Musk memulakan pemilikan Twitternya dengan tembakan, mengisytiharkan ‘burung itu dibebaskan’

  • Musk berkata “burung itu dibebaskan” selepas perjanjian $44 bilion
  • Musk memecat CEO Twitter, CFO, ketua polisi
  • Sesetengah pengguna Twitter menyatakan kesediaan untuk pergi
  • Tinjauan pendapat menunjukkan kebimbangan pekerjaan pekerja
  • EU memberi amaran: “Burung ini akan terbang mengikut peraturan kami”

28 Okt (Reuters) – Elon Musk telah mengambil alih pemilikan Twitter Inc (TWTR.N) dengan kecekapan kejam, memecat eksekutif tertinggi tetapi memberikan sedikit kejelasan tentang bagaimana dia akan mencapai cita-cita yang telah digariskan untuk platform media sosial yang berpengaruh.

“Burung itu dibebaskan,” dia tweet selepas dia menyelesaikan pemerolehan $44 bilion pada hari Khamis, merujuk logo burung Twitter dalam anggukan jelas keinginannya untuk melihat syarikat itu mempunyai lebih sedikit had pada kandungan yang boleh disiarkan.

Ketua Pegawai Eksekutif pembuat kereta elektrik Tesla Inc (TSLA.O) dan ahli mutlak kebebasan bersuara yang menggambarkan diri, bagaimanapun, juga berkata beliau mahu menghalang platform daripada menjadi ruang gema untuk kebencian dan perpecahan.

Matlamat lain termasuk ingin “mengalahkan” bot spam di Twitter dan menjadikan algoritma yang menentukan cara kandungan dipersembahkan kepada penggunanya tersedia secara terbuka.

Namun Musk tidak menawarkan butiran tentang bagaimana dia akan mencapai semua ini dan siapa yang akan mengendalikan syarikat itu. Dia berkata dia merancang untuk memotong pekerjaan, menyebabkan 7,500 pekerja Twitter bimbang tentang masa depan mereka. Dia juga berkata pada hari Khamis dia tidak membeli Twitter untuk membuat lebih banyak wang tetapi “untuk cuba membantu manusia, yang saya sayangi.”

Dalam tinjauan pendapat yang sedang dijalankan pada aplikasi pemesejan Buta tentang sama ada pekerja Twitter akan diambil bekerja dalam syarikat itu dalam masa tiga bulan, kurang daripada 10% mengundi “ya.” Daripada 266 peserta, 38% berkata “Tidak” dan lebih 55% memilih pilihan “popcorn”. Blind membenarkan pemesejan tanpa nama oleh pekerja untuk menyampaikan rungutan mereka di mana orang ramai boleh mendaftar dengan e-mel korporat mereka.

Musk memecat Ketua Eksekutif Twitter Parag Agrawal, Ketua Pegawai Kewangan Ned Segal dan ketua hal ehwal undang-undang dan dasar Vijaya Gadde, menurut orang yang mengetahui perkara itu. Dia telah menuduh mereka mengelirukan dia dan pelabur Twitter mengenai jumlah akaun palsu di platform.

Agrawal dan Segal berada di ibu pejabat Twitter di San Francisco apabila perjanjian itu ditutup dan diiringi keluar, tambah sumber itu.

Musk, yang juga mengendalikan syarikat roket SpaceX, merancang untuk menjadi Ketua Pegawai Eksekutif Twitter selepas melengkapkan pengambilalihan dan juga merancang untuk membatalkan larangan kekal ke atas pengguna, lapor Bloomberg, memetik seseorang yang biasa dengan perkara itu.

Twitter, Musk dan para eksekutif tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

‘KETUA TWIT’

Sebelum menutup perjanjian itu, Musk masuk ke ibu pejabat Twitter pada hari Rabu dengan senyuman lebar dan tenggelam porselin, kemudian tweet “biarkan itu tenggelam.” Dia menukar perihalan profil Twitternya kepada “Chief Twit.”

Dia juga cuba menenangkan kebimbangan pekerja bahawa pemberhentian besar-besaran akan datang dan memberi jaminan kepada pengiklan bahawa kritikannya yang lalu terhadap peraturan penyederhanaan kandungan Twitter tidak akan menjejaskan daya tarikannya.

“Twitter jelas tidak boleh menjadi pemandangan neraka yang percuma untuk semua, di mana apa sahaja boleh dikatakan tanpa akibat!” Musk berkata dalam surat terbuka kepada pengiklan pada hari Khamis.

Apabila berita mengenai perjanjian itu tersebar, beberapa pengguna Twitter dengan pantas menyatakan kesediaan mereka untuk pergi.

“Saya dengan senang hati akan pergi dalam sekejap jika Musk, well, bertindak seperti yang kita semua harapkan,” kata seorang pengguna dengan akaun @mustlovedogsxo.

Pengawal selia Eropah juga mengulangi amaran lalu bahawa, di bawah kepimpinan Musk, Twitter mesti mematuhi Akta Perkhidmatan Digital rantau ini, yang mengenakan denda yang tinggi kepada syarikat jika mereka tidak mengawal kandungan haram.

“Di Eropah, burung itu akan terbang mengikut peraturan EU kami,” kata ketua industri EU Thierry Breton pada pagi Jumaat, menyiarkan dalam jawapan sendiri video pendek Breton dan Musk selepas pertemuan mereka Mei lalu.

Sebagai tanda cabaran yang akan datang, pelakon Bollywood Kangana Ranaut, yang diharamkan daripada Twitter tahun lepas kerana melanggar peraturannya mengenai kelakuan penuh kebencian dan kesat, memuji pengambilalihan Musk di Instagram dan berkongsi permintaan daripada peminat supaya akaunnya dipulihkan.

Musk juga berkata pada Mei dia akan membatalkan larangan ke atas Donald Trump, yang disingkirkan selepas serangan ke atas Capitol AS. Bekas presiden AS itu berkata dia tidak akan kembali ke platform itu dan sebaliknya telah melancarkan aplikasi media sosialnya sendiri, Truth Social.

Seorang wakil untuk Trump tidak segera menjawab permintaan Reuters untuk mendapatkan komen.

Musk telah menyatakan bahawa dia melihat Twitter sebagai asas untuk mencipta “aplikasi super” yang menawarkan segala-galanya daripada pemindahan wang kepada membeli-belah dan pengangkutan.

Tetapi Twitter sedang bergelut untuk melibatkan penggunanya yang paling aktif yang penting untuk perniagaan. “Pengetweet berat” ini menyumbang kurang daripada 10% pengguna keseluruhan bulanan tetapi menjana 90% daripada semua tweet dan separuh daripada hasil global.

SAGA

Perjalanan perjanjian itu untuk membuahkan hasil penuh dengan liku-liku yang menimbulkan keraguan sama ada ia akan berlaku sama sekali. Ia bermula pada 4 April, apabila Musk mendedahkan 9.2% kepentingan Twitter, menjadi pemegang saham terbesar syarikat itu.

Orang terkaya di dunia itu kemudiannya bersetuju untuk menyertai lembaga Twitter, hanya untuk menolak pada saat-saat akhir dan menawarkan untuk membeli syarikat itu sebaliknya dengan harga $54.20 sesaham, tawaran yang dianggap Twitter mungkin satu lagi jenaka ganja Musk.

Tawaran Musk adalah nyata, dan dalam tempoh hanya satu hujung minggu kemudian pada bulan April, kedua-dua pihak mencapai kesepakatan pada harga yang dicadangkan. Ini berlaku tanpa Musk menjalankan sebarang usaha wajar terhadap maklumat sulit syarikat.

Pada minggu-minggu berikutnya, Musk berfikir dua kali. Dia mengadu secara terbuka tentang akaun spam Twitter dan peguamnya kemudian menuduh Twitter tidak mematuhi permintaannya untuk mendapatkan maklumat mengenai perkara itu.

Kekejaman itu mengakibatkan Musk memberitahu Twitter pada 8 Julai bahawa dia menamatkan perjanjian itu. Empat hari kemudian, Twitter menyaman Musk untuk memaksanya menyelesaikan pemerolehan itu.

Pada masa itu, pasaran saham telah merudum berikutan kebimbangan mengenai potensi kemelesetan. Twitter menuduh Musk penyesalan pembeli, dengan alasan dia mahu keluar dari perjanjian itu kerana dia fikir dia terlebih bayar.

Kebanyakan penganalisis undang-undang berkata Twitter mempunyai hujah yang paling kuat dan mungkin akan diguna pakai di mahkamah.

Pada 4 Okt, sebaik Musk ditetapkan untuk dilucutkan jawatan oleh peguam Twitter, dia melakukan pusingan U lagi, menawarkan untuk menyelesaikan perjanjian itu seperti yang dijanjikan. Dia berjaya melakukannya, hanya sehari lebih awal daripada tarikh akhir yang diberikan oleh hakim untuk mengelak daripada pergi ke perbicaraan.

Saham Twitter mengakhiri dagangan pada Khamis naik 0.3% pada $53.86, tepat di bawah harga yang dipersetujui. Saham itu akan dinyahsenarai daripada Bursa Saham New York pada hari Jumaat.

Grafik Reuters Grafik Reuters

Laporan oleh Sheila Dang dan Greg Roumeliotis di New York; Laporan tambahan oleh Tanvi Mehta di New Delhi dan Miyoung Kim di Singapura; Penyuntingan oleh Nick Zieminski, Edwina Gibbs dan Matt Scuffham

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would love to thank the author of this post for this amazing content

Musk memulakan pemilikan Twitternya dengan tembakan, mengisytiharkan ‘burung itu dibebaskan’


You can find our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/