Netflix, pendapatan Tesla: Perkara yang perlu diketahui dalam pasaran minggu ini

Minggu ini, musim pendapatan dijangka meningkat, menawarkan pelabur set data baharu tentang kekuatan keuntungan korporat dalam menghadapi tekanan inflasi yang tinggi.

Dua daripada nama utama yang melaporkan minggu ini akan termasuk Netflix (NFLX) dan Tesla (TSLA), menawarkan pandangan awal tentang prestasi beberapa syarikat teknologi bermodal mega pada awal tahun.

Nama-nama lain yang ditetapkan untuk melaporkan minggu ini akan merangkumi pelbagai industri, meluas daripada keputusan yang dikuasai bank minggu lalu. Syarikat termasuk United Airlines (UAL), American Express (AXP), Johnson & Johnson (JNJ) dan Kimberly-Clark (KMB) masing-masing berada di dek untuk melaporkan pada hari-hari akan datang.

Untuk musim pendapatan setakat ini, keputusan telah bercampur-campur, walaupun banyak condong ke arah nama kewangan yang dilaporkan minggu lalu termasuk JPMorgan Chase (JPM) dan Goldman Sachs (GS). Kira-kira 7% daripada komponen indeks S&P 500 telah melaporkan keputusan Q1 sebenar setakat ini, dan 77% daripadanya telah mengatasi anggaran pendapatan sesaham (EPS) Wall Street, sepadan dengan peratusan purata lima tahun, menurut data daripada FactSet. Anggaran kadar pertumbuhan pendapatan untuk indeks pada masa ini berada pada 5.1%, yang jika diteruskan sepanjang musim ini akan menandakan kadar pertumbuhan pendapatan terendah untuk indeks sejak suku keempat 2020.

Pendapatan Netflix

Netflix ditetapkan untuk melaporkan hasil pada hari Selasa, dengan pelabur memerhati dengan teliti tanda-tanda kelembapan selanjutnya dalam pertumbuhan gergasi penstriman itu selepas lonjakan bilangan pelanggan era pandemik.

Anggaran konsensus penganalisis mencari Netflix menambah kira-kira 2.51 juta pelanggan untuk suku pertama, yang akan menandakan paling sedikit sejak suku kedua 2021. Ini akan menjadikan jumlah pelanggan Netflix hanya di bawah 225 juta. Pada suku yang sama tahun lepas, pelanggan meningkat hampir 4 juta.

Walaupun Netflix telah menyaksikan pertumbuhan pelanggan perlahan dengan mendadak daripada kemuncak era pandemik, penyingkiran gergasi penstriman itu dari Rusia pada awal Mac juga ditetapkan untuk terus menyumbang kepada penurunan itu. Syarikat yang berpangkalan di Los Gatos, Calif. menggantung operasi di Rusia pada 6 Mac berikutan pencerobohan negara itu ke atas Ukraine, dan sejak itu, penganalisis mengurangkan lagi anggaran pelanggan mereka.

“Kami kini menjangkakan penambahan bersih berbayar sebanyak 1.45MM, di bawah panduan 2.5MM diberikan penggantungan Rusia (~1MM subs),” Penganalisis Cowen John Blackledge menulis dalam nota minggu lepas. Firma itu juga menurunkan sasaran harganya di Netflix kepada $590 sesaham daripada $600 sebelumnya, disebabkan ramalan pertumbuhan pelanggan yang lebih rendah.

BRAZIL – 2022/02/03: Dalam ilustrasi foto ini, logo Netflix dilihat dipaparkan pada skrin telefon pintar dan di latar belakang. (Ilustrasi Foto oleh Rafael Henrique/Imej SOPA/LightRocket melalui Getty Images)

Penganalisis lain juga mencadangkan bahawa churn Netflix, atau kerugian pelanggan, boleh meningkat pada suku selepas syarikat itu. mengumumkan kenaikan harga untuk pelanggan di AS dan Kanada pada bulan Januari. Tetapi hasil yang ditarik daripada kenaikan harga ini juga boleh digunakan untuk membantu Netflix membina senarai kandungan yang lebih besar dan memacu pertumbuhan dalam pasaran yang kurang tepu di peringkat antarabangsa, kata yang lain.

“Netflix nampaknya menghampiri para pelanggan UCAN (AS dan Kanada), dan sedang menarik tuas baharu untuk mengurangkan churn,” tulis penganalisis Wedbush Michael Pachter dalam satu nota. “Kenaikan harga langganan di Barat sepatutnya mendorong pengeluaran kandungan tambahan dan pertumbuhan di wilayah lain, dan berat sebelah kami ialah aliran tunai akan berubah menjadi positif pada 2022 dan seterusnya, seperti yang telah dipandu oleh pengurusan. Walau bagaimanapun, pertumbuhan pelanggan mungkin akan berlaku terutamanya di wilayah kurang maju pada harga langganan yang lebih rendah, dengan pelanggan Barat membayar kadar yang lebih tinggi untuk membiayai kandungan baharu.”

“Lambakan kandungan, di mana semua episod musim baharu dihantar pada masa yang sama, berkemungkinan akan kekal tinggi, kerana pengguna yang mementingkan harga boleh bertukar keluar daripada Netflix dan beralih kepada perkhidmatan pesaing selepas melihat kandungan yang mereka inginkan,” tambahnya. “Pertumbuhan keuntungan yang mampan harus berterusan selagi Netflix dapat terus menaikkan harga langganan, tetapi persaingan mungkin mengehadkan kenaikan harga pada masa hadapan.”

Secara keseluruhan, Netflix dijangka melaporkan pendapatan GAAP sebanyak $2.91 sesaham pada hasil sebanyak $7.95 bilion, yang pada baris teratas akan mewakili hanya peningkatan 11% berbanding tahun lepas. Pada suku yang sama pada 2021, pendapatan meningkat 24%.

Saham Netflix telah jatuh 43% untuk tahun setakat ini pada 2022, berprestasi rendah berbanding penurunan 7.8% S&P 500 dalam tempoh yang sama.

Pendapatan Tesla

Sementara itu, satu lagi syarikat utama yang bersedia melaporkan keputusan minggu ini ialah Tesla.

Pembuat kenderaan elektrik itu dijadualkan menyiarkan laporan suku tahunannya pada hari Rabu selepas penutupan pasaran. Menjelang keputusan ini, Tesla mengumumkan penghantaran rekod lebih daripada 310,000 dalam tempoh tiga bulan pertama tahun ini. Itu mewakili lonjakan 68% berbanding penghantaran tahun lepas. Tesla telah berusaha untuk mencapai purata pertumbuhan 50% dalam penghantaran kenderaan tahunan.

Pengeluaran, bagaimanapun, merosot sedikit pada asas suku ke suku, dengan pengeluaran masuk pada 305,407 untuk suku pertama berbanding 305,840 dalam tempoh tiga bulan terakhir 2021. Tesla, seperti kebanyakan pembuat kereta lain, terus bergelut dengan cabaran rantaian bekalan yang berlarutan dan peningkatan kos input, Ketua Pegawai Eksekutif Elon Musk yang mengetuai mencadangkan agar syarikat itu mungkin mula melombong litium sendiri untuk bateri apabila harga logam melambung tinggi.

“Pada masa ini Tesla mempunyai masalah permintaan kelas tinggi yang mengatasi bekalan dengan isu ini kini diterjemahkan kepada ~5-6 bulan kelewatan untuk Model Y, beberapa Model 3 di bahagian dunia yang berbeza,” penganalisis Wedbush Dan Ives menulis dalam nota. “Kunci untuk mengurangkan isu ini tertumpu pada pembukaan Giga utama di Austin dan Berlin yang akan mengurangkan kesesakan pengeluaran untuk Tesla secara global.”

Hanya awal bulan ini, Tesla secara rasmi mula menghantar kenderaan buatan Texas pertamanya dari Austin Gigafactory baharunya. Pada pesta pelancaran “Cyber ​​Rodeo” Tesla pada 7 April, Musk berkata kemudahan itu menyasarkan untuk mula membina Tesla Cybertruck bermula pada 2023 dan telah menyasarkan membuat 500,000 unit Model Y setahun.

Gigafactory AS yang baru dibuat itu ditetapkan untuk menjadi penting dalam membantu Tesla meningkatkan lagi pengeluaran dan membantu memenuhi permintaan dalam negara, terutamanya memandangkan geram di peringkat antarabangsa apabila Shanghai Gigafactory Tesla ditutup selama berminggu-minggu akibat wabak COVID di rantau ini.

Kami percaya menjelang akhir 2022 Tesla akan mempunyai kapasiti kadar larian untuk keseluruhan ~2 juta unit setiap tahun daripada kira-kira 1 juta hari ini,” tambah Ives. “Walaupun dasar sifar COVID China menyebabkan penutupan di Shanghai untuk Tesla (dan lain-lain) dan kekal sebagai trend yang membimbangkan jika ia berterusan, melihat hutan melalui pepohonan dengan Austin dan Berlin kini hidup dan berkembang pesat, Musk & Co. akan terus melenturkan otot pengedarannya dalam landskap EV sementara banyak pembuat kereta lain bergelut untuk mengeluarkannya. “

Walaupun saham Tesla telah mengatasi prestasi S&P 500 untuk tahun setakat ini, saham itu mengalami tekanan pada hari Khamis selepas Musk mendedahkan dia membuat tawaran kepada beli syarikat media sosial Twitter (TWTR) dengan harga $54.20 sesaham, atau kira-kira $43 bilion tunai. Ramai telah menyatakan Musk mungkin perlu menjual saham Tesla untuk membiayai perjanjian itu jika ia berjaya.

Dalam keputusan suku pertama Tesla, Wall Street sedang mencari syarikat itu untuk mencatatkan pendapatan larasan sebanyak $2.27 sesaham pada hasil sebanyak $17.85 bilion, mewakili pertumbuhan jualan sebanyak 65%.

Kalendar ekonomi

  • Isnin: Indeks Pasaran Perumahan NAHB, April (77 dijangka, 79 pada Mac)

  • Selasa: Perumahan bermula, Mac (1.745 juta dijangka, 1.769 juta pada Februari); Permit bangunan, Mac (1.830 juta dijangka, 1.859 juta pada Februari)

  • Rabu: Permohonan Gadai Janji MBA, minggu berakhir 15 April (-1.3% pada minggu sebelumnya); Jualan rumah sedia ada, Mac (5.78 juta dijangka, 6.02 juta pada Februari); Rizab Persekutuan mengeluarkan Buku Beige

  • Khamis: Indeks Tinjauan Perniagaan Fed Philadelphia, April (20.5 dijangka, 27.4 pada Mac); Tuntutan pengangguran awal, minggu berakhir 16 April (185,000 pada minggu sebelumnya); Tuntutan berterusan, minggu berakhir 9 April (1.475 juta pada minggu sebelumnya); Indeks Utama, Mac (0.3% dijangka, 0.3% pada Februari)

  • Jumaat: S&P Global US Manufacturing PMI, April awal (57.8 dijangka, 58.8 pada Mac); PMI Perkhidmatan AS Global S&P, awal April (58.1 dijangka, 58.0 pada Mac); PMI Komposit AS Global S&P, awal April (57.7 pada Mac)

Kalendar pendapatan

Isnin

Sebelum pasaran dibuka: Synchrony Financial (SYF), Bank of New York Mellon Corp. (BK), Bank of America (BAC), Charles Schwab (SCHW)

Selepas penutupan pasaran: Perkhidmatan Pengangkutan JB Hunt (JBHT)

Selasa

Sebelum pasaran dibuka: Fifth Third Bancorp. (FITB), Johnson & Johnson (JNJ), Kumpulan Kewangan Rakyat (CFG), Halliburton (HAL), Truist Financial Corp. (TFC), Hasbro (ADA), Lockheed Martin (LMT)

Selepas pasaran ditutup: Netflix (NFLX), IBM (IBM), First Horizon Corp. (FHN)

Rabu

Sebelum pasaran dibuka: Lagu Kebangsaan (ANTM), Nasdaq (NDAQ), Baker Hughes (BKR), Procter & Gamble (PG), Makmal Abbott (ABT)

Selepas penutupan pasaran: CSX Corp. (CSX), United Airlines (UAL), Crown Castle International (CCI), Alcoa Corp. (AA), Equifax (EFX), Dinamik Keluli (STLD), Tesla (TSLA), Tenet Healthcare (THC), Kinder Morgan (KMI)

Khamis

Sebelum pasaran dibuka: Xerox (XRX), AT&T (T), Dow Inc. (DOW), Pasir Las Vegas (LVS), Spirit Airlines (JIMAT), Batu hitam (BX), Danaher (DHR), American Airlines (AAL), Pool Corp. (KOLAM), AutoNation (AN), Alaska Air Group (ALK), Tractor Supply Co. (TSCO), Philip Morris International (PM), Union Pacific (UNP),

Selepas penutupan pasaran: Boston Beer Co. (SAM), Snap (SNAP)

Jumaat

Sebelum pasaran dibuka: Verizon (VZ), Schlumberger (SLB), American Express (AXP), Kimberly-Clark (KMB)

Selepas pasaran ditutup: Tiada laporan penting yang dijadualkan untuk dikeluarkan

Emily McCormick ialah seorang wartawan untuk Yahoo Finance. Ikuti dia di Twitter: @emily_mcck

Kemas kini langsung berita pasaran saham Saham meningkat apabila pelabur

Baca berita kewangan dan perniagaan terkini daripada Yahoo Finance

Ikuti Yahoo Finance di Twitter, Facebook, Instagram, Papan selak, LinkedIn, Youtubedan redditWe would like to thank the author of this write-up for this remarkable content

Netflix, pendapatan Tesla: Perkara yang perlu diketahui dalam pasaran minggu ini


Discover our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/