Musk menggoda sistem pengesahan Twitter baharu. Sesetengah dengan cek biru kelihatan merah.

Pengkritik Twitter Elon Musk pengambilalihan mengatakan sebarang rancangan untuk mengenakan bayaran kepada pengguna untuk pengesahan identiti boleh menjadikan maklumat di tapak kurang boleh dipercayai dan lebih terdedah kepada manipulasi — merendahkan nilai syarikat.

Pada masa ini, pengguna terkenal boleh menerima pengesahan secara percuma dengan syarat mereka memenuhi beberapa siri kelayakan.

Musk muncul mengesahkan khabar angin Selasa mengenai rancangan untuk mengenakan bayaran kepada pengguna untuk menjamin ketulenan akaun mereka.

“Sistem tuan & petani semasa Twitter untuk siapa yang mempunyai atau tidak mempunyai tanda semak biru adalah lembu***. Kuasa kepada rakyat! Biru untuk $8/bulan.” Musk tweeted, menambah dalam a benang“Ini juga akan memberikan Twitter aliran pendapatan untuk memberi ganjaran kepada pencipta kandungan.”

Awal hari Selasa, Musk menjawab jawatan oleh pengarang Stephen King, yang terancam untuk keluar daripada perkhidmatan jika dia dikenakan bayaran bulanan $20 yang dilaporkan untuk cek birunya. “Jika itu dimulakan, saya akan pergi seperti Enron,” tulis King.

“Kami perlu membayar bil entah bagaimana! Twitter tidak boleh bergantung sepenuhnya kepada pengiklan,” Musk menjawab. “Bagaimana dengan $8?”

Pelabur teknologi Jason Calacanis, yang pada satu ketika membantu Musk mengumpul wang untuk pembelian dan jenaka dalam bio Twitternya bahawa dia adalah ketua pegawai meme syarikat, telah berhujah mengembangkan pengesahan akan menambah baik tapak.

“Memiliki lebih ramai orang yang disahkan di Twitter, sambil mengalih keluar tentera bot, adalah jalan terpantas untuk menjadikan platform lebih selamat & lebih boleh digunakan untuk semua orang,” Calacanis tweeted Isnin.

“Ini bukan satu-satunya cara untuk menjadikan Twitter lebih selamat & lebih boleh digunakan, tetapi ia akan memberi impak yang cepat dan dramatik,” tambahnya.

Jeff Jarvis, pengguna Twitter prolifik yang mengajar di Sekolah Siswazah Kewartawanan CUNY dan mengkaji cara maklumat bergerak dalam era digital, bimbang rancangan sedemikian boleh menjadi bumerang. Dia adalah sebahagian daripada paduan suara yang mengatakan idea itu adalah idea yang tidak baik — untuk kedua-dua pengguna dan syarikat.

“Setiap pelawak, pemasar dan propagandis yang kurang ajar akan membeli tanda semak biru dan oleh itu merendahkan sepenuhnya tanda semak biru itu. Dan Musk tidak akan mempunyai apa-apa lagi untuk dijual,” kata Jarvis kepada NBC News, merujuk kepada potensi cek itu bertukar menjadi pilihan bayar untuk bermain.

Kira-kira satu perempat daripada Orang dewasa AS menggunakan Twitter, menurut kajian baru-baru ini oleh Pusat Penyelidikan Pew, dan pengaruhnya mungkin lebih besar: Perbualan mengenai perkhidmatan membentuk latar belakang perdebatan politik dan budaya yang mendominasi kitaran berita setiap hari. Kebanyakan nilainya datang daripada kebolehpercayaan beritanya — kenyataan yang dibuat oleh syarikat, selebriti, pegawai yang dipilih dan wartawan yang membuat liputan. Dan nilai itu sebahagian besarnya bergantung pada sistem pengesahan yang telah dibina oleh syarikat.

James Ball, editor global The Bureau of Investigative Journalism, juga berhujah menentang pelan pengesahan berbayar itu. Dalam sekeping Isnin untuk Negarawan Baru Britain, dia teringat telah menyamar sebagai akaun Twitter palsu sebelum dia disahkan.

“Tanpa cara percuma untuk akaun terkenal mengesahkan ia adalah benar, adalah lebih mudah untuk akaun palsu yang menyamar sebagai bank, agensi kerajaan atau orang terkenal untuk memperdaya pengguna yang tidak bersalah dan menyebarkan berita palsu,” tulisnya, sambil menambah bahawa ketiadaan terhad dan pengesahan percuma, akan menjadikan Twitter sebagai “syurga penggodam.”

Yang lain berkata mereka akan mengalu-alukan perubahan itu.

“Saya fikir ini idea yang baik, dan akan membayar,” tweet Scott Gallowayseorang profesor pemasaran Universiti New York dan pengguna aktif tapak tersebut.

“Saya akan jika SEMUA wang pergi ke amal,” pemuzik John Michie tweeted.

Ada yang berkata mereka akan mempertimbangkan langganan untuk menggunakan Twitter tetapi tidak masuk akal untuk melakukannya secara khusus untuk pengesahan. Pada hari Selasa, Musk berkata sistem baharu itu akan memberi mereka yang membayar “keutamaan dalam balasan, sebutan & carian,” iklan yang lebih sedikit dan keupayaan untuk menyiarkan video panjang.

Marcus Hutchins, seorang penyelidik keselamatan British yang terkenal di platform dan berkata di platform dia akan “dengan senang hati membayar untuk Twitter,” tetapi dia menambah, “Jika ia mengenai menyerlahkan akaun yang terkenal, maka membenarkan orang ramai membelinya melemahkan perkara itu.”

Terdapat dilaporkan sekurang-kurangnya 400,000 pengguna yang disahkan pada platform. Syarikat itu, yang tidak menjawab permintaan untuk komen pada hari Isnin, melancarkan perkhidmatan langganan $4.99 sebulan untuk faedah tertentu, tetapi bukan pengesahan, pada Jun 2021.

Pelan pengesahan berpotensi adalah berita terkini mengenai pengambilalihan Twitter oleh Musk untuk menarik perhatian ramai.

Penyebaran maklumat salah dalam era media sosial terus membentuk semula dialog budaya dan politik, dengan ramai pemerhati memberi amaran tentang akibat jika ia dibiarkan tanpa kawalan.

Musk telah menyemarakkan api itu sendiri, yang terbaru oleh tweet dan kemudian memadam pautan pada hujung minggu ke laman web konspirasi yang diketahui menerbitkan dakwaan tidak berasas mengenai serangan minggu lepas ke atas Paul Pelosisuami kepada Speaker Dewan Rakyat Nancy Pelosi, D-Calif.

Soalan kekal tentang cara pelan pengesahan langganan akan memberi kesan kepada pegawai dan agensi kerajaan, termasuk pejabat pilihan raya, yang menggunakan perkhidmatan itu untuk mengedarkan maklumat kritikal dengan cepat kepada orang ramai.

Rep. Brad Sherman, seorang Demokrat yang mewakili sebuah daerah di utara Los Angeles, berkata dia tidak fikir dia akan membayar yuran untuk mengekalkan status pengesahannya dan bahawa dia merasakan perjanjian sedemikian boleh menjadi satu bentuk pemerasan untuk orang di mata awam.

“Dia benar-benar mengatakan bahawa saya lebih baik mendapatkan cek biru atau saya akan kelihatan seperti seorang penipu,” katanya. “Ini bukan percubaan untuk mendapatkan balik kos. Ini adalah percubaan untuk menjadikan pencegahan penipuan sebagai pusat keuntungan. Hanya kerana dia terlebih bayar untuk Twitter tidak bermakna saya perlu membayar lebih untuk pengesahan.”

Ada yang menyatakan bahawa sistem pengesahan Twitter juga berfungsi sebagai langkah perlindungan diri untuk syarikat itu. Tony La Russa, kemudian pengurus St. Louis Cardinals, menyaman perkhidmatan itu pada tahun 2009, sebagai contoh, selepas pengguna mencipta akaun palsu dengan namanya. Bulan berikutnya, Twitter melancarkan versi beta ciri akaun yang disahkan.

“Pemeriksaan itu meningkatkan kredibiliti dan kebenaran kepakaran dalam ekosistem Twitter,” kata Jarvis. “Jika Twitter adalah pengalaman yang menyedihkan, orang ramai tidak akan menggunakannya dan pengiklan tidak akan mahu berada di sana.”

Musk baru-baru ini berusaha untuk meyakinkan pengiklan bahawa Twitter akan kekal destinasi yang menarik minat mereka.

Tidak jelas berapa banyak pengecasan pengguna yang disahkan akan memberi manfaat kepada syarikat.

Sarah T. Roberts, seorang profesor kajian maklumat di UCLA yang merupakan bekas pekerja Twitter, berkata dia tidak fikir ia akan membantu kewangan syarikat dengan ketara.

“Ia adalah tempat yang sangat pelik untuk mendapatkan wang,” katanya. “Ia agak buta terhadap nilai yang dibawa oleh pengguna berprofil tinggi tertentu ke Twitter. Dan ia memperkayakan pengalaman, dan anda akan meminta mereka membayar untuk keistimewaan itu?”

Semasa dia berada di Twitter, Roberts adalah sebahagian daripada pasukan yang membantu syarikat menyederhanakan maklumat kesihatan. Dia pergi lebih awal pada 2022, selepas kurang setahun. Dia berkata dia mula menghargai penyelidikan dan kerja yang telah dilakukan ke dalam sistem syarikat dan berkata adalah bodoh untuk mengubah sesuatu tanpa mengkajinya atau berbuat demikian di bawah pengaruh orang luar yang mempunyai sedikit pengetahuan tentang syarikat itu.

“Twitter mempunyai ramai, ramai orang yang bekerja pada isu seperti reka bentuk antara muka pengguna dan inovasi, mengujinya dengan kumpulan pengguna, dan orang yang pakar dalam bekerja dengan VIT – pengguna Twitter yang sangat penting,” katanya.

“Itu bukan bermakna kepimpinan baharu tidak sepatutnya memikirkan semula sebahagian daripada mereka, tetapi ia adalah cara yang agak pelik untuk melakukannya, untuk bertanya kepada orang rawak di Twitter, yang merupakan pangkalan peminat anda, tentang reka bentuk dan rancangan pengewangan yang rumit ini.”

Roberts berkata dia telah mendengar daripada ramai bekas rakan sekerja yang masih di Twitter yang tertekan dengan prospek misi syarikat itu berubah dengan begitu pantas dan berpotensi secara serampangan.

“Secara keseluruhannya ia adalah mimpi ngeri,” katanya. “Semua orang cuba untuk berjaya.”We would like to thank the author of this post for this outstanding content

Musk menggoda sistem pengesahan Twitter baharu. Sesetengah dengan cek biru kelihatan merah.


Discover our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/