Netflix Potong 300 Pekerja dalam Pusingan Baharu Pemberhentian

Netflix telah mengurangkan 300 pekerja tambahan – kira-kira 3 peratus daripada tenaga kerjanya – menandakan pusingan terbaru pemberhentian utama di gergasi penstriman yang terkepung itu.

“Kedua-dua Ted dan saya kesal kerana tidak melihat pertumbuhan hasil kami yang perlahan lebih awal supaya kami boleh memastikan pelarasan semula perniagaan yang lebih beransur-ansur,” membaca nota yang dihantar kepada kakitangan pada hari Khamis daripada ketua bersama Netflix, Reed Hastings dan Ted Sarandos.

Kira-kira 216 kakitangan yang terjejas berada di Amerika Syarikat; 30 pekerja dipotong di negara Asia Pasifik; 53 di Eropah, Timur Tengah dan Afrika; dan 17 di Amerika Latin, kata memo itu.

“Kami tahu dua pusingan pemberhentian ini amat sukar untuk semua orang — mewujudkan banyak kebimbangan dan ketidakpastian. Kami merancang untuk kembali kepada perjalanan perniagaan yang lebih biasa pada masa hadapan. Dan semasa kami mengurangkan di beberapa kawasan, kami juga terus melabur jumlah yang besar dalam kandungan dan orang kami: dalam tempoh 18 bulan akan datang, pangkalan pekerja kami dirancang untuk berkembang sebanyak ~1.5K hingga ~11.5K,” tulis Hastings dan Sarandos.

Jurucakap Netflix berkata dalam satu kenyataan bahawa pemotongan dibuat supaya “kos strim berkembang sejajar dengan pertumbuhan hasil kami yang lebih perlahan.”

Pada bulan Mei, Netflix diberhentikan kerja 150 kakitangan disebabkan “pertumbuhan hasil yang perlahan,” dan bukannya “prestasi individu,” kata jurucakap Netflix pada masa itu. Daripada pekerja yang terjejas bulan lepas, 106 berpangkalan di pejabat Netflix di Los Angeles, menurut pemfailan dengan Jabatan Pembangunan Pekerjaan California. Sebagai tambahan kepada pekerja sepenuh masa, kebanyakan mereka berada di bahagian animasi, Netflix juga memotong berpuluh-puluh kontraktor yang bekerja merentasi media sosial dan saluran penerbitan syarikat, termasuk mereka yang berdedikasi untuk identiti yang kurang diwakili seperti Strong Black Lead, Con Todo, Most dan Netflix Golden.

Pemotongan kakitangan berlaku sejurus selepas satu lagi pusingan pemberhentian yang menyaksikan kehilangan beberapa kontraktor dan kakitangan sepenuh masa yang bekerja di Tudum, tapak peminat Netflix yang dikendalikan oleh bahagian pemasaran syarikat. Syarikat itu telah membuat debut Tudum pada Disember lalu untuk menghasilkan kandungan digital yang dihadapi pengguna mengenai tajuknya sendiri seperti Bridgerton, Perkara yang Asing, Cinta itu buta dan Menjual Sunset.

Langkah itu dibuat ketika Netflix terus bergelut dan bertindak balas terhadap persekitaran penstriman yang semakin sukar, di mana ia bersaing dengan gergasi teknologi seperti Amazon Prime Video dan Apple TV+ serta platform konglomerat studio seperti Disney+, Hulu, Paramount+, HBO Max dan Discovery+ . (Dalam tinjauan penstriman “State of Play” April Nielsen, kira-kira 46 peratus responden menjawab bahawa “lebih sukar untuk mencari kandungan penstriman video yang mereka mahu tonton kerana terdapat terlalu banyak perkhidmatan penstriman yang tersedia.”)

Pada 19 April, Netflix mendedahkan bahawa ia telah kehilangan 200,000 pelanggan pada suku pertama tahun ini, jauh di bawah jangkaan penambahan pelanggannya sendiri. Kali terakhir Netflix mendedahkan kehilangan pelanggan adalah pada penghujung tahun 2011, dan untuk sebahagian besar dekad yang lalu, syarikat itu telah dilihat sebagai kisah pertumbuhan yang membawa industri ke arah arus yang tertumpu kepada penstriman. Penstrim itu, yang mempunyai kira-kira 222 juta pelanggan di seluruh dunia, juga memberikan ramalan yang lebih rendah untuk suku seterusnya, mengatakan ia sedang bersedia untuk kehilangan 2 juta pelanggan lagi.

Dan ia telah bertindak balas dengan melihat cara untuk mengawal kos dan memulihkan pertumbuhan pelanggan.

Apabila ditanya mengenai panggilan pendapatan tentang perbelanjaan kandungan kira-kira $18 bilion untuk tahun ini, Sarandos berkata, “Kami akan terus meningkatkan perbelanjaan kandungan berbanding tahun-tahun sebelumnya.” CFO Spencer Neumann menambah bahawa Netflix “menarik balik” “pertumbuhan perbelanjaan merentas perbelanjaan kandungan dan bukan kandungan” sambil “masih meningkatkan perbelanjaan kami dan masih melabur secara agresif.”

Syarikat itu juga berkata ia sedang mengusahakan cara untuk membanteras perkongsian kata laluan, dengan menyatakan bahawa 100 juta isi rumah berkongsi perkhidmatan itu. Dan ia telah menandakan pengembangan yang agresif di luar model perniagaan langganan terasnya melalui memperkenalkan permainan mudah alih — termasuk penyesuaian sirinya sendiri seperti Pertaruhan Ratu dan Money Heist — serta rancangan untuk peringkat yang lebih murah dan disokong pengiklanan. (Pelan langganan “asas” Netflix pada masa ini ialah $9.99 manakala peringkat “standard” ialah $15.49.)

“Kami telah meninggalkan segmen pelanggan yang besar di luar meja, iaitu orang yang berkata, ‘Hei, Netflix terlalu mahal untuk saya dan saya tidak keberatan mengiklankan,'” Sarandos berkata pada panel 23 Jun di Cannes Lions bersama Kara Swisher. “Kami sedang menambah peringkat iklan; kami tidak menambah iklan pada Netflix seperti yang anda ketahui hari ini. Kami menambah peringkat iklan untuk orang yang berkata, ‘Hei, saya mahukan harga yang lebih rendah dan saya akan menonton iklan.’”

Sejak 3 Jan, hari pertama dagangan pada 2022, saham dalam gergasi penstriman itu telah jatuh kira-kira 70, daripada $597.37 sesaham kepada $177.39 sesaham pada 23 Jun.

Pada 14 Jun, perkhidmatan itu menerima penurunan taraf saham daripada Penanda aras penganalisis Matthew Harrigan, menjatuhkan syarikat daripada “tahan” kepada “jual” dengan sasaran harga $157. Beberapa hari sebelumnya, Goldman Sachs penganalisis Eric Sheridan menurunkan taraf firma daripada “neutral” kepada “menjual” dan mengurangkan sasaran harganya untuk firma daripada $265 kepada $186, dengan berkata, “Kami mempunyai kebimbangan mengenai kesan kemelesetan pengguna serta tahap persaingan yang semakin tinggi” daripada penstriman saingan.

Alex Weprin menyumbang kepada laporan ini.

We want to thank the author of this write-up for this awesome web content

Netflix Potong 300 Pekerja dalam Pusingan Baharu Pemberhentian


Our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/