‘Muzik Telah Berhenti’: Firma Crypto Gempa Apabila Harga Jatuh

SAN FRANCISCO — Tiada siapa yang mahu terlepas daripada mania mata wang kripto.

Sepanjang dua tahun lepas, sebagai harga Bitcoin dan mata wang maya lain melonjak, syarikat permulaan kripto berkembang pesat. Syarikat yang memasarkan syiling digital kepada pelabur membanjiri gelombang udara dengan iklan TV, operasi pinjaman model baharu menawarkan kadar faedah setinggi langit untuk deposit kripto dan pertukaran seperti Coinbase yang membolehkan pelabur berdagang aset digital meneruskan pengambilan pekerja.

Industri global bernilai ratusan bilion dolar meningkat hampir dalam sekelip mata. Sekarang ia runtuh.

Selepas minggu harga mata wang kripto menjunam, Coinbase berkata pada hari Selasa bahawa ia adalah memotong 18 peratus pekerjanya, selepas pemberhentian di syarikat crypto lain seperti Gemini, BlockFi dan Crypto.com. Pemula berprofil tinggi seperti Makmal Terraform telah meletup, menghapuskan pelaburan bertahun-tahun. Pada hari Ahad, sebuah bank kripto eksperimen, Celciussecara tiba-tiba menghentikan pengeluaran.

Penarikan semula dalam ekosistem kripto menggambarkan ketidakpastian struktur yang dibina di sekeliling aset digital berisiko dan tidak terkawal ini. Jumlah nilai pasaran mata wang kripto mempunyai turun kira-kira 65 peratus sejak musim luruh, dan penganalisis meramalkan penjualan akan berterusan. Harga saham syarikat crypto telah meningkat, peniaga runcit melarikan diri dan eksekutif industri meramalkan kemerosotan yang berpanjangan yang boleh meletakkan lebih banyak syarikat dalam bahaya.

“Arus pasang surut dalam crypto, dan kami melihat bahawa banyak perniagaan dan platform ini bertumpu pada asas yang goyah dan tidak mampan,” kata Lee Reiners, bekas pegawai Rizab Persekutuan yang mengajar di Sekolah Undang-undang Universiti Duke. “Muzik telah berhenti.”

Mata wang kripto ialah syiling digital yang ditukar menggunakan rangkaian komputer yang mengesahkan transaksi, bukannya entiti berpusat seperti bank. Selama bertahun-tahun, mereka telah dipasarkan sebagai lindung nilai terhadap inflasi yang disebabkan oleh bank pusat membanjiri ekonomi dengan wang. Bitcoin, mata wang kripto yang paling berharga, mempunyai had terbina dalam untuk bekalannya.

Tetapi sekarang dengan saham runtuh, kadar faedah melambung tinggi dan inflasi tinggi, harga mata wang kripto juga merudum, menunjukkan ia telah terikat dengan pasaran keseluruhan. Dan apabila orang ramai menarik diri daripada pelaburan kripto, aliran keluar mendedahkan asas yang tidak stabil bagi kebanyakan syarikat paling popular dalam industri.

Lebih daripada 62 syarikat permulaan crypto kini bernilai $1 bilion atau lebih, menurut CB Insights, sebuah firma yang menjejaki pembiayaan swasta. Tahun lepas, industri menerima lebih daripada $25 bilion dalam pembiayaan teroka merentas kira-kira 1,700 tawaran, menurut penyelidikan dari The Block. OpenSea, pasaran terbesar untuk imej digital unik yang dikenali sebagai token tidak boleh kulat, mencapai penilaian $13 bilion yang mengejutkan. Dan bank Wall Street seperti JPMorgan Chase, yang sebelum ini menolak aset kripto, dan syarikat Fortune 500 seperti PayPal melancarkan tawaran kripto.

Kebanyakan syarikat ini dilengkapi untuk bertahan dalam kemerosotan harga mata wang kripto. Tetapi pemotongan mungkin berterusan apabila mereka menyesuaikan strategi mereka selepas bertahun-tahun pertumbuhan yang berlebihan. Antara yang paling terdedah mungkin ialah syarikat baru yang melancarkan mata wang kripto mereka sendiri, kerana harga menjunam di seluruh papan.

Beberapa pakar industri telah lama berkata pertumbuhan meriah dalam dua tahun lepas tidak akan kekal selama-lamanya, membandingkannya dengan ledakan dot-com lewat 1990-an. Pada masa itu, berpuluh-puluh syarikat dot-com menjadi awam di tengah-tengah histeria atas janji awal internet, walaupun hanya sedikit daripada mereka yang menjana pendapatan. Bila keyakinan hilang pada awal tahun 2000-anbanyak dot-com menjadi bangkrut, meninggalkan hanya yang terbesar — ​​seperti eBay, Amazon dan Yahoo — berdiri.

Kali ini, pelabur meramalkan akan ada lebih ramai yang terselamat. “Anda pastinya mempunyai beberapa syarikat yang overhyped yang tidak mempunyai asas,” kata Mike Jones, pelabur di firma teroka Science Inc. “Tetapi anda juga mempunyai beberapa syarikat yang benar-benar kukuh yang berdagang jauh di bawah yang sepatutnya.”

Terdapat tanda amaran bahawa beberapa syarikat crypto tidak mampan. Skeptik telah menegaskan bahawa banyak firma paling popular menawarkan produk yang disokong oleh kejuruteraan kewangan yang berisiko.

Terraform Labs, sebagai contoh, menawarkan TerraUSD, yang dipanggil stablecoin dengan nilai tetap yang dikaitkan dengan dolar AS. Syiling itu digembar-gemburkan oleh pengasasnya, Do Kwon, yang mengumpul lebih daripada $200 juta daripada major firma pelaburan seperti Lightspeed Venture Partners dan Galaxy Digital, walaupun pengkritik memberi amaran bahawa projek itu tidak stabil.

Harga syiling itu dikaitkan secara algoritma dengan mata wang kripto kakak, Luna. Apabila harga Luna menjunam pada bulan Mei, TerraUSD jatuh seiring — “lingkaran kematian” yang menggugat kestabilan pasaran yang lebih luas dan menjerumuskan beberapa pelabur ke dalam kehancuran kewangan.

Minggu ini, pengumuman Celsius bahawa ia membekukan pengeluaran mempunyai kesan yang sama. Celsius telah memasarkan perkhidmatan pinjaman seperti bank secara agresif kepada pelanggan, menjanjikan hasil setinggi 18 peratus jika mereka mendepositkan pegangan kripto mereka dengan syarikat itu.

Selama berbulan-bulan, pengkritik tertanya-tanya bagaimana Celsius boleh mengekalkan hasil yang tinggi tanpa meletakkan dana pendepositnya dalam bahaya melalui pelaburan berisiko. Syarikat menarik perhatian daripada beberapa pengawal selia negeri. Akhirnya, penurunan harga kripto nampaknya meletakkan syarikat di bawah tekanan yang lebih daripada yang boleh ditahan.

Dengan harga Bitcoin jatuh, Celsius mengumumkan pada hari Ahad bahawa ia membekukan pengeluaran “kerana keadaan pasaran yang melampau.” Syarikat itu tidak menjawab permintaan untuk komen.

Ketidakstabilan pasaran juga telah mencetuskan krisis di Coinbase, bursa kripto AS terbesar. Antara penghujung 2021 dan akhir Mac, Coinbase kehilangan 2.2 juta pelanggan aktif, atau 19 peratus daripada jumlahnya, apabila harga kripto jatuh. Hasil bersih syarikat dalam tiga bulan pertama tahun itu menyusut 27 peratus daripada tahun sebelumnya, kepada $1.2 bilion. Harga sahamnya telah menjunam 84 peratus sejak itu diumumkan pada tahun lepas.

Bulan ini, Coinbase berkata ia akan membatalkan tawaran kerja dan melanjutkan pembekuan pengambilan pekerja untuk melawan kegawatan ekonomi. Pada hari Selasa, ia berkata ia akan mengurangkan kira-kira 1,100 pekerja.

Brian Armstrong, ketua eksekutif Coinbase, memaklumkan pekerja tentang pemberhentian di Satu nota pada pagi Selasa, mengatakan syarikat itu “berkembang terlalu cepat” apabila produk crypto menjadi popular.

“Sekarang jelas kepada saya bahawa kami terlalu banyak mengupah,” tulisnya. Jurucakap Coinbase enggan mengulas.

“Ia telah berkembang pada semua kos sejak beberapa tahun kebelakangan ini,” kata Ryan Coyne, yang meliputi syarikat kripto dan teknologi kewangan di Kumpulan Mizuho. “Ia kini bertukar kepada pertumbuhan yang menguntungkan.”

Gemini, bursa crypto yang diketuai oleh jutawan Tyler dan Cameron Winklevoss, juga mengumumkan bulan ini bahawa ia telah memberhentikan 10 peratus tenaga kerjanya. Didalam memo kepada kakitangan, kembar Winklevoss berkata industri itu telah memasuki “musim sejuk crypto.”

Tetapi mereka juga menyatakan keyakinan tentang masa depan industri. “Revolusi crypto sedang berjalan dengan baik dan impaknya akan terus mendalam,” tulis mereka dalam memo. “Tetapi trajektorinya tidak berubah secara beransur-ansur atau boleh diramalkan.”

Tahun lepas, bursa Crypto.com yang berpangkalan di Singapura menyiarkan TV yang kini terkenal komersial membintangi pelakon Matt Damon, yang mengisytiharkan bahawa “nasib memihak kepada yang berani” kerana dia menggalakkan pelabur untuk meletakkan wang mereka dalam pasaran crypto. Minggu lepas, ketua eksekutif Crypto.com diumumkan bahawa dia telah memberhentikan 5 peratus kakitangan, atau 260 orang. Pada hari Isnin, BlockFi, operasi pinjaman kripto, berkata ia telah mengurangkan kakitangannya sebanyak kira-kira 20 peratus.

Gemini dan BlockFi enggan mengulas. Jurucakap Crypto.com berkata syarikat itu tetap fokus pada “melabur sumber ke dalam produk dan keupayaan kejuruteraan untuk membangunkan produk bertaraf dunia.”

Mata wang kripto telah lama tidak menentu dan terdedah kepada kitaran boom-and-bust. Pada tahun 2013, larangan China terhadap Bitcoin menyebabkan harganya jatuh. Pada tahun 2017, percambahan syarikat yang mencipta dan menjual token mereka sendiri membawa kepada peningkatan harga kripto, yang jatuh selepas pengawal selia bertindak keras terhadap apa yang dipanggil tawaran syiling permulaan.

Gelembung ini dibina ke dalam ekosistem, kata peminat crypto. Mereka menarik orang berbakat ke industri, yang terus membina projek berharga. Kebanyakan pembimbing sorak yang paling lantang menggalakkan pelabur untuk “membeli penurunan”, atau melabur lebih banyak apabila harga rendah.

“Kami telah berada dalam lingkaran menurun ini sebelum ini dan pulih,” kata Encik Jones, pelabur Science Inc.. “Kami semua percaya pada asasnya.”

Beberapa syarikat juga tetap menentang. Semasa Permainan 5 perlawanan akhir NBA pada malam Isnin, Coinbase menyiarkan iklan yang merujuk kepada kitaran boom-and-bust melepasi.

“Crypto sudah mati,” ia mengisytiharkan. “Hidup crypto.”We would love to say thanks to the author of this post for this remarkable web content

‘Muzik Telah Berhenti’: Firma Crypto Gempa Apabila Harga Jatuh


Explore our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/