Nasihat | 7 cara kemelesetan ekonomi boleh memberi manfaat kepada anda dari segi kewangan

Dalam ucapan perasmiannya yang pertama pada Mac 1933, Presiden Franklin D. Roosevelt berkata: “Jadi, pertama sekali, izinkan saya menegaskan keyakinan saya bahawa satu-satunya perkara yang perlu kita takuti ialah ketakutan itu sendiri.”

Ia adalah Kemelesetan Besar. Kadar pengangguran melebihi 25 peratus. Dianggarkan 12 juta orang kehilangan pekerjaan, kira-kira satu perempat daripada tenaga buruh awam.

“Lebih 11,000 daripada 24,000 bank telah gagal, memusnahkan simpanan pendeposit,” Menurut kepada Arkib Negara.

7 cara untuk mengurangkan hutang kad kredit anda selepas kenaikan kadar Fed

Cepat ke sekarang, dan seburuk-buruk keadaan – kenaikan kadar faedah, inflasi yang tinggi, pasaran saham jatuh — ekonomi tidak meletup seperti yang berlaku semasa Kemurungan Hebat.

Saya perlu mengatakan ini kerana, seperti yang ditunjukkan oleh Roosevelt, ketakutan itu sendiri boleh membawa kepada tindakan yang memburukkan kewangan anda. Walaupun ramai orang terluka, mungkin terdapat cara untuk mengurangkan kelemahan.

Lima sebab mengapa anda tidak perlu membeli rumah sekarang

Berikut adalah tujuh kelebihan jika kita menuju ke arah kemelesetan.

1. Harga perumahan akhirnya boleh turun ke paras yang berpatutan. Ya, kadar gadai janji lebih tinggi, tetapi kelebihannya ialah penjual di banyak pasaran perlu menurunkan harga yang diminta supaya pembeli layak mendapat pinjaman.

Dengan pinjaman murah hilang, akan ada lebih sedikit perang bidaan untuk menaikkan harga rumah.

Kadar gadai janji melepasi 6 peratus buat kali pertama sejak 2008

2. Kadar simpanan meningkat. Sekurang-kurangnya satu sisi cerah Rizab Persekutuan menaikkan kadar untuk melawan inflasi ialah bank membayar lebih banyak orang untuk memegang wang mereka. Kesatuan kredit saya mempunyai tawaran istimewa selama 20 bulan pada sijil yang akan membayar saya 3 peratus hasil peratusan tahunan.

“Ramai bakal penabung mungkin belum menyedari bahawa hasil telah meningkat,” kata Mark Hamrick, penganalisis ekonomi kanan dan ketua biro Washington untuk Bankrate.com.

Pastikan anda membeli-belah, kata Hamrick.

“Mengapa meninggalkan wang di atas meja peribahasa sedangkan anda boleh memilikinya dalam akaun anda? Perkara utama ialah menjadikan ia keutamaan untuk mempunyai akses kepada dana apabila dan jika pembangunan mendesak berlaku,” katanya.

By the way, tidak, awak tidak sepatutnya berhenti menyumbang kepada pelan persaraan anda. Dari segi sejarah, dari masa ke masa, pasaran pulih. Jika anda diikat jamin sekarang, anda akan terlepas pemulihan.

‘Revenge of the Savers’: Kenaikan kadar Fed menawarkan faedah kepada mereka yang berhati-hati

3. Kadar inflasi bon saya mungkin meningkat lebih tinggi. Bon Simpanan Siri I dicipta sebagai lindung nilai terhadap inflasi. Sehingga akhir Oktober, bon membayar 9.62 peratus.

Terdapat dua komponen pulangan untuk bon I – kadar tetap dan kadar inflasi. Kadar tetap, yang sekarang ialah sifar peratus, terpakai untuk hayat bon selama 30 tahun.

6 perkara penting yang perlu diketahui tentang bon diindeks inflasi yang membayar 9.62 peratus

Kadar tetap bon yang baru dibeli dan kadar inflasi separuh tahunan diumumkan oleh Jabatan Perbendaharaan setiap Mei dan November.

Jika inflasi kekal tinggi, bon I mungkin akan membayar lebih pada bulan November.

Untuk membeli bon I elektronik, anda mesti menyediakan akaun di TreasuryDirect.gov. Individu boleh membeli sehingga $10,000 dalam bon elektronik I dalam satu tahun kalendar.

4. Dolar adalah raja. Walaupun banyak yang berubah-ubah, jika anda mempunyai rancangan untuk melancong ke luar negara, dolar anda mungkin pergi lebih jauh. Minggu ini, pound British jatuh kepada satu rendah sepanjang masa berbanding dolar.

Dolar yang melambung tinggi boleh membantu Fed dalam memerangi inflasi

5. Pengangguran masih agak rendah. Orang yang mempunyai pekerjaan dan wang yang terluang boleh berbelanja untuk kemewahan seperti percutian.

Walaupun harga yang lebih tinggi dan kadar faedah yang meningkat, berjuta-juta rakyat Amerika telah melakukan perjalanan santai.

Lebih separuh daripada rakyat Amerika merancang untuk pergi untuk satu atau kedua-dua cuti tahun ini, walaupun tambang penerbangan akan 43 peratus lebih tinggi daripada tahun lepas, menurut Hopperapl tempahan perjalanan.

Bagaimanapun, kadar pengangguran meningkat kepada 3.7 peratus, Menurut kepada Biro Perangkaan Buruh. Jadi, jika anda bimbang tentang keselamatan pekerjaan anda atau kemelesetan, batalkan sahaja rancangan percutian anda untuk 2023.

Perjalanan yang lebih murah akhirnya membuat kemunculan semula

6. Kereta terpakai anda lebih bernilai. Jika anda ingin menaik taraf kepada kereta yang lebih baharu, dan kereta anda berada dalam keadaan yang agak baik, anda akan mendapat lebih banyak untuk pertukaran masuk anda.

Harga kereta dan trak terpakai melonjak 7.8 peratus, menurut data terkini daripada Biro Statistik Buruh AS. Malangnya, harga kereta baharu naik 10 peratus berbanding setahun lalu.

7. Pengampunan pinjaman pelajar akan datang. Roosevelt menggunakan kuasa eksekutifnya untuk berperang melawan kecemasan ekonomi yang mencengkam Amerika Syarikat.

Presiden Biden melakukan sesuatu yang serupa dengan memaafkan hutang pinjaman pelajar untuk membantu peminjam yang bergelut. Biden mengumumkan a program pengampunan sekali sahaja yang akan menghapuskan sehingga $10,000 dalam hutang pinjaman pelajar persekutuan dan sehingga $20,000 untuk penerima Pell Grant bagi individu yang memperoleh $125,000 atau kurang setahun atau kurang daripada $250,000 untuk pasangan suami isteri.

CBO: Rancangan Rumah Putih untuk membatalkan hutang pinjaman pelajar berharga $400 bilion

Pentadbiran Biden juga mengumumkan tahun lepas a penepian terhad masa untuk membantu memaafkan lebih banyak hutang di bawah program Pengampunan Pinjaman Perkhidmatan Awam.

Bertindak cepat untuk mendaftar bagi penepian. Tarikh akhir ialah 31 Oktober.

Sudah tentu, masa adalah sukar – dan bagi sesetengah orang, lebih daripada yang lain. Tetapi ingat bahawa ketakutan tidak akan membantu anda membuat keputusan kewangan yang bijak.

We would like to thank the author of this short article for this outstanding content

Nasihat | 7 cara kemelesetan ekonomi boleh memberi manfaat kepada anda dari segi kewangan


Visit our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/