prospek kukuh satu – syarikat memberhentikan pekerja. Itu tidak berlaku, bukan? Pengambilan pekerja terus meningkat. Kadar pengangguran kekal pada paras rendah dari segi sejarah. Pembukaan pekerjaan hampir mencecah paras tertinggi sepanjang masa. Dan inilah kejutan sebenar: majoriti perniagaan kecil di Amerika Syarikat – yang menggaji lebih separuh daripada tenaga kerja negara – bukan sahaja ingin mengambil pekerja, tetapi sedang bergelut untuk mencari pekerja, menurut tinjauan terbaru maklum balas yang dikeluarkan oleh Persekutuan Kebangsaan Perniagaan Bebas dan data pekerjaan daripada firma HR Paychex.

“Perniagaan kecil masih tidak menunjukkan isyarat kemelesetan yang kukuh,” Ketua Pegawai Eksekutif Paychex memberitahu CNBC minggu lepas.

Jadi mengapa perniagaan – terutamanya perniagaan kecil – mencari pekerja, bukannya memberhentikan mereka?

Mula-mula, semakin sukar untuk membuat generalisasi tentang ekonomi Amerika Syarikat. Terdapat 350 juta orang dan 30 juta perniagaan kecil di negara ini. ekonomi kita masih 60% lebih besar daripada China dan lebih besar daripada gabungan Jepun, Jerman, UK, Perancis dan Itali. Ekonomi California adalah lebih besar milik India. Ekonomi New York lebih besar daripada Kanada.

Anda tidak boleh hanya berkata “kami dalam kemelesetan”.

Pada bila-bila masa di AS, sesetengah industri dan wilayah menunjukkan prestasi yang lebih baik daripada yang lain. Pembinaan, perkhidmatan kewangan dan pembuatan sedang bergelut. Begitu juga industri tenaga. Tetapi diberi keuntungan pekerjaan sejak pandemik, perkhidmatan perniagaan, runcit, pengangkutan dan pergudangan menggegarkannya. Industri riadah dan hospitaliti telah kehilangan paling banyak pekerjaan daripada mana-mana industri sejak wabak itu tetapi nampaknya begitu mencakar jalannya belakang. Alaska, New Mexico, New York dan Pennsylvania, sebagai contoh, telah kadar pengangguran lebih tinggi daripada purata negara, manakala negeri seperti Minnesota, Florida dan North Dakota mencatatkan kadar pengangguran yang sangat rendah. Sebuah bandar di mana majikan terbesarnya sedang bergelut akan bergelut bersamanya. Tetapi sebaliknya juga berlaku.

Jadi adakah Amerika Syarikat dalam “kemelesetan”? Jika dilihat dari atas, jawapannya bergantung kepada siapa anda bertanya.

Sebab lain mengapa kebanyakan perniagaan kecil ingin mengupah adalah kerana kebanyakan pemilik perniagaan kecil tidak bodoh. Demokrat akan beritahu kami bahawa terdapat keuntungan pekerjaan yang bersejarah dalam tempoh dua tahun yang lalu tetapi kami tahu itu kerana bar ditetapkan pada sifar kerana wabak itu. Republikan akan memberi amaran tentang kemelesetan dan inflasi yang tinggi tetapi kita tahu bahawa perkara ini disebabkan oleh pelbagai faktor – peperangan Eropah, rantaian bekalan Asia dan dasar fiskal dan monetari di AS – dan faktor ini akhirnya akan menyelesaikan sendiri, walaupun mungkin tidak secepat atau sejauh yang kita mahu. Kami tidak ditipu oleh ahli politik atau retorik. Kita menjalani realiti ini setiap hari. Dan realiti kami ialah – untuk kebanyakan – permintaan kekal kukuh.

Dan jika ada satu perkara yang saya pelajari, pelanggan saya yang paling bijak, pemilik perniagaan yang telah melakukan apa yang mereka lakukan selama beberapa dekad, malah generasi, sentiasa memandang ke hadapan. Mereka tidak begitu memikirkan 2022 sekarang atau separuh pertama 2023. Mereka membuat rancangan dan pelaburan untuk 2024 dan seterusnya. Mereka tahu mereka mempunyai orang – pelanggan, rakan kongsi, pekerja (dan keluarga mereka) – yang bergantung kepada mereka untuk mata pencarian mereka. Mereka, seperti saya, tidak melihat gelembung besar dan malapetaka ekonomi di kaki langit. Kita boleh salah, sudah tentu. Tetapi kami meletakkan pertaruhan kami sekarang untuk masa hadapan.

Dan kami masih tahu bahawa orang adalah aset kami yang paling berharga. Pasti, banyak syarikat sedang menggantikan pekerja berkemahiran rendah dengan robot dan automasi. Tetapi tiada apa yang boleh menggantikan pekerja mahir yang hebat dalam pekerjaan mereka. Cari saya seseorang seperti itu dan saya akan mengupah orang itu, tidak kira sama ada kita berada dalam kemelesetan atau tidak. Saya tahu, jika dilayan dengan baik, orang itu akan menambah keuntungan jangka panjang kepada syarikat saya tanpa mengira pelaburan jangka pendek.

Jadi tidak, kita tidak berada dalam kemelesetan. Dan ya kita berada dalam kemelesetan. Dan tidak, kami tidak mengupah. Tetapi ya kita. Anda boleh membuat kes sama ada cara. Itu yang diorang buat. Mereka betul. Mereka silap. Berhujah jauh. Sementara itu, perniagaan kecil yang sama ada dalam industri yang kukuh atau kawasan geografi yang sedang berkembang akan terus mengambil pekerja. Dan walaupun mereka yang tidak tidak akan melepaskan peluang untuk melabur dalam orang yang baik apabila keadaan akhirnya berubah.We wish to thank the writer of this short article for this outstanding content

Mungkin AS sedang mengalami kemelesetan, tetapi perniagaan kecil tidak mengetahuinya


Explore our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/