Nasdaq menghentikan IPO syarikat kecil China kerana ia menyiasat kenaikan saham

NEW YORK, 22 Okt (Reuters) – Nasdaq Inc (NDAQ.O) telah meletakkan brek pada persediaan tawaran awam permulaan (IPO) sekurang-kurangnya empat syarikat kecil China sementara ia menyiasat perhimpunan saham jangka pendek firma sedemikian berikutan penampilan sulung mereka, menurut peguam dan jurubank yang bekerja pada pelancaran saham tersebut.

Tindakan pengendali bursa saham itu berlaku di tengah-tengah lonjakan dalam saham syarikat China yang mengumpul jumlah kecil, biasanya $50 juta atau kurang, dalam IPO mereka. Saham-saham ini meningkat sebanyak 2,000% dalam penampilan sulung mereka, hanya untuk merosot pada hari-hari berikutnya, melemahkan pelabur yang cukup berani untuk membuat spekulasi mengenai saham sen.

Douglas Ellenoff, seorang peguam korporat dan sekuriti di Ellenoff Grossman & Schole LLP, berkata beliau dimaklumkan oleh Nasdaq bahawa IPO tertentu tidak akan dibenarkan untuk meneruskan “sehingga mereka menentukan aktiviti perdagangan yang menyimpang dalam penerbit China tertentu awal tahun ini. “

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

“Ini adalah panggilan telefon saat akhir, sama seperti kami fikir kami akan pergi ke suatu tempat dengan tawaran itu,” kata Ellenoff.

Nasdaq mula bertanya soalan kepada penasihat calon IPO kecil China pada pertengahan September. Soalan berkenaan dengan identiti pemegang saham sedia ada mereka, di mana mereka tinggal, berapa banyak mereka melabur dan jika mereka ditawarkan hutang tanpa faedah supaya mereka boleh mengambil bahagian, menurut salah seorang jurubank, Dan McClory, yang merupakan ketua pasaran modal ekuiti di Boustead Securities.

Peguam dan jurubank bercakap kepada Reuters dengan syarat bahawa nama empat syarikat yang IPOnya dihentikan tidak didedahkan.

Tidak jelas tindakan yang akan diambil oleh Nasdaq sebaik sahaja ia menyelesaikan siasatannya dan sama ada semua atau beberapa IPO yang dihentikan akan dibenarkan untuk diteruskan. Jurucakap Nasdaq enggan mengulas.

Tujuh sumber yang bekerja pada IPO syarikat kecil China bercakap kepada Reuters dengan syarat mereka mahupun pelanggan mereka tidak dikenal pasti. Sumber-sumber ini berkata bahawa kenaikan saham sementara itu disebabkan oleh beberapa pelabur luar negara yang menyembunyikan identiti mereka dan mengambil sebahagian besar saham dalam tawaran itu, mewujudkan persepsi bahawa penampilan sulung itu sedang dalam permintaan.

Akibatnya, IPO China di Amerika Syarikat telah kembali tahun ini secara purata sebanyak 426% pada hari pertama dagangan mereka, berbanding dengan 68% untuk semua IPO lain, menurut data daripada Dealogic.

Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) dan pengawal selia kewangan AS yang lain masih belum mengumumkan kes yang berjaya mendakwa skim pam dan pembuangan sedemikian kerana syarikat China dan jurubank luar negara mereka setakat ini berkesan dalam melaksanakannya secara rahsia, tujuh sumber berkata.

Jurucakap SEC tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

LOOPHOLES

Campur tangan Nasdaq menggariskan bagaimana piawaian kecairan yang diterima pakai dalam tempoh tiga tahun lepas untuk mengelakkan manipulasi saham dalam IPO kecil mempunyai kelemahan yang dieksploitasi oleh syarikat China. Peraturan menetapkan bahawa syarikat yang akan diumumkan harus mempunyai sekurang-kurangnya 300 pelabur yang memegang sekurang-kurangnya 100 saham setiap satu, berjumlah minimum $2,500.

Namun keperluan ini tidak mencukupi untuk menghalang manipulasi dagangan dalam beberapa saham sen. Syarikat kecil China telah tertarik dengan bursa Nasdaq dan bukannya Bursa Saham New York kerana syarikat itu secara tradisinya menjadi tempat permulaan teknologi panas panas – imej yang sering cuba ditonjolkan oleh syarikat ini.

“Hampir semua IPO mikrokap ini adalah saham ‘cerita’, di mana penganjur cuba meyakinkan pelabur runcit yang tidak canggih bahawa ini boleh menjadi Moderna seterusnya atau ini boleh menjadi Facebook seterusnya,” kata Jay Ritter, seorang profesor Universiti Florida yang mengkaji IPO. .

Terdapat 57 penyenaraian syarikat kecil China dalam tempoh lima tahun yang lalu, meningkat daripada 17 penyenaraian dalam lima tahun sebelumnya, menurut Dealogic. Setakat tahun ini terdapat sembilan penyenaraian sedemikian walaupun pasaran IPO AS menghadapi kemarau terburuk dalam hampir dua dekad berikutan ketidaktentuan pasaran yang didorong oleh Rizab Persekutuan menaikkan kadar faedah untuk melawan inflasi.

McClory berkata trend itu menyerlahkan keperluan pengawalseliaan yang lebih longgar untuk penyenaraian di Amerika Syarikat berbanding dengan China. “Adalah mustahil bagi syarikat-syarikat ini untuk menyenaraikan daratan di China, dan kini pasaran Hong Kong telah ditutup sepenuhnya juga,” katanya.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Pelaporan oleh Echo Wang di New York Penyuntingan oleh Greg Roumeliotis dan Matthew Lewis

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would like to give thanks to the writer of this write-up for this amazing material

Nasdaq menghentikan IPO syarikat kecil China kerana ia menyiasat kenaikan saham


Discover our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/