New York baru sahaja meluluskan rang undang-undang yang membanteras perlombongan bitcoin — berikut adalah semua yang ada di dalamnya

Berikutan undian awal pagi di Albany pada hari Jumaat, penggubal undang-undang di New York meluluskan rang undang-undang untuk mengharamkan tertentu bitcoin operasi perlombongan yang dijalankan pada sumber tenaga berasaskan karbon. Langkah itu kini menuju ke meja Gabenor Kathy Hochul, yang boleh menandatanganinya menjadi undang-undang atau memvetonya.

Jika Hochul menandatangani rang undang-undang itu, ia akan menjadikan New York negeri pertama di negara itu yang mengharamkan infrastruktur teknologi blockchain, menurut Perianne Boring, pengasas dan presiden Dewan Perniagaan Digital. Orang dalam industri juga memberitahu CNBC ia boleh memberi kesan domino di seluruh AS, yang kini berada di barisan hadapan dalam industri perlombongan bitcoin global, menyumbang 38% daripada pelombong dunia.

Rang undang-undang New York, yang sebelum ini meluluskan Dewan Undangan Negeri pada akhir April sebelum menuju ke Dewan Negara, menyeru agar moratorium dua tahun ke atas operasi perlombongan mata wang kripto tertentu yang menggunakan kaedah pengesahan bukti kerja untuk mengesahkan urus niaga blockchain. Perlombongan bukti kerja, yang memerlukan peralatan canggih dan banyak tenaga elektrik, digunakan untuk mencipta bitcoin. Ethereum sedang beralih kepada proses yang kurang intensif tenaga, tetapi masih akan menggunakan kaedah ini untuk sekurang-kurangnya untuk beberapa bulan lagi.

Desakan untuk mengundi selama sebelas jam datang apabila kepimpinan di ibu kota negeri berjaya membalikkan beberapa senator yang sebelum ini tidak membuat keputusan.

Penggubal undang-undang yang menyokong undang-undang itu berkata mereka sedang berusaha untuk membendung jejak karbon di negeri itu dengan membanteras lombong yang menggunakan elektrik daripada loji kuasa yang membakar bahan api fosil. Jika ia lulus — selama dua tahun, melainkan syarikat perlombongan bukti kerja menggunakan 100% tenaga boleh diperbaharui, ia tidak akan dibenarkan untuk mengembangkan atau memperbaharui permit, dan peserta baharu tidak akan dibenarkan masuk dalam talian.

Kesan bersih ini, menurut Boring, akan melemahkan ekonomi New York dengan memaksa perniagaan mengambil pekerjaan di tempat lain.

“Ini adalah kemunduran yang ketara bagi negeri dan akan menyekat masa depannya sebagai peneraju dalam teknologi dan perkhidmatan kewangan global. Lebih penting lagi, keputusan ini akan menghapuskan pekerjaan kritikal kesatuan sekerja dan seterusnya melucutkan hak akses kewangan kepada ramai penduduk yang tidak mempunyai bank yang tinggal di Empire State, “Membosankan memberitahu CNBC.

Ini adalah sentimen yang disuarakan oleh Amando Fabiano dari Galaxy Digital, yang mengatakan bahawa “New York sedang menetapkan preseden buruk yang boleh diikuti oleh negeri lain.”

Bagi masa, undang-undang akan berkuat kuasa sebaik sahaja gabenor menandatangani.

Ironinya mengharamkan perlombongan bitcoin

Satu bahagian rang undang-undang melibatkan menjalankan kajian seluruh negeri tentang kesan alam sekitar operasi perlombongan bukti kerja terhadap keupayaan New York untuk mencapai matlamat iklim agresif yang ditetapkan di bawah Akta Kepimpinan Iklim dan Perlindungan Komuniti, yang memerlukan pelepasan gas rumah hijau New York dipotong sebanyak 85% menjelang 2050.

Boring memberitahu CNBC sokongan yang melambung baru-baru ini yang memihak kepada cadangan larangan tahun ini mempunyai banyak kaitan dengan mandat ini untuk beralih kepada tenaga mampan.

“Perlombongan bukti kerja mempunyai potensi untuk memimpin peralihan global kepada tenaga yang lebih mampan,” kata Boring kepada Crypto World CNBC, menunjuk kepada ironi moratorium. “Industri perlombongan bitcoin sebenarnya mendahului dari segi pematuhan Akta itu.”

Campuran tenaga mampan industri perlombongan bitcoin global hari ini dianggarkan hanya di bawah 60%, dan Dewan Perniagaan Digital telah mendapati bahawa campuran elektrik mampan lebih hampir kepada 80% untuk ahlinya yang melombong di negeri New York.

“Persekitaran kawal selia di New York bukan sahaja akan menghentikan sasaran mereka – bukti bahan api berasaskan karbon untuk perlombongan kerja – tetapi juga berkemungkinan akan menghalang pelombong baharu berasaskan boleh diperbaharui daripada menjalankan perniagaan dengan negeri kerana kemungkinan lebih banyak gangguan peraturan,” kata John Warren, Ketua Pegawai Eksekutif syarikat perlombongan bitcoin gred institusi Perlombongan PERMATA.

Satu pertiga daripada generasi dalam negeri New York berasal daripada tenaga boleh diperbaharui, menurut yang terbaru tersedia data daripada Pentadbiran Maklumat Tenaga AS. New York mengira loji tenaga nuklearnya ke arah matlamat 100% tenaga elektrik bebas karbonnya, dan negeri menghasilkan lebih banyak kuasa hidroelektrik daripada mana-mana negeri di timur Pergunungan Rocky.

Negeri ini juga mempunyai iklim yang sejuk, yang bermakna kurang tenaga diperlukan untuk menyejukkan bank komputer yang digunakan dalam perlombongan kripto, serta banyak infrastruktur perindustrian terbengkalai yang sedia untuk digunakan semula.

Dalam perbualan di persidangan Bitcoin 2022 di Miami pada April, bekas calon presiden dan warga New York Andrew Yang memberitahu CNBC bahawa apabila dia bercakap dengan orang dalam industri, dia mendapati operasi perlombongan boleh membantu membangunkan permintaan untuk sumber tenaga boleh diperbaharui.

“Dalam fikiran saya, banyak perkara ini akan akhirnya mendorong aktiviti ke tempat lain yang mungkin tidak mencapai matlamat penggubal dasar,” kata Yang.

Sesetengah dalam industri tidak menunggu negeri membuat larangan rasmi sebelum mengambil tindakan.

Data daripada syarikat mata wang digital Foundry menunjukkan bahagian New York dalam rangkaian perlombongan bitcoin menurun daripada 20% kepada 10% dalam masa beberapa bulan, apabila pelombong mula berhijrah ke bidang kuasa yang lebih mesra kripto di bahagian lain negara.

“Pelanggan kami takut untuk melabur di negeri New York,” kata Kevin Zhang dari Foundry.

“Walaupun daripada penggunaan Foundry sebanyak $500 juta dalam modal ke arah peralatan perlombongan, kurang daripada 5% telah pergi ke New York kerana landskap politik yang tidak mesra,” sambung Zhang.

Kesan domino

Jika moratorium perlombongan kripto ditandatangani menjadi undang-undang oleh gabenor, ia boleh mempunyai beberapa kesan susulan.

Di sebalik pelaburan yang berpotensi menyekat dalam sumber tenaga yang lebih mampan, penyokong industri memberitahu CNBC bahawa setiap kemudahan ini memacu kesan ekonomi yang ketara dengan banyak vendor tempatan yang terdiri daripada juruelektrik, jurutera dan pekerja pembinaan. Eksodus pelombong kripto, menurut pakar, boleh diterjemahkan kepada pekerjaan dan dolar cukai yang berpindah ke luar negeri.

“Terdapat banyak kesatuan sekerja yang menentang rang undang-undang ini kerana ia boleh membawa kesan ekonomi yang teruk,” kata Boring. “Operasi perlombongan Bitcoin menyediakan pekerjaan bergaji tinggi dan gred tinggi, hebat untuk komuniti tempatan. Salah seorang ahli kami, gaji purata mereka ialah $80,000 setahun.”

Seperti yang dinyatakan oleh Boring, New York adalah pemimpin dalam hal perundangan negeri, jadi terdapat juga potensi untuk fenomena peniru beralun di seluruh negara.

“Negeri biru lain sering mengikuti telunjuk negeri New York dan ini akan memberi mereka templat mudah untuk ditiru,” kata Zhang, SVP Strategi Perlombongan Foundry.

“Pasti, rangkaian itu akan baik-baik saja – ia terselamat daripada serangan negara bangsa dari China musim panas lalu – tetapi implikasi di mana teknologi akan berkembang dan berkembang pada masa hadapan adalah besar,” sambung Zhang.

Walau bagaimanapun, ramai lagi dalam industri berpendapat kebimbangan mengenai kejatuhan moratorium perlombongan di New York adalah berlebihan.

Pelombong bitcoin veteran seperti pengasas bersama Core Scientific Darin Feinstein berkata industri sudah mengetahui New York secara amnya memusuhi perniagaan perlombongan kripto.

“Tiada sebab untuk pergi ke wilayah yang tidak mahu anda,” kata Feinstein. “Pelombong Bitcoin benar-benar perniagaan pusat data, dan pusat data perlu mencari dalam bidang kuasa yang ingin mempunyai pusat data dalam sempadan mereka…Jika anda akan mengabaikannya, maka anda perlu menangani akibat daripada menjalankan perniagaan di wilayah yang tidak mahu perniagaan anda.”

Feinstein dan pelombong lain menunjukkan bahawa terdapat banyak bidang kuasa yang lebih mesra: Georgia, North Carolina, North Dakota, Texas dan Wyoming semuanya telah menjadi destinasi perlombongan utama.

Texas, sebagai contoh, mempunyai penggubal undang-undang yang mesra kripto, grid kuasa yang dinyahkawalselia dengan penetapan harga spot masa nyata, dan akses kepada lebihan tenaga boleh diperbaharui yang ketara, serta gas asli yang terkandas atau terbakar. Keramahan peraturan negeri terhadap pelombong juga menjadikan industri ini sangat boleh diramal, menurut Alex Brammer dari Luxor Mining, kumpulan mata wang kripto yang dibina untuk pelombong maju.

“Ia adalah persekitaran yang sangat menarik bagi pelombong untuk menggunakan sejumlah besar modal,” katanya. “Sebilangan besar perjanjian tanah dan perjanjian pembelian kuasa yang dalam pelbagai peringkat rundingan adalah sangat besar.”

Mandat seluruh negara mengenai perlombongan

Sementara itu, Pentadbiran Biden sedang merumuskan dasarnya sendiri yang menyasarkan perlombongan bitcoin — dengan tujuan untuk mengurangkan penggunaan tenaga dan pelepasan.

Pejabat Sains dan Dasar Teknologi Rumah Putih sedang mengkaji hubungan antara teknologi lejar yang diedarkan dan peralihan tenaga, potensi teknologi ini untuk menghalang atau memajukan usaha untuk menangani perubahan iklim di dalam dan luar negara, dan kesan teknologi ini terhadap alam sekitar, menurut Dr Costa Samaras, yang merupakan penolong pengarah utama untuk tenaga.

Usaha itu adalah salah satu penyampaian yang dinyatakan dalam presiden perintah eksekutif yang dikeluarkan pada bulan Mac.

Samaras memberitahu CNBC bahawa Rumah Putih sedang mengkaji secara khusus peranan yang mungkin dimainkan oleh teknologi ini dalam mengambil kira pelepasan gas rumah hijau, serta berpotensi menyokong pembinaan grid elektrik yang bersih.

Mereka juga “melihat implikasi untuk dasar tenaga, termasuk bagaimana mata wang kripto boleh menjejaskan pengurusan dan kebolehpercayaan grid.”

Tidak jelas sama ada cadangan ini, yang akan dibuat pada bulan September, akan memuncak dalam undang-undang persekutuan mengenai perlombongan bukti kerja. Buat masa ini, negeri sedang berusaha.

We would like to say thanks to the author of this post for this outstanding web content

New York baru sahaja meluluskan rang undang-undang yang membanteras perlombongan bitcoin — berikut adalah semua yang ada di dalamnya


Our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/