Musim sejuk yang kejam menanti di Wall Street apabila hutang pandemik tiba

Seorang jurubank baru-baru ini memberitahu saya bahawa CEO “perlu melakukan sesuatu yang sangat istimewa untuk jatuh ke dalam muflis” beberapa tahun kebelakangan ini apabila kerajaan mengepam kecairan besar-besaran ke dalam pasaran, di samping pemberian pandemik.

Itu kini berubah, mungkin dengan cepat, dengan Fed menaikkan kadar faedah dan mengurangkan saiz kunci kira-kiranya.

Musim sejuk yang kejam mungkin berlaku untuk Wall Street kerana pasaran kekal bergelora dan pelanggan terbesar mereka mengecil. Pembuatan perjanjian tradisional seperti IPO telah menurun dengan ketara. Di setiap rumah pelaburan utama, pengurusan adalah secara senyap-senyap merancang pemberhentian (dan beberapa, seperti Goldman Sachstidak begitu senyap).

Satu bidang potensi pertumbuhan: Jabatan penstrukturan semula Wall Street. Mereka mengintai pengembangan untuk memberikan nasihat kepada syarikat yang begitu dibebani oleh beban hutang yang tinggi yang mereka perlukan untuk menjual barangan atau “menyusun semula” dalam Bab 11 kebankrapan.

Kemelesetan berlaku

Sumber memberitahu saya firma perbankan pelaburan Morgan Stanley sedang menimbang pengembangan besar pasukan penyusunan semulanya (Morgan Stanley tidak akan menafikan perkara itu). Bank-bank lain mungkin akan mengikuti kerana ini bukan sains roket.

Firma besar lain berkemungkinan mengikuti langkah Morgan Stanley.
Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengerusi Morgan Stanley James Gorman dilaporkan sedang menimbang pengembangan besar pasukan penstrukturannya.
AP

Jika anda fikir Fed perlu menaikkan kadar dengan banyak (yang, memandangkan angka inflasi terkini, ia akan berlaku) ekonomi akan menderita. Kemelesetan berlaku. Kemungkinannya adalah bahawa beberapa segmen korporat Amerika sarat dengan hutang murah dan memerlukan bantuan untuk mengelakkan kebankrapan – atau menavigasi jalan keluar daripadanya. Itu menjadi perniagaan besar untuk Wall Street.

Pelonggaran kitaran kredit kepada piawaian pinjaman yang lebih ketat sentiasa agak sukar pada kunci kira-kira korporat, tetapi kali ini boleh menjadi sangat kejam memandangkan percubaan dasar monetari – dan pesta hutang korporat – selama dua tahun lebih yang lalu, kata jurubank kepada saya.

Sejak wabak itu, walaupun syarikat yang paling bermasalah mempunyai akses kepada kredit. Apa yang dipanggil membuat perjanjian berleverage meletup. M&A sering bersandar pada peminjaman kerana Fed memberikan begitu banyak wang mudah yang bank-bank hampir memberikan pinjaman.

Apa yang naik akhirnya turun di Wall Street. Wang mudah pada awal 2000-an membuka jalan kepada krisis kewangan 2007-2008 dengan hutang gadai janji di tengah-tengah penyahhargaan.

Wang mudah ekonomi pandemik telah membawa kepada pengambilan risiko yang sama di kalangan syarikat dan pelabur. Rehat dijamin walaupun masih tidak jelas sama ada ia akan mencapai tahap bencana seperti itu.

Harga saham terus menurun dalam beberapa bulan kebelakangan ini.
Pada tahun-tahun sebelumnya, kerajaan mengepam mudah tunai secara besar-besaran ke dalam pasaran.
Imej Getty

Pertimbangkan pasaran pinjaman berleveraj bernilai $1.4 trilion ditambah, yang terdiri daripada peminjaman syarikat yang paling banyak berhutang. Hutang sedemikian telah meningkat dua kali ganda dalam masa tujuh tahun sahaja. Lebih membimbangkan, bahagian terbesar pasaran menjejaskan pinjaman kepada kredit yang paling berisiko. Kredit “sampah” kini membentuk lebih daripada 28% daripada pinjaman sedemikian, menurut penjejak data di Morningstar.

Anda melihat ke mana saya pergi dengan ini: Apabila kadar terus meningkat, peminjam ini akan mendapati lebih sukar — mungkin mustahil — untuk membiayai semula hutang. Margin keuntungan (jika syarikat untung) terhimpit apabila ekonomi menjadi perlahan. Simpulan Gordian ini diterjemahkan kepada harga saham yang lebih rendah, pemberhentian kerja, dsb. Syarikat melepaskan aset, dan memfailkan untuk Bab 11. Pemegang bon akan menjadi pemilik sebahagian daripada syarikat korporat Amerika kerana mereka mula-mula mengikat janji ke atas aset yang semakin merosot, yang bermaksud kerugian bagi pengurus wang utama dan pencen. .

Di tengah-tengah kekacauan ini akan menjadi jabatan penstrukturan semula bank-bank besar yang memberikan nasihat dan yuran pendapatan untuk masa mereka.

Berita baik

Beberapa kaveat terhadap senario azab-dan-suram. Penstrukturan semula mula meningkat (Lihat Revlon dan Bad Bath & Beyond) tetapi mereka tidak mendominasi tajuk utama kerana kadar lalai kekal rendah. Indeks St. Louis Fed bagi semua tunggakan pinjaman bank perdagangan adalah jauh dari paras tertinggi yang dicapai sejurus selepas krisis perbankan.

Tetapi jurubank berkata masalah itu timbul apabila tempoh pinjaman mencapai tahap akhir dan apa yang dipanggil pembayaran pokok belon perlu dibayar. Jumlah besar itu bermula tahun depan apabila lebih daripada $200 bilion pinjaman berleveraj memerlukan pembiayaan semula, dan akan meningkat setiap tahun dengan gandaan sehingga kira-kira $1 trilion perlu dibayar pada 2028, seorang jurubank memberitahu saya.

Itulah banyak hutang untuk membiayai semula dalam menghadapi keadaan kredit yang lebih ketat. Ini adalah resipi untuk kemelesetan, tetapi juga untuk wang yang akan dibuat oleh kedai penstrukturan semula Wall Street.

Lingkaran inflasi

Seteruk mana pun inflasi, ada kemungkinan besar ia akan menjadi lebih teruk. Senario mimpi ngeri yang serius mula beredar di kalangan pelabur Wall Street teratas.

Ia bermula dengan penilaian suram CEO BlackRock Larry Fink, dijelaskan dalam ruangan ini minggu lepas, bahawa pentadbiran Biden mencetuskan inflasi yang ketara melalui perbelanjaan melulu. Kini hampir mustahil bagi Fed untuk merekayasa “pendaratan lembut” ekonomi dengan inflasi pada 8.3%.

Namun ia boleh menjadi lebih teruk. Kemarau global dan perang berterusan di Ukraine diterjemahkan kepada penurunan hasil tanaman dan harga makanan yang lebih tinggi. Harga gas mungkin akan turun, tetapi pentadbiran nampaknya berhasrat untuk mengekalkannya tinggi dengan membatalkan permit penggerudian. Memandangkan pekerja menuntut gaji yang lebih tinggi (dan pekerja kereta api mendapat satu minggu lepas dengan mengancam mogok), Pengerusi Fed Jerome Powell menaikkan kadar faedah sehingga ekonomi jatuh dalam kejatuhan.

Perkara gelap yang dipertikaikan oleh sesetengah pakar, ramai daripada jenius yang sama yang mengatakan inflasi adalah “sementara”.

We want to thank the writer of this article for this amazing material

Musim sejuk yang kejam menanti di Wall Street apabila hutang pandemik tiba


Check out our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/