Musk mengambil 9% kepentingan dalam Twitter untuk menjadi pemegang saham teratas, memulakan tinjauan pendapat pada butang edit

  • Pegangan bernilai kira-kira $3 bilion
  • Saham Twitter melonjak 27% untuk ditutup pada $49.97
  • Sambutan kuat terhadap tinjauan pendapat Musk pada butang edit

4 April (Reuters) – Tesla Inc (TSLA.O) bos Elon Musk pada hari Isnin mendedahkan 9.2% kepentingan dalam Twitter Inc (TWTR.N)bernilai hampir $3 bilion, menjadikannya pemegang saham terbesar tapak blog mikro dan mencetuskan kenaikan lebih daripada 27% dalam saham syarikat.

Tindakan Musk, yang didedahkan dalam pemfailan kawal selia, muncul selepas tweetnya bahawa dia memberi “pemikiran serius” untuk membina platform media sosial baharu, sambil mempersoalkan komitmen Twitter terhadap kebebasan bersuara.

Beliau juga memulakan a tinjauan pendapat bertanya kepada pengguna Twitter jika mereka mahukan butang edit, ciri yang telah lama ditunggu-tunggu di mana platform media sosial telah berfungsi. Ia diikuti oleh Ketua Eksekutif Parag Agrawal menggesa pengguna untuk “mengundi dengan berhati-hati”.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Dalam masa kurang daripada tiga jam selepas memulakan tinjauan pendapat, lebih daripada 1.2 juta pengguna mengundi, dengan lebih 75% daripada mereka menyokong pilihan edit.

Minggu lalu, dalam tinjauan pendapat lain, Musk telah bertanya sama ada alogritma Twitter harus menjadi sumber terbuka. Lebih daripada 82% pengguna berkata ya, manakala bekas Ketua Pegawai Eksekutif Jack Dorsey berkata, “pilihan algoritma mana yang hendak digunakan (atau tidak) harus terbuka kepada semua orang.”

Seorang pengguna Twitter yang prolifik, Musk mempunyai lebih 80 juta pengikut sejak menyertai laman web itu pada 2009 dan telah menggunakan platform itu untuk membuat beberapa pengumuman, termasuk mengusik perjanjian go-private untuk Tesla yang menyebabkan dia berada dalam air panas dengan pengawal selia.

Walau bagaimanapun, sejak akhir-akhir ini, orang terkaya di dunia telah mengkritik platform media sosial dan dasarnya, dan baru-baru ini menjalankan tinjauan pendapat Twitter bertanya kepada pengguna jika mereka percaya platform itu mematuhi prinsip kebebasan bersuara, yang lebih 70% mengundi “tidak” .” baca lagi

Pada bulan Disember, Musk mengeluarkan meme yang membandingkan CEO Agrawal dengan diktator Soviet Joseph Stalin dan menunjukkan Jack Dorsey sebagai sekutu rapat yang kemudiannya dihukum bunuh.

Keputusan suku tahunan terkini Twitter dan penambahan pengguna yang lebih rendah daripada jangkaan telah menimbulkan keraguan tentang prospek pertumbuhannya, walaupun ia meneruskan projek besar seperti bilik sembang audio dan surat berita untuk menamatkan genangan yang telah lama berjalan.

“Ia menghantar mesej ke Twitter … mempunyai kepentingan yang bermakna dalam syarikat itu akan memastikan mereka sentiasa bersedia, kerana kepentingan pasif itu boleh menjadi pegangan aktif dengan cepat,” kata Thomas Hayes, ahli pengurusan di Great Hill Capital LLC.

Musk – yang, menurut Forbes, mempunyai nilai bersih kira-kira $300 bilion – telah mengurangkan pegangannya dalam Tesla sejak November, apabila dia berkata dia akan menurunkan 10% daripada pegangannya dalam pembuat kereta elektrik itu. Dia telah menjual saham bernilai $16.4 bilion sejak itu.

Pemfailan kawal selia pada hari Isnin menunjukkan Musk memiliki 73.5 juta saham Twitter, yang dipegang oleh Elon Musk Revocable Trust, yang mana beliau adalah pemegang amanah tunggal. Vanguard ialah pemegang saham kedua terbesar Twitter, dengan 8.79% kepentingan, menurut data Refinitiv.

Saham Twitter meningkat 27.1% pada hari Isnin untuk ditutup pada $49.97. Saham itu, yang telah jatuh 38% dalam tempoh 12 bulan lalu hingga penutupan Jumaat, pada hari Isnin menambah sebanyak $8.38 bilion kepada permodalan pasarannya, yang kini berjumlah $39.3 bilion.

BELI?

“Pelaburan sebenar Musk adalah peratusan yang sangat kecil daripada kekayaannya dan pembelian habis-habisan tidak boleh diketepikan,” tulis penganalisis CFRA Research Angelo Zino dalam nota pelanggan.

Pegangan dalam Twitter lebih berkemungkinan menghasilkan hasil positif bagi pemegang saham berbanding negatif, kata Ryan Jacob, ketua pegawai eksekutif Jacob Asset Management, yang berkata Twitter adalah salah satu pegangan terbesar dana.

“Jika (Musk) memutuskan untuk mengambil kedudukan aktif dan Twitter menjadi peribadi, ia mungkin akan berada pada harga yang lebih tinggi daripada sekarang,” katanya. “Jika ia menarik minat syarikat lain (untuk memperoleh Twitter), ia mungkin akan berada pada harga yang lebih tinggi daripada sekarang.”

Musk sebelum ini telah membuat pelaburan peringkat awal dalam syarikat, termasuk pemproses pembayaran dalam talian Stripe Inc dan firma kecerdasan buatan Vicarious.

Beliau juga merupakan pengasas dan ketua pegawai eksekutif SpaceX, dan mengetuai syarikat permulaan cip otak Neuralink dan firma infrastruktur Syarikat Boring.

Twitter menjadi sasaran pelabur aktivis Elliott Management Corp pada tahun 2020, apabila dana lindung nilai berhujah bahawa bos dan pengasas bersama syarikat rangkaian sosial itu, Jack Dorsey, tidak memberi perhatian terlalu banyak kepada Twitter sambil menjalankan apa yang kemudiannya dipanggil Square Inc. (SQ.N).

Dorsey, yang memiliki kepentingan lebih daripada 2% dalam Twitter, meletak jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif dan pengerusi pada November tahun lepas, menyerahkan tampuk kepada veteran syarikat Parag Agrawal.

Sementara itu, Musk dan Dorsey telah menemui beberapa titik persamaan dalam menolak apa yang dipanggil Web3, istilah yang tidak jelas untuk versi utopia internet yang tidak berpusat. baca lagi

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Nivedita Balu, Eva Mathews, Akash Sriram, Praveen Paramasivam dan Maria Ponnezhath di Bengaluru; Laporan tambahan oleh Sheila Dang di Dallas dan Hyun Joo Jin di San Francisco; Penyuntingan oleh Anil D’Silva, Matthew Lewis, Rashmi Aich dan Arun Koyyur

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.We wish to give thanks to the author of this write-up for this amazing web content

Musk mengambil 9% kepentingan dalam Twitter untuk menjadi pemegang saham teratas, memulakan tinjauan pendapat pada butang edit


You can find our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/