Negeri New York meluluskan bil elektronik pertama hak pembaikan

Perjuangan untuk hak untuk membaiki telah memperoleh kemenangan besar pada hari Jumaat dengan kematian negeri New York sebuah bil yang memerlukan pengeluar elektronik digital, seperti pengeluar komputer riba dan telefon pintar, untuk menyediakan maklumat diagnostik dan pembaikan kepada pengguna dan kedai pembaikan bebas.

Rang undang-undang itu, yang diluluskan di Senat New York (49 hingga 14) pada hari Rabu dan dalam Perhimpunan (145 hingga 1) hari ini, menggubal Akta Pembaikan Pameran Digital. Gabenor Kathy Hochul perlu menandatangani rang undang-undang sebelum ia menjadi undang-undang, tetapi penyokong, seperti iFixit, berkata mereka tidak menjangkakan halangan di sana.

Terutama sekali, rang undang-undang itu tidak berkaitan dengan peranti perubatan, peralatan rumah, peralatan pertanian dan luar jalan, atau peralatan komunikasi keselamatan awam. Walau bagaimanapun, peguam bela hak untuk membaiki memerhatikan kawasan tersebut juga. Bil juga tidak meliputi kenderaan bermotor.

Syarikat yang menjual produk teknologi di New York yang dilindungi akan diwajibkan untuk mengedarkan maklumat, perisian, alatan dan alat ganti supaya individu dan kedai pembaikan bebas boleh membaiki peranti peribadi mereka sendiri. iFixit berkata ia menjangkakan ini akan berkuat kuasa menjelang 2023.

Lebih khusus lagi, rang undang-undang itu berkata:

“Memerlukan OEM untuk menyediakan, untuk tujuan diagnosis, penyelenggaraan atau pembaikan, kepada mana-mana pembekal pembaikan bebas, atau kepada pemilik peralatan elektronik digital yang dikeluarkan oleh atau bagi pihak, atau dijual oleh, OEM, atas terma yang adil dan munasabah , dokumentasi, alat ganti dan alatan, termasuk sebarang kemas kini kepada maklumat. Tiada apa-apa dalam bahagian ini memerlukan OEM untuk menyediakan alat ganti jika bahagian itu tidak lagi tersedia kepada OEM. Untuk peralatan yang mengandungi kunci keselamatan elektronik atau keselamatan lain- fungsi berkaitan, OEM hendaklah menyediakan kepada pemilik dan pembekal pembaikan bebas, atas terma yang adil dan munasabah, sebarang dokumentasi khas, alatan dan bahagian yang diperlukan untuk mengakses dan menetapkan semula kunci atau fungsi apabila dilumpuhkan semasa diagnosis, penyelenggaraan, atau pembaikan peralatan. Dokumentasi, alatan dan bahagian tersebut boleh disediakan melalui sistem pelepasan selamat yang sesuai.”

Memerangi “amalan monopoli”

Rang undang-undang itu berjaya berhujah bahawa ia akan membantu melindungi daripada “amalan monopoli pengeluar elektronik digital,” yang disebabkan oleh penahanan maklumat pembaikan dan diagnostik. Ini memaksa pengguna untuk bergantung pada pengeluar produk dan pembekal pembaikan mereka yang sah. Menurut a catatan blog oleh Ketua Pegawai Eksekutif iFixit Kyle Wiens hari ini, 59 peratus daripada kedai pembaikan bebas di California baru-baru ini melaporkan kebimbangan penutupan tanpa hak untuk membaiki.

“Tiada apa-apa yang menghalang pembaikan pihak ketiga daripada cekap secara teknikal untuk menyelesaikan pembaikan digital selain kekurangan maklumat yang ditahan oleh pengilang,” rang undang-undang itu menyatakan. “Dalam terlalu banyak keadaan, pembaikan item digital sengaja dihadkan oleh pengilang.”

Rang undang-undang itu juga menunjukkan “harga pembaikan yang melambung tinggi, perkhidmatan yang lemah atau perkhidmatan yang tidak wujud di kawasan luar bandar, dan kadar pusing ganti yang tidak perlu tinggi untuk produk elektronik” sebagai justifikasi untuk perundangan.

E-waste juga merupakan pemacu untuk bil, serta perjuangan umum untuk hak pembaikan. Dalam satu kenyataan, Ahli Dewan Undangan Negeri New York Patricia Fahy berkata rang undang-undang itu akan “membantu mengurangkan 655,000 tan sisa e-toksik yang dihasilkan. [and] lazimnya dibuang dalam satu tahun kalendar di negeri New York.”

di dalamnya pengumumanDewan Undangan Negeri New York menunjukkan kajian oleh Kumpulan Kepentingan Awam AS mendapati bahawa purata keluarga New York akan menjimatkan kira-kira $330 setahun dan mengurangkan sisa elektronik sebanyak 22 peratus dengan hak untuk membaiki.

Di luar Negara Empayar

Walaupun penyokong hak untuk membaiki memperoleh kemenangan yang ketara, terdapat lebih banyak undang-undang yang diperlukan sebelum hak itu meluas ke seluruh negara dan kategori produk.

Dalam blognya hari Jumaat, iFixit’s Wiens menunjukkan kesan pelulusan undang-undang yang dijangka berlaku di seluruh dunia. Untuk satu, eksekutif berharap pengeluar akan membuat manual pembaikan terbuka kepada semua orang, bukan hanya warga New York.

Wiens juga menyatakan harapan untuk perlindungan perisian yang ditangkap di luar New York.

“Undang-undang New York termasuk peruntukan untuk menetapkan semula kunci perisian yang digunakan sesetengah pengeluar untuk mengikat bahagian pada papan induk atau nombor siri peranti. Pengilang perlu mencari beberapa cara untuk menjadikan alat tetapan semula pasangan bahagian tersedia kepada orang ramai. Itu adalah satu rahmat yang besar untuk pembaikan, tetapi ia juga membantu industri pengubahsuaian: Banyak pengubahsuai menuai bahagian daripada peranti lama, yang mustahil apabila peranti tersebut mempunyai alat ganti yang dipasangkan dengan papan induk,” kata Wiens, sambil menyatakan cabaran infrastruktur berkaitan yang dihadapi vendor.

Ars baru-baru ini bercakap dengan Wiens, yang membincangkan cabaran dan kejadian terbesar dalam memperjuangkan hak pembaikan, termasuk keperluan penglibatan persekutuan. Anda boleh menyemak kami temu bual di sebelah kanan untuk membaiki dengan Ketua Pegawai Eksekutif iFixit di sini.

We wish to thank the author of this article for this outstanding material

Negeri New York meluluskan bil elektronik pertama hak pembaikan


Find here our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/